Ennenaikaisen synnytyksen merkit ja oireet

Ennenaikainen synnytys voi vaarantaa vauvan hengen. Lue tästä artikkelista ennenaikaisen synnytyksen merkit, niin osaat lähteä sairaalaan mahdollisimman nopeasti tarvittaessa.
Ennenaikaisen synnytyksen merkit ja oireet

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ennenaikaisen synnytyksen merkit ja oireet on erittäin tärkeä tunnistaa, sillä liian alhainen syntymäpaino voi olla hyvin vaarallista vauvan terveydelle. Kerromme ennenaikaisen synnytyksen mahdollisista merkeistä tässä artikkelissa.

Kuten Mayo Clinic -sivusto toteaa, ennenaikainen synnytys tapahtuu ennen 37. raskausviikkoa. Ennen 34. raskausviikkoa syntyneillä vauvoilla on kohonnut fyysisten vammojen riski , ja 75 % näistä syntymistä päättyy kuolemaan.

Ennenaikaisen synnytyksen riskitekijät

Ennenaikaisen synnytyksen merkit on erittäin tärkeä tunnistaa

Ennenaikainen synnytys ei ole riski kaikille raskaana oleville, ellei nainen esimerkiksi kaadu. Alla kerromme joistakin tekijöistä, jotka altistavat ennenaikaiselle synnytykselle:

 • Ennenaikaiset synnytykset suvussa. Jos joku suvussasi on synnyttänyt ennenaikaisesti, olet itsekin suuremmassa riskissä.
 • Monikkoraskaus. Kaksosten odottaminen lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Kaksosia odottavan naisen raskautta täytyy valvoa tarkasti.
 • Alipaino. Tulevien äitien painoa tarkkaillaan, koska alipaino voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Tästä syystä lääkärin ohjeiden noudattaminen on olennaisen tärkeää.
 • Virtsatietulehdukset. Raskauden aikana saattaa esiintyä tulehduksia, joita tulee valvoa tarkemmin, sillä ne saattavat käynnistää synnytyksen ennenaikaisesti.

Monet muutkin tekijät on yhdistetty suurempaan ennenaikaisen synnytyksen riskiin, kuten odottavan äidin tupakointi, lapsiveden epänormaali määrä tai taipumus korkeaan verenpaineeseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Liikunnan harrastaminen raskauden aikana

Ennenaikaisen synnytyksen merkit ja oireet

Synnytyksen käynnistymiseen liittyy merkkejä, joista ei voi erehtyä. Jos sinulla on mitään seuraavista oireista, lähde sairaalaan mahdollisimman nopeasti.

 • Lapsiveden tihkuminen. Tämä on merkki siitä, että sairaalaan on lähdettävä heti. Se tarkoittaa, että sikiöpussi on hajonnut, mikä johtaa lapsiveden menoon.
 • Kohdun supistukset. Säännölliset ja tiheään toistuvat supistukset, alle 10 minuutin välein, ovat merkki synnytyksen käynnistymisestä.
 • Kohdun krampit. Jos supistukset ovat vielä lieviä, kohdussa saattaa tuntua pientä kipua, joka voidaan sekoittaa vatsakipuun, erityisesti jos siihen liittyy ripulia.
 • Muutokset valkovuodossa. Valkovuodon paksuuntuminen tai lisääntyminen sekä muutokset sen värissä ovat joitakin merkkejä synnytyksen käynnistymisestä.

Jos naisella on ennenaikaisen synnytyksen riski, näitä oireita ei tulisi ohittaa. Jopa lievä alaselkäkipu tai paineen tunne sukuelinten alueella (aivan kuin vauva painaisi sitä) voivat merkitä sitä, että synnytys on lähellä.

Ennenaikaisen synnytyksen vaarat

Raskauden seuranta auttaa paljastamaan ennenaikaiseen synnytykseen liittyvät riskitekijät naisella.

On äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomiota näihin merkkeihin, sillä ennenaikaiseen synnytykseen liittyy suuri kuolleisuus. Onkin oleellisen tärkeää lähteä heti sairaalaan ensimmäisestä merkistä.

Ennenaikaiselle synnytykselle alttiiden äitien tulisi välttää tupakointia, levätä riittävästi ja pitää paino terveissä lukemissa. Kaikki varotoimet on hyvä tehdä.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi ymmärtämään hieman enemmän ennenaikaisen synnytyksen mahdollisia syitä ja seurauksia. Jos ennenaikainen synnytys on riski sinun kohdallasi, älä sivuuta mitään artikkelissa mainittuja oireita, edes lievää selkäkipua, painon tunnetta kohdussa tai muutoksia valkovuodossa. Ennenaikaisesti syntynyt vauva voi kärsiä erilaisista ongelmista, ellei hoitoa ole välittömästi saatavilla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Synnytyksen käynnistys: miten ja milloin?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Synnytyksen käynnistys: miten ja milloin?

Synnytyksen käynnistys tarkoittaa sitä, että kohdun supistukset saadaan alkaamaan keinotekoisesti. Siihen voidaan turvautua tietyissä tapauksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá22(1).
 • Ovalle, Alfredo, Kakarieka, Elena, Rencoret, Gustavo, Fuentes, Ariel, del Río, María José, Morong, Carla, & Benítez, Pablo. (2012). Factores asociados con el parto prematuro entre 22 y 34 semanas en un hospital público de Santiago. Revista médica de Chile140(1), 19-29.
 • Pohlmann, Flávia Conceição, Kerber, Nalú Pereira da Costa, Viana, Jackeline da Silva, Carvalho, Vanessa Franco de, Costa, Carolina Coutinho, & Souza, Catharine Silva de. (2016). Parto prematuro: enfoques presentes en la producción científica nacional e internacional. Enfermería Global15(42), 386-397. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412016000200014&lng=es&tlng=es.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.