Logo image
Logo image

Runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion riskit raskauden aikana

3 minuuttia
Ravitsemukseen liittyvä neuvonta on strategia, jota käytetään hyvin usein parantamaan naisten ravitsemuksellista tilaa raskauden aikana sekä ehkäisemään mahdollisia tulevia komplikaatioita.
Runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion riskit raskauden aikana
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion riskit liittyvät suoraan raskaana olevan naisen terveyteen. Tämäntyyppisestä ruokavaliosta voi koitua terveysongelmia kenelle tahansa, mutta raskaana oleva nainen on vielä riskialttiimpi.

Raskaus on vaihe, johon liittyy monia muutoksia. Keho valmistautuu luomaan uuden elämän ja tässä onnistuakseen elimistössä tapahtuu useita siirtymiä ja muodonmuutoksia.

Mitä raskauden aikana tapahtuu?

Raskaus on naisen elämässä yksi merkittävimmistä vaiheista, jossa tapahtuu erilaisia ​​kasvuprosesseja, aineenvaihdunnassa tapahtuvaa sopeutumista sekä valmistautumista kohdun ulkopuoliseen elämään.

Raskauden aikana muutoksia tapahtuu myös tulevan äidin plasman glukoosi- ja lipidipitoisuuksissa sekä hormonipitoisuuksissa, kuten insuliinin kohdalla. Samalla tapaa elimistö korostaa tietynlaista vastustuskykyä tälle hormonille.

Näin tapahtuu siksi, että elimistö voi varmistaa glukoosin siirtymisen sekä äidin aivoihin että sikiöön. Lisäksi glukoosia suunnataan myös rintarauhasiin, jolloin glukoosin käyttöaste laskee muissa elimissä.

Some figure
Raskaana olevien naisten säännöllinen seuranta on välttämätöntä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Listerioosi raskauden aikana: mitä tulee tietää

Raskaus ja sokeriaineenvaihdunta

Joillakin naisilla muutoksia syntyy hiilihydraattien metaboliassa raskauden aikana. Tälle muutokselle on tunnusomaista se, että verensokeri on myös paaston aikana koholla, normaalien arvojen yläpuolella.

Kun paaston aikana glukoosi- ja insuliinitasot ovat normaaleja tai jopa alhaiset, verensokeri nousee normaalin arvon yläpuolelle hiilihydraattien kulutuksen jälkeen. Nämä muutokset ovat voimakkaampia raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Kuten jo mainitsimme, raskauden aikana ilmenee jonkin verran insuliiniresistenssiä. Tällä tavoin keho tarvitsee toisinaan enemmän tätä hormonia, jotta se voisi metaboloida elintarvikkeista peräisin olevan glukoosin. Kun insuliini on riittämätöntä tai sitä ei voida käyttää, glukoosia alkaa kerääntyä vereen.

Jos glukoosin säätely raskauden aikana ei ole fysiologisesti oikein, voi tapahtua muutoksia, jotka vaikuttavat vakavasti sikiön kehitykseen. Nämä muutokset voivat myös altistaa tulevan lapsen diabetekselle aikuisiässä.

Runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion noudattaminen raskauden aikana ja diabetes

Sen lisäksi, mitä edellisessä kappaleessa kerroimme, äiti voi myös noudattaa raskauden aikana runsaasti sokeria sisältävää ruokavaliota, mikä voi muuttaa tilannetta pahempaan päin entisestään. Näissä tapauksissa on riski, että äiti alkaa kärsiä niin kutsutusta raskausdiabeteksesta, eli diabeteksesta, joka alkaa tai joka diagnosoidaan ensimmäisen kerran raskauden aikana.

Tämä on yleensä ohimenevä tila, jossa raskaana oleva nainen ei pysty tuottamaan tarpeeksi insuliinia tai tulee sille resistentiksi, mikä puolestaan johtaa kohonneisiin verensokeriarvoihin.

Some figure

Raskaudenaikainen diabetes: mitä ongelmia se tuo mukanaan?

Jos tulevalla äidillä todetaan raskauden aikana diabetes, hänellä on tällöin suurempi riski kärsiä joistakin häiriöistä, muun muassa:

  • Raskauden aikaisesta verenpainetaudista
  • Diabetekseen liittyvistä sairauksista
  • Alapääsynnytykseen liittyvistä riskeistä, jolloin lapsi joudutaan tuomaan maailmaan keisarileikkauksella

Lisäksi useat tutkimukset ovat osoittaneet, että 50 prosentilla raskauden aikaisesta diabeteksesta kärsivistä potilaista on lisääntynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavien 10 vuoden aikana.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Hoida diabeteksen esiastetta tällä ruokavaliolla

Millainen ruokavalion tulisi olla raskauden aikana?

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on avain raskaudenaikaisen diabeteksen ehkäisyyn. Maailman terveysjärjestön mukaan terveellinen ruokavalio raskauden aikana on sellainen ruokavalio, joka sisältää riittävän määrän energiaa, proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja.

Tämän saavuttamiseksi seuraavien elintarvikkeiden kulutusta ruokavaliossa ei kannata unohtaa:

  • Vihannekset ja hedelmät
  • Vihreät lehtivihannekset
  • Vähärasvainen punainen liha
  • Kala
  • Palkokasvit
  • Pähkinät, mantelit ja siemenet
  • Kokojyvät
Some figure
Raskauden aikaisen ruokavalion tulee perustua luonnollisiin raaka-aineisiin.

Lisäksi ei pidä unohtaa, että mikäli diabetes kaikesta huolimatta raskauden aikana todetaan, hoito koostuu päivittäisestä verensokeriarvojen valvonnasta, terveellisestä ruokavaliosta sekä liikunnasta. Jos verensokeritaso on näistä toimenpiteistä huolimatta liian korkea, lääkäri voi määrätä tulevalle äidille lääkkeitä, joiden avulla verensokeriarvoja on mahdollista laskea. Tämän päätöksen tekee kuitenkin vain ja ainoastaan lääkäri, raskauden riskit ja sikiön hyvinvoinnin aina huomioiden.

Runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion noudattaminen raskauden aikana ei ole suositeltavaa

Ravitsemukseen liittyvä neuvonta on strategia, jota käytetään hyvin usein parantamaan naisten ravitsemuksellista tilaa raskauden aikana sekä ehkäisemään mahdollisia tulevia komplikaatioita.

Strategia keskittyy pääasiassa seuraaviin elementteihin:

  • Parantamaan äidin ruokavalion laatua ottaen huomioon kulutetun ruoan määrän.
  • Edistämään terveellistä ja normaalia painonnousua riittävän ja tasapainoisen ruokavalion avulla.

Raskaana olevien naisten tulee lisäksi kuunnella aina lääkärin sekä tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin antamia neuvoja, jotka koskevat terveellistä ruokavaliota, jossa on vain vähän sokeria. Samalla tapaa päivittäiset fyysiset aktiviteetit ovat välttämätön osa raskaana olevan naisen arkea.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
  • Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
  • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
  • Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.