Vatsan toimintaa edistävää ruokaa

Pitämällä huolta suolistosta pidät huolta koko kehon toiminnasta. Näitä kuitupitoisia ruokia syömällä edistät vatsan toimintaa.
Vatsan toimintaa edistävää ruokaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kokeile näitä kahdeksaa vatsan toimintaa edistävää ruokaa lievittääksesi ummetusta ja epäsäännöllistä suolen toimintaa. Huomaat eron nopeasti.

Muista, että paksusuolessa elää huimat 100 miljardia loista, bakteeria ja hiivaa. Kaikki ne edesauttavat jätteen poistumista.

On myös tärkeää juoda riittävästi vettä ja syödä muita runsaskuituisia ruokia, esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia, jotka auttavat ylläpitämään mikrobien määrän ja tasapainon oikeana.

8 vatsan toimintaa edistävää ruokaa

1. Pellavansiemenet

Pellavansiemenet auttavat vatsaa toimimaan

Pellavansiemenet auttavat vatsaa toimimaan säännöllisesti, sillä ne sisältävät paljon kuitua, ainakin kaksi grammaa ruokalusikallista kohden. Tästä syystä pellavansiemenet ovat loistovalinta ummetukseen.

Kaiken lisäksi ne sopivat hyvin lähes kaikkien ruokien kanssa. Älä epäröi lisätä näitä erinomaisia siemeniä smoothieihin tai vaikka pastakastikkeisiin. Kokeile itse.

2. Omenat

Omenat ovat uskomattomia hedelmiä. Ne tunnetaan siitä, että ne sisältävät runsaasti kivennäisaineita ja muita välttämättömiä ravintoaineita.

Omenat ovat hyväksi elimistölle monin tavoin. Runsaan liukenevan kuidun, pektiinin, ansiosta ne ovat myös vatsan toimintaa edistävää ruokaa.

3. Rusinat

Rusinat edistävät vatsan toimintaa

Rusinat sisältävät runsaasti kuitua. Yhdessä ainoassa rusinassa on kuitua yksi gramma, eli rusinat ovat ehdottomasti hyödyllistä ravintoa ruoansulatusongelmiin.

Lisäksi rusinat sisältävät ummetusta torjuvia sokereita, kuten sorbitolia ja fruktosaania, jotka toimivat laksatiivin tavoin.

4. Kiivi

Myös kiivit ovat vatsan toimintaa edistävää ruokaa. Yhdestä kiivistä saa kuitua ainakin 5 grammaa. Tämä hedelmä sisältää runsaasti myös C-vitamiinia ja antioksidantteja. Kiivi on hyvä valinta ihon ja suoliston kannalta.

5. Appelsiinit

Appelsiineissa on kuitua, joka saa suolen toimimaan

Kuten kaikki jo varmasti tietävät, appelsiinit ovat hyvin C-vitamiinipitoisia hedelmiä, mutta niiden kuitupitoisuus voi tulla yllätyksenä.

Kun seuraavan kerran syöt appelsiinia, älä pelkästään purista siitä mehua syö koko hedelmä. Näin saat hyödynnettyä kaiken hedelmälihan kuidun, mutta kaloripitoisuus pysyy alhaisena.

6. Kaura

Kaura tunnetaan kolesterolia alentavista ominaisuuksistaan, mutta siinä on myös noin kaksi grammaa liukenevaa ja liukenematonta kuitua vajaassa puolessa desissä. Kuitu päällystää ja pehmittää ulostetta, mikä auttaa elimistöä poistamaan jätettä nopeammin ja tehokkaammin.

7. Jogurtti

Jogurtti on vatsan toimintaa edistävää ruokaa

Jogurtti on erinomaista vatsan toimintaa edistävää ruokaa. Sen laktobasillit pitävät ruoansulatuksen terveenä. Jogurtti sopii loistavasti ummetuksesta kärsiville ihmisille.

8. Pavut

Pavut ovat palkokasveja, josta saa lähes kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin mistään muusta vihanneksesta. Ne ovat monipuolista ravintoa, jota voidaan syödä monissa eri ruokalajeissa: ne sopivat hyvin niin pataruokiin kuin salaatteihinkin. Yksi vaihtoehto on valmistaa kasvispihvi hampurilaisen väliin keitetyistä pavuista.

Jos lisäät näitä ruokia ruokavalioosi, suolistosi mikrobikasvusto paranee ja vessassa käynti helpottuu.

Pitämällä huolta suolistosta pidät huolta koko kehon toiminnasta. Näistä suosituksista on apua, joten älä aliarvioi niiden vaikutusta vatsan toimintaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
11 ummetusta aiheuttavaa ruokaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
11 ummetusta aiheuttavaa ruokaa

On tärkeää välttää tiettyjä ruokia, jotka vaikuttavat haitallisesti ruoansulatukseen. Tässä artikkelissa esittelemme 11 ummetusta aiheuttavaa ruoka...  • Healthline.com Top 10 Health Benefits of Flaxseeds [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
  • Healthline.com 10 Impressive Health Benefits of Mung Beans [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/mung-beans
  • Sánchez Ruiz F, Gilbert JJ, Bedate Calderón P, Espín Jaime B. Estreñimiento y encopresis. Asociación Española de Pediatría. (2010)
  • López-Sobaler AM, Aparicio Vizuete A, Ortega Anta RM. Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutr Hosp 2016;33(4):21-25

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.