Omenoiden 9 ihmeellistä terveysvaikutusta

Osta vihreitä omenia aina kun mahdollista ja syö ne kuorineen, sillä kuorista saat kuitua. Tämä parantaa ruuansulatusta ja poistaa nesteitä.

Omena on hedelmä, jota on helposti saatavilla vuoden ympäri. Omenat ovat herkullisia ja monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat makeisiin jälkiruokiin, salaatteihin, mehustettaviksi ja sinällään nautittaviksi. Omenoita voi myös kuivattaa, jolloin niistä saa herkullisen välipalan ja naposteluherkun. Omenat ovat täynnä hyviä ravintoaineita, joista on monia hyötyjä elimistön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja suorituskyvylle.

Omenoiden terveysvaikutukset perustuvat pitkälti suureen määrään antioksidantteja ja pektiiniä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia, kuten solujen ennenaikaista vanhenemista ja rappeutumista, joka johtaa mm. ihon löystymiseen ja ryppyihin ja sairauksiin. Omenoiden nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista.

Tämän lisäksi omenat täyttävät mahaa ja pitävät kylläisenä, joten ne sopivat etenkin painoaan vahtiville yksilöille. Voit napostella omenoita huoletta ilman pelkoa lihomisesta, niiden makeus tyydyttää makeanhimon.

Näiden syiden lisäksi on monia muita syitä siihen, miksi omenoita kannattaa syödä joka päivä. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle omenoiden syönnin yhdeksän päävaikutusta.

1. Omenat ovat hyväksi sydämelle

Omena ja stetoskooppi

Omenat sisältävät paljon luonnollisia fytokemikaaleja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Nämä kemikaalit ehkäisevät vapaiden radikaalien negatiivisen vaikutuksen terveisiin soluihin, joka voi johtaa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään ja sydäntauteihin.

Tämän lisäksi omenan kuoren sisältämä kuitu vähentää kolesterolin imeytymistä verenkiertoon suolistosta ja auttaa kontrolloimaan kolesterolia.

Lue lisää: Näin vähennät halvauksen ja sydänkohtauksen riskiä

2. Omenat poistavat nesteturvotusta

Omenan sisältämä kalium toimii luonnollisena diureettina, joka kiihdyttää nesteiden erittymistä ja poistumista elimistöstä, ja huuhtelee samalla mukanaan haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.

Tulehdussairauksista ja korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä yhden päivittäisen omenan syömisestä.

Munuaisongelmista kärsivien tulee keskustella omenoiden syömisestä lääkärin kanssa ennen niiden nauttimista, sillä suuri määrä kaliumia voi vaikuttaa haitallisesti sairaisiin ja ylikuormittuneisiin munuaisiin.

3. Omenat ehkäisevät ummetusta ja ripulia

Omena ja vatsa

Omenoiden kuoren sisältämä kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisee mm. ummetusta. Muista siis syödä omenat kuorineen.

Omenan hedelmäliha sisältää pektiiniä, joka pitää huolta suoliston normaalista toiminnasta ja ehkäisee ripulia ja sen aiheuttamaa nestehukkaa. Omena sisältää myös tanniinia, joka ehkäisee tulehdusta ja toimii luonnollisen antibiootin tavoin.

4. Omenat pitävät huolta hampaista

Syödessäsi omenaa stimuloit syljen erittymistä suussa. Sylki vie mukanaan plakkia aiheuttavia bakteereja ja ehkäisee kiillevaurioita ja reikiintymistä. Omenan syöminen ehkäisee myös muita suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehdusta.

Omenan syöminen ei tietenkään korvaa hampaiden harjausta, mutta jos joskus olet sellaisessa tilanteessa, että et pääse harjaamaan hampaita, syö omena ruokailun jälkeen tai illalla ennen nukkumaanmenoa – näin ehkäiset bakteerien aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.

5. Omenat voivat ehkäistä Alzheimerin tautia

Aivoneuronit

Omenoiden sisältämät antioksidantit ovat todistetusti tehokas keino vähentää riskiä sairastua aivojen rappeutumista aiheuttavaan Alzheimerin tautiin. Antioksidantit pitävät huolta siitä, että aivot eivät vanhene ja sairastu ennen aikojaan, ja mieli pysyy kirkkaana ja toimivana.

6. Omena suojaa Parkinsonin tautia vastaan

 

Kun syöt runsaskuituisia ruokia, kuten omenaa, voit ehkäistä sellaisten vakavien sairausten kuin Parkinsonin taudin esiintymisen. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa aivoihin.

Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, joten paljon antioksidantteja sisältävien ruokien syöminen voi ehkäistä sen syntymistä.

7. Omenat vähentävät riskiä sairastua diabetekseen

Omena ja diabetes

Omenoiden liukenevat kuidut auttavat laskemaan verensokeria sellaisilla potilailla, joiden riski kehittää kakkostyypin diabetes on korkea. Yhden omenan nauttiminen päivässä voi laskea riskiä jopa 20 prosentilla.

8. Omenat ehkäisevät sappikivien muodostumista

Sappikiviä syntyy, kun veressä on liikaa kolesterolia. Kolesteroli estää sappea sulattamasta rasvoja normaaliin tapaan. Käyttämätön sappineste kovettuu ja muuttuu sappikiviksi, jotka voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita.

Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee kolesterolin kertymistä ja vähentää riskiä ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin terveyshaittoihin.

9. Omenat puhdistavat maksaa

Omena ja maksa

 

Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.

Keho pystyy puhdistumaan itse, mutta kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, muttuu puhdistuminen hitaaksi eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.

Onneksi omenoiden syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollista puhdistumista ja pitää maksan toiminnasta huolta.

Olitko tietoinen tässä artikkelissa mainituista omenan terveysvaikutuksista? Lisää omenaa päivittäiseen ruokailuusi, muista ostaa luomuomenia ja pestä ne huolellisesti. Syö myös omenan kuoret, sillä ne sisältävät suuren määrän hedelmän tärkeistä ravintoaineista.