Logo image
Logo image

Big MAC: ihmisen mikrobiston saatavilla olevat hiilihydraatit

4 minuuttia
Uskotko edelleen, että Big MAC viittaa pelkästään jokaiselle tutun McDonalds-ketjun suosittuun hampurilaiseen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle mitä mikrobiston kannalta hyödylliset Big MAC:it ovat ja kuinka ne voivat auttaa meitä ylläpitämään kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tilaa.
Big MAC: ihmisen mikrobiston saatavilla olevat hiilihydraatit
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Big MAC -konsepti, sen lisäksi, että se viittaa tuohon kuuluisaan hampurilaiseen, tarkoittaa niitä hiilihydraatteja, jotka ovat ihmisen mikrobiston ulottuvissa. Itse asiassa ne on asetettu mikrobiston pääasialliseksi ravinteeksi, ja useat eri tutkimukset ovat liittäneet niiden nauttimisen korkeampaan mikrobien monimuotoisuuteen ja yleisen terveydentilan paranemiseen.

Mitä Big MAC -hiilihydraatit ovat?

Ihmisen mikrobiston saatavilla olevat hiilihydraatit eli Big MAC (eng. Microbiota Accessible Carbohydrates) ovat sulamattomia polysakkarideja, joista mikrobisto saa ravintonsa. Suurin osa näistä polysakkarideista vastaa liukoisen kuidun määritelmään.

Termi “kuitu” viittaa siihen hiilihydraattien osaan, joka on syötävää ja joka on ruoansulatukselle ja imeytymiselle immuuni. Näin ollen se kykenee pääsemään ehjänä paksusuoleen, missä elimistön mikrobistolla on mahdollisuus aloittaa sen käymisprosessi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 kummaa oiretta, jotka voivat kertoa suolisto-ongelmista

Valitettavasti aivan kaikki kuidut eivät ole käymiskelpoisia, eli toisin sanoen ne eivät ole ihmisen mikrobiston saatavilla. Tämä edellä mainittu ominaisuus, eli kyky käydä, kuuluu vain sille kuidulle joka on liukoinen, eli se omaa kyvyn pidättää vettä, turvota ja muodostaa viskoottisia geelejä suolistossa.

Liukoinen kuitu kykenee sen käymiskykyyn liittyvien etujen lisäksi muodostamaan geelejä, jotka pystyvät hidastamaan rasvojen ja sokerien imeytymistä.

Some figure

Hedelmät ja vihannekset ovat liukoisen kuidun tärkein ravinnon lähde.

Päinvastoin taas veteen liukenematonta kuitua ei voida joko fermentoida ollenkaan tai sitten sen käymisprosessi on hyvin hidas. Huolimatta tämän omaisuuden puutteesta, veteen liukenematon kuitu on kuitenkin yhtä hyödyllinen hiilihydraatti elimistölle monista muista syistä. Liukenettoman kuidun tärkein ominaisuus onkin sen kyky puhdistaa suolta poistamalla turhaa jätettä sen seinämistä.

Vaikka veteen liukenematon kuitu ei olekaan käymiskelpoinen, se on elimistölle hyödyllinen hiilihydraatti, koska se kykenee lisäämään ulosteiden määrää ja nopeuttamaan suoliston toimintaa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Vatsan toimintaa edistävää ruokaa

Miksi Big MAC -hiilihydraattien tulee olla käymiskelpoisia?

Big MAC -hiilihydraattien käymiskyky on tärkeää, sillä se on ainoa tapa, jonka kautta terve mikrobisto pääsee niihin käsiksi ja pystyy hyödyntämään niitä ravinnokseen. Ilman käymistä hyödylliset mikro-organismit eivät voisi selviytyä ja lisääntyä, jolloin puolestaan taudinaiheuttajista tulisi entistä vahvempia.

Lisäksi tämä käymisprosessi on äärimmäisen tärkeä prosessi, jonka kautta mikrobisto kykenee tuottamaan elimistön toiminnan kannalta olennaisia aineita, kuten lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on elimistölle positiivisia vaikutuksia niin ravitsemuksen, ravintoketjun, aineenvaihdunnan, immuunijärjestelmän kuin tulehduksia vastaan taistelevien komponenttien näkökulmasta katsottuna.

Mitä hyötyä mikrobiston saatavilla olevilla hiilihydraateilla on elimistön toiminnan kannalta?

Big MAC -hiilihydraattien edut liittyvät kaikki entistä terveempään mikrobistoon seuraavia näkökohtia korostaen:

 • Hyödyt suolistolle. Terveet mikro-organismit kykenevät parantamaan ja tasapainottamaan suoliston limakalvoesteen eheyttä, ja ne pystyvät parantamaan ravinnon kulkeutumista suoliston läpi.
 • Tulehduksia estävät vaikutukset. Terve mikrobisto pystyy tuottamaan aineita, joilla on suuri anti-inflammatorinen kyky, joista erityisen tärkeä on voihappo eli butaanihappo. Tässä kohtaa on muistutettava, että krooninen solujen tulehdus on ensimmäinen askel kohti Alzheimerin tautia, syöpää, diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, ennenaikaista ikääntymistä ja liikalihavuutta, monien muiden tautien ja terveysongelmien joukossa.
 • Ravitsemukselliset vaikutukset. Big MAC -hiilihydraattien käyminen on välttämätöntä, jotta mikrobisto kykenisi tuottamaan meille tärkeitä ravintoaineita, kuten lyhytketjuisia rasvahappoja ja vitamiineja, joiden joukosta mainitsemisen arvoisia ovat K- ja B12-vitamiinit sekä biotiini ja foolihappo.
 • Immuunivastetta moduloivat ominaisuudet. Terve mikrobisto pystyy stimuloimaan suoliston immuunivastetta tehostamalla joidenkin elimistön luonnollisen puolustuskyvyn elementtien vaikutusta, näistä esimerkkejä ovat: IgA-vasta-aineet, makrofagit, luonnolliset tappajasolut eli NK-solut (eng. Natural Killer cel), T-solut sekä interferonit ja interleukiinit. Lisäksi se syntetisoi komponentteja, joilla on mikrobeja vastaan taisteleva vaikutus.
 • Neuropsykiatriset ominaisuudet. Terve suoliston mikrobisto ja rakenteeltaan tiivis ja läpäisemätön suoli ovat avaimia hyvään mielenterveyteen.
Some figure

Kuten olemme yllä olevasta listasta voineet huomata, monipuolinen ja terveellinen mikrobisto on elimistön normaalin toiminnan ja hyvinvoinnin kannalta välttämätön ominaisuus. 

Mitkä elintarvikkeet sisältävät runsaasti Big MAC- hiilihydraatteja?

Big MAC -hiilihydraatteihin kuuluvat seuraavat ravintoaineet: resistentti tärkkelys, beetaglukaanit, frukto-oligosakkaridit, inuliini, kasvikumi ja pektiini. Seuraavaksi kerromme sinulle, mistä elintarvikkeista näitä mikrobistolle saatavilla olevia hiilihydraatteja eniten löytyy:

 • Resistentti tärkkelys. Resistenttiä tärkkelystä esiintyy pääasiassa keitetyssä ja jäähdytetyssä riisissä, perunassa ja kaurassa. Lisäksi sitä voidaan löytää varsin runsain määrin seuraavista elintarvikkeista: bataatti, kastanjat, herneet, linssit, punttibanaanit, epäkypsät banaanit, tattari ja juka.
 • Beetaglukaanit. Niitä esiintyy eniten levässä, kaurassa ja sienissä. Ihmisen mikrobistoon kohdistuvan vaikutuksen lisäksi ne muodostavat tärkeän osan elimistön vastustuskykyä, kiitos niiden uskomattoman kyvyn moduloida immuunijärjestelmää.
 • Frukto-oligosakkaridit ja inuliini. Sekä frukto-oligosakkarideja että inuliinia löytyy runsain määrin erityisesti seuraavista elintarvikkeista: valkosipuli, sipuli, parsa ja banaanit.
 • Kasvikumit. Kasvikumia löytyy pääasiassa agar-agarista (valtamerissä elävistä punalevistä eristetty polysakkaridiseos), jänönratamosta, chia-siemenistä, tomaatista ja pellavansiemenistä.
 • Pektiini. Pektiiniä runsain määrin löytyy seuraavista elintarvikkeista: mustikat, herukat, sitruuna, mandariini, omena, kvitteni, appelsiini ja viinirypäleet.

Selluloosa, hemiselluloosa, ligniini tai leseet, kaikki nämä hiilihydraatit joita löytyy täysjyvästä, ovat veteen liukenemattomia kuituja, eivätkä sen vuoksi kuulu osaksi Big MAC -ryhmää.

Lyhyesti sanottuna, jotta voisimme ylläpitää tervettä mikrobistoa ja näin nauttia myös kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, meiltä ei pelkästään tulisi löytyä riittävä määrä monimuotoisia ja elimistön toiminnan kannalta hyödyllisiä mikro-organismeja, vaan meidän on myös pidettävä niistä huolta. Tässä mielessä yllä mainitut Big MAC -hiilihydraatit ovat todellisia alan asiantuntijoita.

Big MAC -hiilihydraatit voivat moduloida ihmisen mikrobiston koostumusta ja toimintaa vaikuttaen samalla positiivisesti kantajansa useisiin eri terveyden komponentteihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., Louis P., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS, 2017.
 • Liu H., Wang J., He T., Becker S., et al., Butyrate: a double edged sword for health? Adv Nutr, 2018. 9 (1): 21-29.
 • Henrion M., Francey C., Le K., Lamothe L., Cereal b glucans: the impact of processing and how it affects physiological responses. Nutrients, 2019.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.