Kamelinmaito: ominaisuudet ja hyödyt

Kamelinmaito on erinomainen lisä ihmisen ruokavalioon, varsinkin tietyissä tapauksissa. Tässä artikkelissa kerromme kamelinmaidon ominaisuuksista ja terveyshyödyistä.
Kamelinmaito: ominaisuudet ja hyödyt
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Oletko koskaan kuullut puhuttavan kamelinmaidosta? Kamelinmaito on melko yleinen juoma tietyillä maailman alueilla, ja joissakin oikeastaan ainoa maitotuote.

Maitoa käytetään laajalti ympäri maailman. Vaikka perinteinen lehmänmaito onkin niistä suosituin, tuottaa maitoa valtava määrä eri eläinlajeja. Ihmiset saavat sitä muun muassa kameleista, lampaista ja puhveleista.

Vaikka kaikki maidot sisältävät arvokkaita ravinteita, riippuu maidon koostumus lajista, josta se on peräisin. Pidäthän myös mielessä, että maidon kulutus riippuu maantieteellisestä alueesta ja saatavuudesta.

Lehmä voi tuottaa ruoan laadusta ja veden määrästä riippuen 1-12 litraa maitoa päivässä. Tämän lajin erottava ominaisuus on se, että lehmä pystyy pitämään maidon tuotantoa jatkuvasti yllä, vaikka ruokaa ei olisikaan paljon tarjolla.

Kamelinmaito

Aivan kuten muidenkin eläinten maito, sisältää kamelinmaito myös monia ravinteita, joista voi olla suurta hyötyä ihmisille. Millainen sen kemiallinen koostumus on? Kuinka se eroaa lehmänmaidosta? Jatka lukemista saadaksesi vastauksen.

Vitamiinit ja mineraalit

Natriumia lukuun ottamatta vitamiinien ja mineraalien määrä on käytännössä katsoen sama kuin lehmänmaidossa. Mineraalipitoisuus vaihtelee enintään 5 %, jos vedensaanti on ollut rajoittunutta.

Lasillinen kamelinmaitoa sisältää 150 kaloria. Siinä on saman verran kalsiumia kuin seitsemässä ruodollisessa sardiinissa sekä yhtä paljon kaliumia kuin banaanissa. Kamelinmaidon vitamiinit ovat samat kuin lehmänmaidossa, mutta niiden suhde on erilainen. Siinä on myös vähemmän riboflaviinia, foolihappoa sekä pantoteenihappoa, mutta siitä saadaan viisi kertaa enemmän niasiinia ja C-vitamiinia.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan kamelinmaito on tärkeä C-vitamiinin lähde kuivilla ja puolikuivilla alueilla eläville ihmisille. Tämä on erinomainen asia, koska tällaisella alueella elävällä väestöllä ei usein ole saatavilla hedelmiä tai vihanneksia.

Kamelinmaito on ravinteikasta.
Kamelinmaito on hyvä vaihtoehto maantieteellisillä alueilla, joissa on vain vähän hedelmiä ja vihanneksia.

Proteiinit ja lipidit

Kamelinmaidon proteiinikoostumus on samankaltainen kuin lehmänmaidon. Sen pitoisuus vaihtelee 3,4-4,3 g välillä per 1 dl. Lasillinen kamelinmaitoa sisältää yhtä paljon proteiinia kuin kananmuna.

Mitä tulee rasvoihin, on niiden sisältö 1,7-2 g per 1 dl. Ne koostuvat tyydyttymättömistä rasvahapoista. 2,3 dl kamelinmaitoa sisältää vähemmän kolesterolia kuin 100 g kalaa sekä vähemmän rasvaa kuin 250 g naudanlihaa.

Kamelinmaidon sisältämät hiilihydraatit

Kamelinmaidon sisältämä laktoosi vaihtelee eläimen vedensaannin mukaan. Sen pitoisuus laskee enintään 5 % tehden maidosta vähemmän makeaa, kun kamelin vedensaanti on ollut rajallista.

Mitä terveyshyötyjä kamelinmaidolla on?

Tutkijat ovat todenneet, että kamelinmaito voi auttaa ruoka-allergioista toipumisessa, sillä se osallistuu suoliston limakalvon toiminnan parantamiseen. Terveyshyödyt ovat myös suuremmat kamelinmaidosta valmistetun jogurtin (chal tai shubat) kulutuksen yhteydessä.

Se ei myöskään aiheuta laktoosi-intoleranssia, vaikka siinä onkin saman verran laktoosia kuin lehmänmaidossa. Tutkimukset osoittavat, että laktoosi-intolerantit voivat juoda kamelinmaitoa ilman mitään haittavaikutuksia. Tälle ei kuitenkaan ole vielä mitään selitystä.

Kamelinmaito on myös yhdistetty tartuntatautien, kuten tuberkuloosin, parantamiseen. Tämä on seurausta suuren antigeenisen taipumuksen omaavien kameleiden immunoglobuliinista. Se antaa niille paremman immuunisuojan.

Kamelinmaidon juominen auttaa ylläpitämään luiden kalsiumpitoisuuden optimaalista tasoa. Kyseessä on vaikutus, joka syntyy yleensä laktoosipitoisuuden yhteydessä. Se edistää luita vahvistavaa vaikutusta naisilla, joilla on suurempi riski sairastua osteoporoosiin.

Osteoporoosin kohdalla voitaisiin hyödyntää ennaltaehkäisevää liittolaista – kamelinmaitoa.

Mitkä ovat kamelinmaidon tärkeimmät ominaisuudet ja terveyshyödyt?

Kamelinmaidon kulutus ei ole suosittua ympäri maailman, mutta sen ominaisuudet tekevät siitä ihmisen ruokavalion kannalta ihanteellisen. Se on myös mainio liittolainen erilaisten terveysongelmien ehkäisyssä ja parantamisessa. Kamelinmaidon juominen on ehdottomasti hyvä tapa estää osteoporoosia, allergioita ja intoleransseja.

Meidän maailmankolkassamme tämän maidon löytäminen ei ole helppoa, mutta kokeile sitä, mikäli sinulla vain on joskus mahdollisuus. On aina hyvä laajentaa makumaailmaa. Varsinkin, kun siitä on todistetusti hyötyä ihmiselle. 

Toivomme, että pidit tästä artikkelista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Maidon nauttimisen hyödyt ja riskit
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Maidon nauttimisen hyödyt ja riskit

Meille on aina sanottu, miten maidon nauttiminen on välttämätöntä riittävän kalsiumin saamiseksi, mutta totuus ei olekaan aivan näin mustavalkoinen...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ronald de Almeida C. Leche de camello: Características y perspectivas para su uso en clínica. Rev Chil Nutr. 2011; 38(2):211-218.
  • Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Israel Med Assoc J 2005;7:796-798.
  • Fao.org. Composición de la leche. Recuperado el 8 de junio de 2020. Disponible en: http://www.fao.org/dairy-production-products/products/composicion-de-la-leche/es/

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.