Logo image
Logo image

Listerioosi raskauden aikana: mitä tulee tietää

3 minuuttia
Kypsentämättömän ruoan syöminen voi aiheuttaa listerioosin eli listeriabakteeri-infektion. Tästä syystä raskaana olevien naisten tulisi aina kypsentää kaikki ruoka ja syödä vain pastöroituja maitotuotteita. Tässä artikkelissa kerromme tärkeää tietoa listerioosista raskauden aikana.
Listerioosi raskauden aikana: mitä tulee tietää
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Listerioosi on Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama infektio. Vaikka se on harvinainen terveillä ihmisillä, se voi olla erittäin vakava riskiryhmillä kuten raskaana olevilla naisilla ja ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen listerioosista raskauden aikana.

Listerioosi

Listerioosi on ruokaperäinen sairaus. Infektion aiheuttaa luonnossa elävä bakteeri, joka voi tarttua eläimestä tai saastuneista vihanneksista.

Tästä syystä listeriabakteeria voi olla:

 • Raa’assa lihassa ja kalassa
 • Hedelmissä ja raaoissa vihanneksissa
 • Pastöroimattomissa maitotuotteissa
 • Prosessoidussa ruoassa
 • Savustetussa kalassa
Some figure

Raskauden aikana tulisi välttää raa’an lihan syömistä, sillä siinä saattaa olla listeriaa.

Kypsentäminen ja pastörointi tappaa bakteerit, mistä syystä riskiryhmiä suositellaan kypsentämään liha ja kasvikset ja välttämään pastöroimattoman maidon, juuston ja muiden tällaisten maitotuotteiden syömistä.

Pidä kuitenkin mielessä, että listeriaa saattaa joutua ruokaan jopa kypsentämisen ja pakkaamisen jälkeen. Näin ollen myös syömävalmiit ruoat (kuten makkarat ja leikkeleet) voivat olla mahdollisesti vaarallisia.

Tämä bakteeri ei kuole pakastaessa tai jäähdytyksessä, ja se voi levitä äidistä sikiöön. Se on erittäin vaarallinen sikiöille ja vastasyntyneille, mistä syystä tulevan äidin on oltava erityisen varovainen sen kanssa.

Suosittelemme lukemaan myös: Sisältääkö ruokasi torjunta-aineita?

Erityyppiset listerioosit

Vaikka listerioosi on yksi vakavimmista ruokaperäisistä taudeista, se on onneksi melko harvinainen (Maailman terveysjärjestön mukaan tapauksia on miljoonaa ihmistä kohden vuodessa 0,1-10). Harvinaisuudestaan huolimatta siihen liittyy suuri kuolleisuus, mistä syystä sen ehkäisy on elintärkeää.

Listerioosia on kahdentyyppistä:

 • Ei-invasiivinen. Tämä on taudin lievä muoto, joka aiheuttaa kuumeisen vatsataudin. Siihen sairastuvat yleensä terveet ihmiset. Vaikka se ei yleisesti ottaen ole vakava, se voi olla vaarallinen riskiryhmille, mukaan lukien raskaana oleville naisille.
 • Invasiivinen. Tämän tyyppinen listerioosi on erittäin vaarallinen, ja sen kuolleisuus on 20-30 %:n luokkaa. Sen oireita ovat muun muassa kuume, lihaskipu, verenmyrkytys ja jopa aivokalvontulehdus.

Itämisaika on molemmissa tyypeissä tavallisesti yhdestä kahteen viikkoa. Tauti voi kuitenkin itää jopa kolme kuukautta, mistä syystä infektiota voi olla todella vaikea havaita ajoissa.

Listerioosi raskauden aikana

Some figure

Yksi listerioosin suurimmista riskeistä on keskenmeno tai ennenaikainen synnytys, mistä syystä lääkärit kiinnittävät erityistä huomiota riskiryhmiin.

Listerioosi raskauden aikana on erittäin vaarallinen, eikä pelkästään äidille. Infektio voi nimittäin tarttua äidistä sikiöön, jolle tauti on erityisen vaarallinen. Se voi aiheuttaa:

 • Keskenmenon.
 • Ennenaikaisen syntymän.
 • Sikiön tai vastasyntyneen infektion.
 • Sikiön tai vastasyntyneen kuoleman (noin 22 % raskauden ajan listeriooseista johtaa sikiön tai vastasyntyneen kuolemaan).

Lue lisää: Raskausmyrkytys: raskauskomplikaatio

Kuten yllä mainittiin, oireita ilmaantuu yleensä bakteerin saastuttaman ruoan syömisen jälkeen. Muutama päivä syömisen jälkeen voi esiintyä seuraavia oireita:

 • Kuume
 • Lihaskipu
 • Oksentelu
 • Pahoinvointi
 • Päänsärky

Infektion voi saada missä vaiheessa raskautta tahansa, mutta se on todennäköisempi raskauden viimeisellä kolmanneksella, sillä naisen immuunijärjestelmä saattaa tällöin olla hieman heikompi.

Hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Jos mitään oireita ilmenee, lääkäriin kannattaa hakeutua välittömästi. Listerioosidiagnoosi saadaan yksinkertaisella verikokeella. Hoitoon kuuluvat antibiootit, jotka auttavat myös ehkäisemään sikiön infektiota.

Listerioosin ehkäisy raskauden aikana

Some figure

Ruoanlaiton aikana tulee olla erittäin huolellinen, jotta estät ristikontaminaation kypsennettyjen ja raakojen tuotteiden välillä.

Maailman terveysjärjestö antaa viisi vinkkiä terveellisempään ruoanlaittoon:

 1. Muista puhtaus. On tärkeää pestä tuotteet huolellisesti, pestä kädet ennen ruoanlaittoa ja pitää keittiö ja jääkaappi puhtaana.
 2. Pidä raaka ja kypsennetty ruoka erillään. Näin estät ristikontaminaation niiden välillä.
 3. Kypsennä ruoka huolella. Ruoan kypsentäminen yli 72 celsiusasteeseen lisää ruoan turvallisuutta. Jotkut ruoat vaativat kuitenkin erityistä huolellisuutta (kuten jauheliha).
 4. Säilytä ruokaa turvallisissa lämpötiloissa. Älä jätä kypsennettyä ruokaa huoneenlämpöön yli kahdeksi tunniksi. Sulata ruoat jääkaapissa ja noudata aina viimeistä käyttöpäivää.
 5. Käytä puhdasta vettä ja puhtaita raaka-aineita. Asiantuntijat suosittelevat välttämään jalostettuja tuotteita ja valmisruokia.

Koska listeriabakteeri voi saastuttaa kypsentämättömät ja pastöroimattomat ruoat, näiden tuotteiden käyttöä tulisi välttää tartunnan ehkäisemiseksi.

Yllä olevien ohjeiden lisäksi raskaana olevien naisten tulisi siis:

 • Välttää pastöroimattomia maitoja ja maitotuotteita (mukaan lukien tuorejuustot).
 • Lämmittää leikkeleet ja jalostetut lihat (kuten makkarat) vähintään 72-asteiseksi ennen syömistä.
 • Välttää savustetun kalan ja lihan syömistä.
 • Laita ruoantähteet jääkaappiin ennen kuin ne ovat olleet huoneenlämmössä yli kahta tuntia. Ne tulisi syödä viimeistään seuraavan kahden tai kolmen päivän aikana.
 • Lukea tuoteselosteet huolella ja noudattaa säilytysohjeita.

Listerioosi raskauden aikana: yhteenveto

Vaikka listerioosi raskauden aikana on harvinainen tauti, sitä tulisi pyrkiä ehkäisemään tietyillä toimenpiteillä, sillä se voi olla hengenvaarallinen sikiölle.

Odottavien äitien tulisi ylläpitää hyvää hygieniaa ruoanlaiton aikana sekä välttää prosessoitua lihaa ja kalaa, pastöroimatonta maitoa ja muita pastöroimattomia maitotuotteita sekä kypsentämätöntä ruokaa (erityisesti lihaa ja kasviksia). Jos oireita ilmenee, lääkäriin tulisi lähteä heti, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Laura Isabel Gramage – Córdoba et al. “Listeria y embarazo. A propósito de un caso”, Matronas prof., 2016, 17(2) e1-e3. https://www.federacion-matronas.org/wp-content/uploads/2018/01/cc-listeria-y-embarazo.pdf.
 • Mateus T et al. “Listeriosis during Pregnancy: A Public Health Concern”, ISRN Obstet Gynecol. 2013 Sep 26;2013:851712. doi: 10.1155/2013/851712.
 • Véronique Goulet et al. “Incidence of Listeriosis and Related Mortality Among Groups at Risk of Acquiring Listeriosis”, en Clinical Infectious Diseases, Volume 54, Issue 5, 1 March 2012, Pages 652–660,https://doi.org/10.1093/cid/cir902.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.