5 plakinpoistomenetelmää, jotka todella toimivat

· heinäkuu 24, 2015

Suu on ainoa kehon osa jolla ei ole omaa luonnollista puhdistusmekanismia. Tämä tekee siitä täydellisen paikan bakteereille. Tätä lukiessasi suussasi vaanii noin 600 bakteerilajia ja monet niistä tarttuvat hampaiden pinnalle. Tutustu viiteen plakinpoistomenetelmään ja -aineeseen, jotka todella toimivat.

1. Hammasharja

Ensimmäinen puolustuskeino plakkia vastaan on tietenkin hammasharja. Estääksesi plakin kertymistä sinun täytyy harjata hampaat vähintään kahdesti päivässä, kahden minuutin ajan fluorihammastahnalla ja pehmeällä harjalla, kiinnittäen erityistä huomiota hampaiden pintoihin ja kieleen. Hammasharjan harjakset pitäisi olla lyhyet ja pystysuorassa, eivätkä ne saa painaa liikaa harjatessasi hampaitasi.

hammasharja

Kun olet harjannut hampaat, huuhtele hammasharja hyvin, ravista pois ylimääräiset vedet ja anna harjan kuivua kokonaan. Amerikan kosmeettisen hampaidenhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Howard Sesemannin mukaan ei ole väliä käytätkö manuaalista vai sähköistä hammasharjaa, kunhan seuraat asianmukaisia harjaustekniikoita.

2. Hammaslanka

Hammaslanka on loistava apu plakinpoistossa. Plakilla on taipumus piiloutua hampaiden väleihin ja jopa kaikkein huolellisin hampaidenharjaaja ei voi päästä eroon kaikesta pelkän harjan avulla. Tässä kohtaa hammaslanka tulee ottaa mukaan kuvioon. Asiantuntijat suosittelevat käyttämään hammaslankaa vähintään kerran päivässä. Käytä noin 45 senttimetriä hammaslankaa, kiedo se etusormien väliin ja​ puhdista sillä kaikki hampaiden välit.

3. Suuvesi

suu-vesi

Kolmas tärkeä askel päivittäisessä plakintorjunnassa on antibakteerinen suun huuhtelu. Harjauksen ja hammaslangan jälkeen hyvä suuvesi desinfioi suun. Jotkut suuvedet sisältävät plakinpoistajia, kuten fluoria, klooriheksidiiniglukonaattia, sinkkisitraattia ja triklosaania, ja sellaiset reseptiä vastaan saatavat suuvedet ovat paljon vahvempia.

Huomaathan, että monet suuvedet voivat myös olla alkoholipitoisuudeltaan korkeita, joten lasten on parasta käyttää täysin luonnonmukaista suuhuuhtelua. Etsi tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty minttuöljyä, teepuuöljyä tai greipinsiemenuutetta.

4. Terveellinen ruokavalio

Jotkut elintarvikkeet ovat ilmiselvästi haitaksi terveydelle; virvoitusjuomat, makeiset, suklaapatukat, leivokset jne.. Kaikki tietävät, että ne aiheuttavat ongelmia kehossa. Osa ruuista voi olla hyvää ravintoa keholle, mutta eivät ole yhtä hyväksi suulle. Esimerkiksi tummat hedelmät voivat lisätä plakin määrää ja hampaiden värjääntymistä johtuen niiden korkeista sokeri- ja happopitoisuuksista (vaikkakin luonnollinen sokeri on vähemmän harmillista kuin jalostettu valkoinen sokeri).

Kaikki kasvikset ovat kuitenkin hyväksi koko keholle. Ne sisältävät vähän sokeria ja happoja, minkä vuoksi ne eivät aiheuta plakkia eikä värjäytymiä. Jos ne ovat rapeita vihanneksia, pureskeluliike suussa ns. harjaa hampaat ja tuottaa hyödyllistä sylkeä, joka taistelee luonnollisesti plakkia vastaan.

5. Käy hammaslääkärin vastaanotolla kahdesti vuodessa

Pitääksesi hampaat mahdollisimman hyvässä kunnossa ja saadaksesi hampaiden harjauksesta sekä hammaslangan ja suuveden käytöstä parhaan tuloksen, olisi myös tärkeä käydä hammaslääkärin vastaanotolla kahdesti vuodessa. Hammaslääkäri pystyy syväpuhdistamaan koko hampaiston ja samalla myös tunnistamaan ja kertomaan sinulle ongelmallisista paikoista, pysäyttämään ientulehduksen tai sairaudet ja korjaamaan mahdolliset hampaiden reiät. Jos olet henkilö erityisen altis hammaspeikon hyökkäyksille, hammaslääkärisi voi asettaa ohuen kerroksen ns. ’tiivistysainetta’ hampaiden purupinnoille.