6 ravitsemukseen liittyvää "salaisuutta" ihotautilääkäriltä täydelliseen ihoon

Se mitä sinun tulisi syödä, riippuu ihotyypistäsi ja mitä ongelmaa haluat hoitaa. Tästä huolimatta, älä unohda nesteytyksen tärkeyttä!
6 ravitsemukseen liittyvää "salaisuutta" ihotautilääkäriltä täydelliseen ihoon
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Haluatko täydellisen ihon, mutta et tiedä kuinka saada sen? Tässä artikkelissa katsomme joitakin ravitsemukseen liittyviä “salaisuuksia” täydelliseen ihoon, jotka voivat olla avuksi kaikille ihotyypeille.

Kuinka saat täydellisen ihon

kuinka saat täydellisen ihon

1. Tummat läiskät

Tummat läiskät iholla – mikä tunnetaan myös hyperpigmentaationa – voivat johtua vitamiinipuutoksista (erityisesti B12-vitamiinin). Runsaasti tätä vitamiinia sisältävien ruokien syöminen voi olla suuresti avuksi.

Päästäksesi eroon tummista läiskistä tarvitset C- ja E-vitamiinia sekä antioksidantteja, kuten ellagiinihappoa ja viinirypäleensiemenuutetta. Näitä aineita on sitrushedelmissä, mansikoissa, kiivissä, granaattiomenassa ja tomaateissa.

Älä ole liikaa auringossa tai pigmentaatio lisääntyy. Ihoa suojataksesi sinun on syötävä ruokia, joissa on paljon antioksidantteja.

Lisää seuraavia ruoka-aineita ruokavalioosi:

 • Marjat
 • Greippi
 • Ananas
 • Luumut
 • Kaali
 • Pinaatti
 • Hirssi

2. Rasvainen iho

puhdista kasvot, saa täydellinen iho

Jos syöt ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi, huomaat ihon rasvoittuvan huomattavasti enemmän. Ihosi tuottaa enemmän talia kuin sen kosteuttamiseksi tarvitaan, mikä aiheuttaa epätoivotun kiillon iholle.

Meikki voi peittää kiillon joksikin aikaa, mutta se ei ole täysin varma ja kestävä ratkaisu. Parempi vaihtoehto on noudattaa paljon A-vitamiinia sisältävää ruokavaliota. Tämä vitamiini auttaa vähentämään talintuotantoa.

Suosittelemme sisällyttämään nämä ruoat ruokavalioon:

 • Aprikoosit
 • Mangot
 • Porkkanat
 • Munankeltuaiset
 • Pinaatti

Sinun tulisi myös vähentää sellaisten ruokien syömistä, joilla on korkea glykeeminen indeksi. Syö siis vähemmän vaaleaa leipää, leivonnaisia, perunoita ja pastaa, niin pääset eroon iho-ongelmista nopeasti.

3. Akne

Jos kärsit aknesta, saatat syödä liian paljon korkeaglykeemisiä ruokia.

Talirauhasten lisääntyneestä aktiivisuudesta johtuen ihohuokoset tukkeutuvat, ja tällöin bakteerit alkavat lisääntyä ja tulehdusprosessi alkaa. Kuitenkaan kaikilla aknesta kärsivillä ei ole rasvaista ihoa.

Jos haluat eroon aknesta, sinun tulisi aloittaa muuttamalla ruokailutottumuksiasi. Älä unohda syödä ruokia, jotka sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja: ne voivat itse asiassa vähentää tulehdusta.

Lisää nämä ruoat ruokavalioosi:

4. Kuiva iho

kosteuta oikein ja saa täydellinen iho

Kuiva iho on myös merkki E-vitamiinin ja rasvan puutoksesta. Tämä on toinen hyödyllinen ravitsemussalaisuus jonka avulla myös sinä voit saata täydellisen ihon.

Jälkimmäistä puutosta esiintyy erityisesti kasvissyöjillä, sillä suurin osa syömästämme rasvasta tulee lihasta ja kalasta.

Kuivan ihon hoitamiseksi sinun tulisi lisätä ruokavalioosi ruokia, joissa on yksityydyttymättömiä rasvoja.

Ne imeytyvät paremmin, jos niiden kanssa syödään ruokia kuten:

 • Palkokasvit
 • Merilevä
 • Kananmunat
 • Soija
 • Avokado
 • Maapähkinät ja muut pähkinät

Mitä kalaan tulee, pyri syömään säännöllisesti sellaisia kalalajeja kuin tonnikala, lohi, taimen ja makrilli.

5. Rypyt

Rypyt voivat johtua monista syistä, joista yksi on liiallinen alkoholin juominen. Tämä johtuu siitä, että alkoholijuomat aiheuttavat nestevajetta.

Myös sokeri voi aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä, sillä glukoosi vähentää ihon kimmoisuutta.

Antioksidantit ovat suuri apu, sillä niillä on kyky nuorentaa ihoa. Esimerkiksi ruokien kuten soijan päivittäisellä syömisellä voi saada hyviä tuloksia.

6. Silmäpussit

eroon silmäpusseista ja täydellinen iho

Tummat pussit silmien alla eivät aina ole merkki riittämättömistä yöunista. Ne voivat myös tarkoittaa ruokayliherkkyyttä tai -allergiaa.

Ensimmäinen asia on selvittää, onko sinulla yliherkkyys, josta et ollut tietoinen. Paras tapa tehdä tämä on käydä testeissä.

Kannattaa myös poistaa ruokavaliosta tavallisimmat syypäät:

Jos selviää, ettei sinulla ole mitään allergiaa, tummat pussit silmien alla voivat johtua kuivuudesta. Jos näin on, juo enemmän vettä ja vähennä kahvin määrää.

Yritä syödä enemmän punaista lihaa, tonnikalaa, munankeltuaisia ja hirssiä; nämä kaikki sisältävät runsaasti rautaa. Silmäpussien yksi syy voi nimittäin olla anemia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Encyclopedia of Food and Health. (2016). Choice Reviews Online. https://doi.org/10.5860/choice.195123
 • Stuckler, D., & Nestle, M. (2012). Big Food, Food Systems, and Global Health. PLoS Medicine. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001242
 • Food and Nutrition Board. (2005). Protein and Amino Acids. In Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). https://doi.org/10.17226/10490
 • U.S Department of Health and Human Services – Center for Disease Control and Prevention. (2003). Guidelines for environmental infection control in health-care facilities. Morbidity and Mortality Weekly Report. https://doi.org/DX

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.