Mikä on paras maito yli yksivuotiaille lapsille?

Mikä on paras maito yli yksivuotiaille lapsille? Mitä tulee pitää mielessä ravitsemuksellisesta näkökulmasta? Kerromme aiheesta kaiken tarpeellisen.
Mikä on paras maito yli yksivuotiaille lapsille?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vanhempien on osattava valita oikeanlainen maito lapsille näiden tultua yhden vuoden ikään. Väärä valinta voi nimittäin lisätä lapsen sairastumisen riskiä, erityisesti metabolisiin tai autoimmuunisairauksiin. Mikä on paras maito yli yksivuotiaille lapsille? Mitä maidon valinnassa tulee ottaa huomioon? Tässä artikkelissa kerromme aiheesta kaiken tarvittavan.

Äidinmaito on parasta ravintoa vauvoille. Täytettyään yhden vuoden lasten energiantarve kuitenkin kasvaa, eikä rintamaito voi enää olla lapsen ainoa ravinnonlähde. Tämä mielessä pitäen vanhempien on osattava valita laadukkaita tuotteita, jotka täyttävät lasten ravitsemukselliset tarpeet.

Paras maito yli yksivuotiaille lapsille: huomioi lisätyt sokerit

Ongelma monissa lapsille tarkoitetuissa maidoissa on se, että ne sisältävät lisättyä sokeria. Sokeri voi huonontaa pienten lasten aineenvaihduntaterveyttä lisäten sairastumisen riskiä lapsina tai aikuisina.

Euroopan lastentautiyhdistyksen johtamassa tutkimuksessa todettiin, että yksinkertaisten sokerien vähentäminen lasten ruokavaliosta auttaa ehkäisemään metabolisia häiriöitä, kuten diabetesta.

Jos siis maidon lisättyyn sokeriin ei kiinnitä mitään huomiota, se voi johtaa lasten terveydelle haitallisiin vaikutuksiin. Lisäksi tällaiset tuotteet on yhdistetty muutoksiin henkilön rasva-arvoissa.

Oikeanlainen maito edistää lasten terveyttä
Oikeanlaista maitoa valitessa on tärkeää varmistaa, että siinä on vain vähän sokeria.

Omega-3:n merkitys lapsille tarkoitetuissa maidoissa

Olet luultavasti jo kuullut Omega-3:n hyödyistä ruokavaliossa kyseessä on siis rasvahappo, jolla on tulehduksenvastainen kyky. Näiden rasvahappojen säännöllinen syönti auttaa osaltaan muun muassa alentamaan sydän- ja verisuonitautien riskiä, mikä on osoitettu monissa tutkimuksissa.

Lisäksi nämä rasvahapot ovat erityisen tärkeitä lasten kasvulle. Näiden ravintoaineiden saanti varhaisessa elämänvaiheessa kykenee vähentämään autoimmuuniprosessien ilmaantuvuutta. Tähän liittyen eräs vuonna 2017 tehty tutkimus löysi yhteyden pienten lasten säännöllisen Omega-3 -rasvahappojen syönnin ja pienemmän astmariskin välillä.

Onkin tärkeää ottaa tämä huomioon valitessa oikeanlaista maitoa yli vuoden ikäiselle lapselle. Toisin sanoen varmista, että valitsemasi tuote sisältää näitä rasvahappoja.

Paras maito yli yksivuotiaille sisältää D-vitamiinia

D-vitamiinin puutos on yleinen väestössä. 97 raskaana olevaa naista ja 90 vauvaa kattavassa tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että tämän mikroravintoaineen tasot olivat yleisesti viitearvojen alapuolella.

Alhainen D-vitamiinin saanti voi vaikuttaa henkilön luiden terveyteen aikuisena lisäten osteoporoosin riskiä. Tämä vaiva on yleinen vaihdevuodet ylittäneillä naisilla ja se on koko terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkittävä riski.

Lisäksi tämän vitamiinin alhainen pitoisuus on yhdistetty heikentyneeseen lihasvoimaan ja lisääntyneeseen monitekijäisten sairauksien riskiin.

D-vitamiini on ravintoaine, jota on hankala saada riittävästi pelkästään ruoasta. Paras tapa turvata sen saanti onkin ottamalla aurinkoa terveellisissä määrissä. D-vitamiinipuutoksen riskin pienentämiseksi lapsille tulisi valita sellainen maito, joka sisältää runsaasti tätä mikroravintoainetta.

Paras maito yli yksivuotiaille lapsille sisältää muun muassa D-vitamiinia
Yli yksivuotiaiden lasten maidossa tulisi mahdollisuuksien mukaan olla lisättyä D-vitamiinia.

Oikeanlaisen maidon valinta yli yksivuotiaille lapsille ei ole mikään helppo tehtävä

Kuten voit nähdä, oikeanlaisen maidon valintaan liittyy kolme eri tekijää, jotka tulisi pitää mielessä. Tietenkin myös muita asioita tulisi ottaa huomioon, esimerkiksi lisäaineet, tuotemerkin luotettavuus jne.

Oikean vaihtoehdon valitsemiseksi tulee lukea tuoteseloste. Sen lukematta jättämisestä voi seurata se, että valitsetkin huonolaatuisen tai runsaasti yksinkertaisia sokereita sisältävän tuotteen.

Muista, että vauvojen ja lasten kehitys on vielä kesken, minkä vuoksi runsas haitallisten aineiden saanti voi lisätä riskiä sairastua monitekijäisiin sairauksiin aikuisena. Tästä syystä vanhempien on oltava tarkkoina lastensa ravitsemuksen suhteen heti näiden syntymästä lähtien.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Mendonça MA, Araújo WMC, Borgo LA, Alencar EdR (2017) Lipid profile of different infant formulas for infants. PLoS ONE 12(6): e0177812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177812
  • Schunck WH., Konkel A., Fischer R., Weylandt KH., Therapeutic potential of omega 3 fatty acid derived epoxyeicosanoids in cardiovascular and inflammatory diseases. Pharmacol Ther, 2018. 183: 177-204.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 2017.
  • Avar Ozdemir A., Ercan Gundemir Y., Kuçuk M., Yildiran Saric D., et al., Vitamin D deficiency in pregnant women and their infants. J Clin Res Pediatr Endocrinol, 2018. 10 (1): 44-50.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.