Logo image
Logo image

Vatsan toimintaa edistävää ruokaa

2 minuuttia
Pitämällä huolta suolistosta pidät huolta koko kehon toiminnasta. Näitä kuitupitoisia ruokia syömällä edistät vatsan toimintaa.
Vatsan toimintaa edistävää ruokaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kokeile näitä kahdeksaa vatsan toimintaa edistävää ruokaa lievittääksesi ummetusta ja epäsäännöllistä suolen toimintaa. Huomaat eron nopeasti.

Muista, että paksusuolessa elää huimat 100 miljardia loista, bakteeria ja hiivaa. Kaikki ne edesauttavat jätteen poistumista.

On myös tärkeää juoda riittävästi vettä ja syödä muita runsaskuituisia ruokia, esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia, jotka auttavat ylläpitämään mikrobien määrän ja tasapainon oikeana.

8 vatsan toimintaa edistävää ruokaa

1. Pellavansiemenet

Some figure

Pellavansiemenet auttavat vatsaa toimimaan säännöllisesti, sillä ne sisältävät paljon kuitua, ainakin kaksi grammaa ruokalusikallista kohden. Tästä syystä pellavansiemenet ovat loistovalinta ummetukseen.

Kaiken lisäksi ne sopivat hyvin lähes kaikkien ruokien kanssa. Älä epäröi lisätä näitä erinomaisia siemeniä smoothieihin tai vaikka pastakastikkeisiin. Kokeile itse.

Katso myös: 3 tapaa hyödyntää kurpitsansiementen terveysvaikutukset

2. Omenat

Omenat ovat uskomattomia hedelmiä. Ne tunnetaan siitä, että ne sisältävät runsaasti kivennäisaineita ja muita välttämättömiä ravintoaineita.

Omenat ovat hyväksi elimistölle monin tavoin. Runsaan liukenevan kuidun, pektiinin, ansiosta ne ovat myös vatsan toimintaa edistävää ruokaa.

3. Rusinat

Some figure

Rusinat sisältävät runsaasti kuitua. Yhdessä ainoassa rusinassa on kuitua yksi gramma, eli rusinat ovat ehdottomasti hyödyllistä ravintoa ruoansulatusongelmiin.

Lisäksi rusinat sisältävät ummetusta torjuvia sokereita, kuten sorbitolia ja fruktosaania, jotka toimivat laksatiivin tavoin.

Lue myös: Kuivatut luumut estävät luumassan menetystä

4. Kiivi

Myös kiivit ovat vatsan toimintaa edistävää ruokaa. Yhdestä kiivistä saa kuitua ainakin 5 grammaa. Tämä hedelmä sisältää runsaasti myös C-vitamiinia ja antioksidantteja. Kiivi on hyvä valinta ihon ja suoliston kannalta.

5. Appelsiinit

Some figure

Kuten kaikki jo varmasti tietävät, appelsiinit ovat hyvin C-vitamiinipitoisia hedelmiä, mutta niiden kuitupitoisuus voi tulla yllätyksenä.

Kun seuraavan kerran syöt appelsiinia, älä pelkästään purista siitä mehua syö koko hedelmä. Näin saat hyödynnettyä kaiken hedelmälihan kuidun, mutta kaloripitoisuus pysyy alhaisena.

6. Kaura

Kaura tunnetaan kolesterolia alentavista ominaisuuksistaan, mutta siinä on myös noin kaksi grammaa liukenevaa ja liukenematonta kuitua vajaassa puolessa desissä. Kuitu päällystää ja pehmittää ulostetta, mikä auttaa elimistöä poistamaan jätettä nopeammin ja tehokkaammin.

7. Jogurtti

Some figure

Jogurtti on erinomaista vatsan toimintaa edistävää ruokaa. Sen laktobasillit pitävät ruoansulatuksen terveenä. Jogurtti sopii loistavasti ummetuksesta kärsiville ihmisille.

8. Pavut

Pavut ovat palkokasveja, josta saa lähes kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin mistään muusta vihanneksesta. Ne ovat monipuolista ravintoa, jota voidaan syödä monissa eri ruokalajeissa: ne sopivat hyvin niin pataruokiin kuin salaatteihinkin. Yksi vaihtoehto on valmistaa kasvispihvi hampurilaisen väliin keitetyistä pavuista.

Jos lisäät näitä ruokia ruokavalioosi, suolistosi mikrobikasvusto paranee ja vessassa käynti helpottuu.

Pitämällä huolta suolistosta pidät huolta koko kehon toiminnasta. Näistä suosituksista on apua, joten älä aliarvioi niiden vaikutusta vatsan toimintaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Healthline.com Top 10 Health Benefits of Flaxseeds [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
  • Healthline.com 10 Impressive Health Benefits of Mung Beans [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/mung-beans
  • Sánchez Ruiz F, Gilbert JJ, Bedate Calderón P, Espín Jaime B. Estreñimiento y encopresis. Asociación Española de Pediatría. (2010)
  • López-Sobaler AM, Aparicio Vizuete A, Ortega Anta RM. Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutr Hosp 2016;33(4):21-25

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.