5 turvallista lääkettä joita voit käyttää raskauden aikana

Useimmilla raskaana olevilla naisilla on epäilyksiä sekä huolia siitä, mitä lääkkeitä on turvallista käyttää raskauden aikana. On aina turvallisempaa olla määräämättä itse itselleen lääkkeitä - näin riskit mahdollisista haitoista lapselle vähenevät. Tänään kerromme tarkemmin siitä, mitkä lääkkeet raskauden aikana ovat suositeltavia, ja mitkä eivät.
5 turvallista lääkettä joita voit käyttää raskauden aikana

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On tärkeää tietää, mitkä ovat sopivimmat ja turvallisimmat lääkkeet raskauden aikana, sillä jotkin lääkkeet voivat vahingoittaa vauvan terveyttä.

Raskaus on yksi naisen elämän tärkeimmistä kokemuksista. Heti hedelmöittymisestä lähtien kehossa alkaa tapahtumaan muutoksia ja se viestii niistä eri keinoin. Sekä fyysiset että psykologiset oireet kuten pahoinvointi, pyörrytys, oksentaminen, kipu sekä loputon määrä muita epämukavuuksia ovat hyvin yleisiä raskauden aikana.

Tuleva äiti tulee kokemaan näiden lisäksi myös paljon hormonaalisia muutoksia. Tämä on suhteellisen normaalia, etenkin ensimmäisten kolmen raskauskuukauden aikana.

Raskaus voi kuitenkin aiheuttaa myös erilaisia komplikaatioita, kuten vaginan tai munuaisten tulehduksia, korkeaa verenpainetta, raskausajan diabetesta, raskausmyrkytyksen, ennenaikaisen synnytyksen sekä muita yleisiä häiriöitä. Useisiin näistä ongelmista voi ottaa lääkitystä, ja ne tulisi ottaa lääkärin valvonnan alaisena.

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana

Raskauden aiheuttaman yleisen epämukavuuden tunteen lisäksi tuleva äiti saattaa kärsiä useista muista oireista, joiden oireiden hoitoon tarvitsee avuksi lääkitystä.

Kyllä, on olemassa paljon ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä mm. yleiseen flunssaan, yskään, ripuliin, ummetukseen, pahoinvointiin jne… Mutta on kuitenkin turvallisinta kääntyä oman lääkärin puoleen, sillä useat näistä ilman reseptiä saatavista lääkkeistä eivät sovi käytettäväksi raskauden aikana.

Nyrkkisääntönä on hyvä välttää ainakin sellaisia lääkkeitä, jotka on tarkoitettu hoitamaan useampia oireita samanaikaisesti. Esimerkiksi, jos otat pillerin päänsärkyä hoitaaksesi, vältä ottamasta yhdistelmälääkkeitä jotka sisältävät lisäksi antihistamiineja sekä tukoksia avaavia ainesosia.

Nyt kerromme sinulle yleisimmistä turvallisista lääkkeistä, joita voit ottaa raskauden aikana:

1. Parasetamoli tai asetaminofeeni

Nämä särkylääkkeet on tarkoitettu hoitamaan tulehdusta, joka aiheuttaa kipua. Molemmat näistä tarjoavat helpotusta lieviin poikkeavuuksiin, sekä auttavat lievittämään yleisen flunssan aiheuttamia oireita.

2. Klotrimatsoli tai miconazole

Nämä ovat antifungaalisia eli sieniä torjuvia lääkeaineita, jotka ovat yleisesti käytettyjä raskauden aikana, sillä ne auttavat pääsemään eroon vaginan alueen sienitulehduksista. Ne ovat tehokas apu myös silloin, mikäli oireina on kutinaa tai polttelun tunnetta tai vuotoa.

3. Magnesiumsuoloja sisältävät antasidit

Parhaimmin tunnetut närästyslääkemerkit, jotka sisältävät lisäksi magnesiumia, ovat tehokkaita ja turvallisia kun haluat rauhoittaa närästyksen tuomia inhottavia oireita. Tämä tila on hyvin yleinen raskauden aikana, etenkin viimeisten viikkojen aikana synnytyksen lähestyessä.

4. Loratadiini tai kloorifeniramiini

Nämä antihistamiinit ovat tunnettuja ja ne ovat yleisesti käytössä erilaisten allergiaoireiden hoidossa. Molemmat lääkeaineet helpottavat nenän tukkoisuutta, kun tuleva äiti kärsii allergiaoireista.

5. Milax tai Senna (Senokot)

Nämä lääkeaineet ovat laksatiiveja, ja niitä käytetään yleisesti ummetuksen hoidossa – joka on myös yksi yleinen oire raskauden aikana. Ummetusta esiintyy etenkin raskauden viimeisten kuukausien aikana.

Turvalliset lääkkeet ja vitamiinit

raskaana oleva nainen sängyllä

Kaikki raskaana olevat naiset hyötyvät B12-vitamiinin sekä foolihapon lisäämisestä ruokavalioon. Kuten aina, keskustele asiasta ensin lääkärisi kanssa.

Vitamiinit sekä lisäravinteet ovat tärkeitä sikiön oikean kehityksen kannalta. Kätilösi tai sairaanhoitajasi auttaa sinua kertomalla, mitkä näistä ovat tärkeitä juuri sinun raskaudellesi.

Yleisimmin käytettyjä lisäravinteita raskauden aikana ovat kuitenkin C-vitamiini, joka auttaa vauvan verisuonten muodostumista; foolihappo, joka auttaa punasoluja muodostumaan; D-vitamiini, joka edesauttaa terveiden hampaiden sekä luuston kehittymistä ja rauta, joka auttaa sekä vauvan että istukan kehitystä.

Vaikka näitä vitamiineja ja lisäravinteita onkin saatavilla useita eri vaihtoehtoja apteekista ilman reseptiä, älä ota niitä liikaa, sillä vähemmän on enemmän tässäkin tapauksessa.

Mikäli nautit liiallisen määrän vitamiineja, ne vain poistuvat kehostasi virtsan mukana, eli et haaskaa pelkästään vitamiineja mutta myös omia rahojasi. Parhaimmat ja rikkaimmat vitamiininlähteet löytyvät suoraan ravinnosta.

Turvalliset lääkkeet raskauden aikana, sekä kotihoidot

Yllä mainittujen lääkkeiden lisäksi on olemassa paljon luonnollisia kotihoitoja raskauden aiheuttamien oireiden hoitamiseksi. Joskus raskauden aikaisten epämukavuuksien lievittäminen onnistuu muuttamalla päivittäisiä rutiineja, kuten lisäämällä terveydelle hyödyllisiä aktiviteetteja.

Jos noudatat terveellisiä elämäntapoja raskauden aikana, vältyt liialliselta lääkkeiden käyttämiseltä. Useat näistä kotihoidoista ovat olleet olemassa jo vuosisatoja ja toimivat yhtä hyvin tänäkin päivänä. Kokeile vaikka itse!

On tietenkin myös tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota ja pysyä mahdollisimman aktiivisena. Terveenä pysytteleminen raskauden aikana on välttämätöntä, sillä se ehkäisee lääkkeiden käyttöä. Lisäksi sinun on tärkeää asettaa ja noudattaa tiettyjä rutiineja ja aikatauluja nukkumiseen, rentoutumiseen sekä lepoon liittyen, sillä nämä ovat tärkeitä terveytesi kannalta, etenkin raskauden aikana.

Älä koskaan lääkitse itse itseäsi

Useimmat naiset tietävät, että heidän tulee ottaa ainoastaan turvalliseksi todettuja lääkkeitä raskauden aikana. Mutta mikäli olet raskaana ja huomaat kamppailevasi raskauden aiheuttamia oireita tai muita komplikaatioita vastaan, lääkärisi määrää sinulle kyllä tarvittaessa lääkkeitä niiden kurissa pitämiseksi. Tärkeintä on pitää sinut sekä vauvasi terveenä. 

Itselääkitseminen on harvoin hyvä idea, etenkin ensimmäisten kolmen raskauskuukauden aikana, sillä se on herkintä aikaa sikiön kehittymisen kannalta. Konsultoi aina lääkäriä ennen kuin aloitat minkään lääkkeen käytön raskauden aikana. Sama pätee kaikkiin lisäravinteisiin sekä kotihoitokonsteihin, vaikka näitä pidetäänkin yleisesti vähemmän haitallisina raskauden aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gimeno, FJ Abad, et al. “Categorías de riesgo de los medicamentos utilizados durante el embarazo: Guía rápida de consulta.” Farm Aten Prim 3 (2005): 49-61.
  • Taboada Lugo, Noel, et al. “Uso de medicamentos durante el embarazo y su posible efecto teratogénico.” Revista Cubana de Medicina General Integral 20.4 (2004): 0-0.
  • Vergel Rivera, Germán, and Alicia Zapata Martínez. “Embarazo y medicamentos en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 15.3 (1999): 227-231.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.