Logo image
Logo image

7 merkkiä siitä, että syöt liikaa sokeria

5 minuuttia
Sinusta voi tuntua siltä, että sokeripitoisten ruokien syöminen antaa runsaasti energiaa, mutta totuus on, että liiallisella sokerin saannilla voi olla päinvastainen vaikutus ja tuletkin väsyneemmäksi ja voimattomammaksi.
7 merkkiä siitä, että syöt liikaa sokeria
Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Onko mitään keinoa tietää, syömmekö liikaa sokeria? Vastaus on kyllä. Vaikka emme osaisikaan lukea viestejä oikein, kehomme kyllä lähettää merkkejä siitä, että ruokavaliomme ei ole terveellinen.

Monet ihmiset eivät yksinkertaisesti tiedä, että heidän kokemansa fyysiset tai psyykkiset ongelmat voivat johtua ylimääräisestä sokerista kehossa.

Niinpä esittelemme tässä artikkelissa 7 oiretta, jotka kielivät siitä että syöt liikaa sokeria. Opettele tunnistamaan tämä ongelma ja syö terveellisemmin, niin myös jaksat paremmin!

Merkkejä siitä, että syöt liikaa sokeria

Liiallinen sokerin saanti on yksi sellaisista tavoista, jotka sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä voivat vaikuttaa merkittävästi terveyteen.

Ensinnäkin on tärkeää selventää, että tässä mielessä, kun puhumme sokerista, tarkoitamme puhdistettua eli jalostettua tai raffinoitua sokeria emmekä luonnollisessa muodossaan olevaa, jota esimerkiksi hedelmät ja monet muut jalostamattomat, tuoreet ruoat sisältävät.

Maailman terveysjärjestö on todennut, että ei ole olemassa todisteita että luonnollisessa muodossaan oleva sokeri olisi haitallista terveydelle. Itse asiassa tällainen sokeri on jopa välttämätön osa ruokavaliotamme.

Mutta jalostettu sokeri, jota lisätään moniin eri ruokiin, voi taas olla erittäin haitallista terveydelle, etenkin suurissa määrissä syötynä. Jotta osaisit tunnistaa syötkö itse liikaa tällaista sokeria, katsotaan seuraavaksi mitä oireita se saattaa aiheuttaa:

1. Jatkuva nälkä

Some figure

Nutrición Hospital -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sokerit aiheuttavat suuremman kylläisyydentunteen kuin hiilihydraatit.

Tämä kylläinen olo on kuitenkin lyhytaikaista, eli on erittäin todennäköistä että hyvin pian tunnet olosi taas nälkäiseksi ja syöt taas jotain. Kun tämän käyttäytymisen liittää muutenkin huonoon ruokavalioon ja liikkumattomaan elämäntapaan, tuloksena voi olla ylipainoa tai jopa liikalihavuutta.

Joten jos tunnet olosi nälkäiseksi koko ajan tai hyvin monta kertaa päivän aikana siitä huolimatta että olet kyllä syönyt, se voi johtua siitä, että syöt liikaa sokeria etkä saa ruoastasi mitään todellisia ravinteita.

2. Alituinen väsymys

Tuntuu ristiriitaiselta, että glukoosia sisältäviä juomia valmistetaan ja nautitaan yleensä juurikin energian saamiseksi ja väsymyksen välttämiseksi. Monet urheilu- ja energiajuomathan sisältävät suuria määriä sokeria.

Tällaiset juomat tai muutoin suuren sokerimäärän nauttiminen antaakin meille energisen olon, mutta se kestää vain hetken. Lyhyttä energiahuippua seuraakin väsymys ja vetämätön olo, joka kestääkin sitten pidempään – jollei sokeria saa taas pian uudelleen.

Walesissa Iso-Britanniassa sijaitsevan Cardiff Metropolitan Universityn tutkijaryhmän tutkimus osoitti, että raffinoidun sokerin kulutusta vähentäneet henkilöt huomasivat selvää parannusta väsymyksessä ja yleisessä mielialassaan.

Vaikka tämä tutkimus vasta raotti ovea aiheeseen, se on erittäin mielenkiintoinen ja valaiseva, ja se on jo johtanut lukuisiin jatkotutkimuksiin. Jos sinäkin tunnet olosi jatkuvasti väsyneeksi ilman ilmeistä syytä (esimerkiksi unettomuutta), se voi johtua siitä, että syöt liikaa raffinoitua sokeria.

3. Heikot hampaat

Some figure

Kun olit lapsi, kertoiko äitisi sinulle, että jos syöt liikaa karkkia niin hampaat mätänevät tai putoavat? Jos kertoi, hän oli kyllä ihan oikeilla jäljillä.

Monet tutkimukset osoittavat, että suuri määrä sokeria ruokavaliossa yhdistettynä huonoon hammashygieniaan heikentää hammaskiillettä. Miten? No ensinnäkin sinun tulee tietää, että suu on täynnä bakteereja, joista toiset ovat hyviä ja toiset huonoja.

Mitä sokeriin tulee, se on mitä mainiointa ruokaa haitallisille bakteereille, jotka lopulta tuhoavat hammaskiilteen ja heikentävät hampaita.

Ja etenkin jos hammastarkastus jää joskus välistä, hampaisiin kehittyy reikiä jotka suurenevat ajan myötä ja voivat lopulta johtaa paljon suurempiinkin ongelmiin, joita onkin sitten hankalampi ja työläämpi korjata.

4. Ihon ennenaikainen ikääntyminen voi olla merkki siitä, että syöt liikaa sokeria

Clinics in Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liiallinen sokerin saanti ruokavaliossa voi nopeuttaa ihon ikääntymistä.

Tämä johtuu siitä, että sokeri luo molekyylejä, jotka tunnetaan nimellä kehittyneet glykaation lopputuotteet (eng. advanced glycation end-product, lyhyesti AGE) jotka vahingoittavat ihon kollageenia ja elastiinia. Näin ollen iho ikääntyy nopeammin.

Lue tämäkin: 6 ravitsemukseen liittyvää “salaisuutta” ihotautilääkäriltä täydelliseen ihoon

5. Nivelkipu

Some figure

Vaikka tämä onkin harvinaisempi oire, liiallinen sokerin nauttiminen voi johtaa myös nivelkipuihin. Itse asiassa jotkut tutkimukset liittävät hiilihappopitoisten, runsaasti sokeria sisältävien juomien suuren kulutuksen nivelreuman kehittymisen suurentuneeseen riskiin naisilla.

Tämäkin johtuu aiemmin mainitsemistamme AGE-molekyyleistä. Ne aiheuttavat kehossa tulehdustilaa, joka voi johtaa nivelkipuun pitkällä aikavälillä.

6. Painonnousu

Et varmastikaan ole yllättynyt lukiessasi tätä… Mutta sanottakoon se jälleen kerran, että jos syöt liikaa sokeria, painosi nousee hyvin todennäköisesti, varsinkin jos et harrasta säännöllistä liikuntaa.

Kuten jo artikkelin alussa kerroimmekin, sokerin syönti antaa väliaikaisen kylläisyyden tunteen, joka katoaa kuitenkin pian ja saa sinut syömään hyvin pian uudelleen, mikä tietysti vaikuttaa ajan myötä kenen tahansa painoon. Sokeri on epäilemättä yksi suurimmista syistä ylipainoon ja liikalihavuuteen.

7. Keskittymisongelmat

Some figure

Suuri sokerimäärä veressä näkyy selvästi myös kognitiivisten kykyjen ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä.

Kun syöt liikaa sokeria, tunnet tarvitsevasi sitä aina vain enemmän ja enemmän. Tämä voi johtaa siihen, että kun verensokerisi taso laskee, aivosi eivät toimi kunnolla, koska ne tarvitsevat sokeria joka antaa sinulle energiaa työskennellä.

Siksi voi olla, että silloin tällöin sinusta yllättäen tuntuu kuin mielesi olisi sumuinen etkä pysty lainkaan keskittymään siihen, mitä olet tekemässä. Lukuisat eri tutkimukset liittävät liiallisen sokerin kulutuksen erilaisiin kognitiivisiin toimintahäiriöihin.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Muistia parantavat ruoat ja vinkkejä aivojen stimuloimiseksi

Miksi sokeria ei kannata syödä liikaa?

Tunnistatko nämä oireet, tai ainakin osan näistä oireista, itsessäsi? Syötkö paljon sokeripitoisia ruokia? Jos näin on, kannattaa ryhtyä heti toimeen sokerin saannin rajoittamiseksi. Koska sokeria lisätään niin moneen ruokaan ja koska sitä on niin helposti saatavilla, sen yhteyttä omaan fyysiseen tai psyykkiseen oloon ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Ja muista, että sokerin liiallinen nauttiminen voi johtaa jopa vaikeampien kuin tässä artikkelissa mainittujen sairauksien kehittymiseen, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit.

Siksi sinun tulisi kiinnittää asiaan huomiota ja alkaa vähentämään raffinoidun sokerin kulutusta oman terveytesi takia. Itsekuria se kyllä vaatii, sillä sokeri on riippuvuutta aiheuttava aine: mitä enemmän sitä nautit, sitä enemmän tunnet sitä tarvitsevasi.

Eri tutkimusten mukaan tämä johtuu siitä, että sokerin syönti vapauttaa dopamiinia (hyvinvointiin ja nautintoon liittyvää hormonia), ja nimenomaan dopamiini aiheuttaa riippuvuutta. Jos sinulla on vaikeuksia vähentää sokerin saantia omin voimin, pyydä apua ammattilaiselta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.