Logo image
Logo image

Auringonkukansiemenmaidon hyödyt ja valmistus

2 minuuttia
Jos pidät kasvisjuomista, kannattaa kokeilla auringonkukansiemenmaitoa. Se on juoma, jolla on korkea ravintoainetiheys.
Auringonkukansiemenmaidon hyödyt ja valmistus
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Auringonkukansiemenmaidolla on monia myönteisiä terveyshyötyjä. Sitä voidaan käyttää joidenkin kasvijuomien, kuten soijapapu-, kaura- tai mantelimaidon, korvikkeena. Lue eteenpäin, niin saat tietää mitä on auringonkukansiemenmaito!

Se valmistetaan puristamalla siemeniä ja uuttamalla sitten niistä poistuva neste. Lisäksi sitä löytyy yhä useammin supermarketeista.

Ennen kuin aloitamme, meidän on huomautettava, että kasvisjuomia ei pidä käyttää maitotuotteiden korvikkeena. Ne voivat olla täydentäviä elintarvikkeita, mutta lehmänmaidolla on paljon suurempi ravintotiheys.

Mutta ihmiset, jotka ovat allergisia heraproteiineille, voivat käyttää kasvisjuomia lehmänmaidon korvikkeena.

Auringonkukansiemenmaidon edut

Auringonkukanmaidon E-vitamiinipitoisuutta tulee korostaa. Puhumme ravintoaineesta, jolla on korkea antioksidanttivoima, kuten IUBMB Life -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Se voi neutraloida vapaiden radikaalien muodostumisen ja niiden myöhemmän kertymisen kehon kudoksiin. Tämä vaikutus liittyy parempaan terveydentilaan ja kroonisten sekä monimutkaisten sairauksien ilmaantumiseen.

On myös huomattava, että auringonkukansiemenet tarjoavat huomattavan määrän sydämelle terveellisiä rasvahappoja, erityisesti tyydyttymättömiä rasvahappoja. Niiden on osoitettu parantavan sydämen toimintaa ja estävän ateroskleroosin kehittymistä. Tämä sairaus on yksi merkittävimmistä sydänkohtausten ja aivohalvausten riskitekijöistä.

Lisäksi magnesiumin ja fosforin pitoisuus auringonkukansiemenmaidossa on erittäin merkittävä tekijä. Erityisesti magnesium on ratkaiseva kivennäisaine levon fysiologiassa Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Sen tason ylläpitäminen riittävällä tasolla voi estää uneen liittyviä häiriöitä.

Lue myös: Mikä on paras maito yli yksivuotiaille lapsille?

Kuinka valmistaa sitä kotona?

Auringonkukansiemenmaitoa on suhteellisen helppo valmistaa kotona. Tätä varten tarvitset kupillisen kuorittuja, raakoja siemeniä ja pari kupillista vettä.

Laita kattilaan hieman vettä, lisää siemenet ja anna niiden liota vähintään 3 tuntia. Tämän ajan kuluttua valuta ne hyvin ja laita ne tehosekoittimeen.

Lisää sitten vain 2 kupillista vettä ja sekoita kaikki hyvin, kunnes saat homogeenisen seoksen. Lopuksi on tarpeen siivilöidä juoma mahdollisten epäpuhtauksien erottelemiseksi.

Voit sitten jakaa seoksen lasipurkkeihin, jotka voidaan sulkea ja säilyttää jääkaapissa. Auringonkukansiemenjuoma kestää hyvänä useita päiviä ilman ongelmia.

Jos valitset kaupallisen auringonkukansiemenjuoman, sinun tulee tarkistaa etiketistä, ettei se sisällä lisättyjä sokereita. Monet näistä kasviperäisistä tuotteista sisältävät liikaa yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja, jotka voivat vaikuttaa terveyteen.

Auringonkukansiemenmaidosta voi myös saada hyvän annoksen proteiinia, vaikkakin biologisesti alhaista. Siitä huolimatta se täydentää tämän ravintoaineen päivittäistä tarvetta ja ylläpitää hyvää lihasten terveyttä. Mikäli henkilö ei pidä huolta lihasten terveydestä, voi ilmetä sarkopeniaa eli lihasten surkastumista.

Some figure
Kasvimaidot eivät saisi korvata lehmänmaitoa ravintoarvon takia. Ne voivat kuitenkin toimia lisäravinteina osana terveellistä ruokavaliota.

Lue myös: Kamelinmaito: ominaisuudet ja hyödyt

Auringonkukansiemenmaito: runsaasti ravintoaineita sisältävä juoma

Auringonkukansiemenmaito tarjoaa runsaasti ravintoaineita ja kaloreita. Vaikka se ei ole optimaalinen korvike lehmänmaidolle, se voi olla hyvä juoma täydentämään terveellistä ruokavaliota, varsinkin kun on kyse hyperkalorisista malleista, joilla pyritään edistämään lihasmassan kasvua. Tämän varmistamiseksi on myös ratkaisevaa optimoida proteiinin saanti.

Älä unohda, että paras vaihtoehto hyvän nesteytystilan varmistamiseksi on tavallinen vesi. Sitä ei saa missään tapauksessa korvata virvoitusjuomilla tai muilla lisättyä sokereita sisältävillä nesteillä. Lehmänmaitoa tai kasvisjuomia voi olla ruokavaliossa kontrolloidusti. Tärkeintä on ruokavalion monipuolisuus ja tasapaino.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019;71(4):430-441. doi:10.1002/iub.2008
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association [published correction appears in Circulation. 2017 Sep 5;136(10 ):e195]. Circulation. 2017;136(3):e1-e23. doi:10.1161/CIR.0000000000000510
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.