9 terveellistä tapaa, jotka vievät 5 minuuttia

Näiden terveellisten tapojen lisääminen päivittäiseen rutiinisi antaa sinulle lisää hyvinvointia, ja saat enemmän energiaa kohdataksesi päivän paremmalla mielellä ja itsevarmempana.
9 terveellistä tapaa, jotka vievät 5 minuuttia
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jos haluat elää terveellisemmin ja saavuttaa tämän tavoitteen helposti, lue mitkä ovat ehdottamamme 9 terveellistä tapaa, jotka vievät vain pienen hetken päivittäisestä ajastasi!

Aina kun puhutaan terveellisistä elintavoista, mieleesi saattavat tulla rankat aktiviteetit, kuten juokseminen, syömisen rajoittaminen tai aikaisemmin herääminen.

Terveellisemmällä tavalla eläminen ei kuitenkaan tarkoita sitä että sinun täytyisi kärsiä, luopua lukuisista asioista tai tehdä suuria muutoksia. Kaikki mitä vaaditaan, on tietoisuuden kehittäminen siitä, että sinun tarvitsee tuntea olosi paremmaksi.

Saatat yllättyä myös tästä tiedosta: joskus pienet muutokset saavat aikaan suuria sisäisiä muutoksia, jotka pystyvät lisäämään hyvinvointia ja luomaan paremman tasapainon.

Tällä kertaa ehdotamme sinulle jotakin erittäin helppoa: 9 terveellistä tapaa, joihin jokaiseen menee sinulta päivästäsi vain 5 minuuttia.

Näin pystyt pidentämään elämääsi – kokeilun arvoinen asia!

1. Hedelmiä aamiaisella

Joskus sinulla ei ehkä ole aikaa kunnolliseen aamiaisen syöntiin, tai saatat haluat jotakin makeampaa, kuten esimerkiksi kahvin ja donitsin, ja sitten oletkin jo ulos ovesta.

Tämä ei kuitenkaan ole riittävää ravintoa, ja varmaa onkin, että puolen tunnin päästä olet nälkäinen ja päätäsi särkee. Ensimmäinen terveellinen elintapa, jonka listaamme, on hedelmien syönti aamiaisella.

Hedelmissä on runsaasti fytokemikaaleja, ravinteita, vitamiineja ja kuitua – ja lukuisia muita terveellisiä ainesosia. Ne antavat hyvän kylläisyyden tunteen, joten älä mieti kahta kertaa omenan, päärynän, sitruunamehun, viinirypäleiden tai minkä tahansa muun sesonkihedelmän syöntiä – ja toista tämä joka päivä.

2. Suunnittele päiväsi kunnolla

Kun heräät aamulla, ensimmäinen asia joka mieleesi tulee on ehkä velvollisuutesi: “Minun täytyy tehdä tämä, ostaa tämä, lähettää tämä, saada nämä kaikki asiat tehdyksi…”.

Me kaikki tiedämme, että velvollisuudet kuuluvat päivittäisiin rutiineihin, ja ne täytyy suunnitella hyvin. On kuitenkin myös tärkeää ajatella sitä, mitä sinä ansaitset. “Minä ansaitsen levätä muutaman tunnin verran päivän päätteeksi.” “Minä ansaitsen olla rauhallinen ja rentoutua jossakin vaiheessa päivääni.”

Muista siis tämä: yritä suunnitella päiväsi siten, että sinulla on tasapaino velvollisuuksien ja oman henkilökohtaisen tilasi ja tarpeidesi välillä.

 

3. Venyttele 5 minuuttia

Etsi sellainen hetki päiväsi aikana, että voit venytellä 5 minuutin ajan. Tämä on pieni sijoitus ajassa, ja kehosi tulee arvostamaan sitä suuresti.

 • Istu tuolissa niin, että selkäsi on suorassa.
 • Kierrä päätäsi hitaasti ensin toiseen suuntaan, ja sitten toiseen.
 • Nosta sitten yhtä olkapäätä ja tee pieniä pyöriviä liikkeitä. Toista sitten samaa toisella olkapäällä.

Hyvin helppoa ja erittäin rentouttavaa!

4. Liiku 5 minuutin ajan

Kehosi tarvitsee liikettä. Ehkäpä nyt mietit seuraavaa: “Mutta minähän teen jo kaikenlaista koko päivän ajan!”

Tästä huolimatta kehosi tarvitsee aerobista liikuntaa – pystyssä oleminen koko päivän ajan tai ostoksilla käyminen ei siis tarkoita sitä, että olet saanut tarpeeksi liikuntaa.

 • Kävele ylös portaita.
 • Kävele nopeasti.
 • Tanssi 5 minuutin ajan.

5. Yksi terveellinen ostos päivässä

Tämä on yksi parhaista terveellisistä elintavoista, joita voimme joka päivä toteuttaa. Tee joka päivä yksi terveyttäsi edistävä ostos. Tässä on kyse askel kerrallaan sen sisäistämisestä, että sinun täytyy syödä paremmin eli terveellisemmin.

 • Sen sijaan että ostaisit valkoista leipää, osta kokojyvätuotteita.
 • Sen sijaan että ostaisit hiilihappopitoista juomaa, valitse hanavesi.
 • Jos haluat jotain makeaa, osta hedelmä.
 • Kun menet kotiin, katso matkan varrella kauppoja, ja käy luomukasviksiin erikoistuneessa liikkeessä. Nämä tuotteet on tuotettu terveellisemmällä tavalla.

6. Anna itsellesi pieni lahja – lahjoita itsellesi mielihyvää

Ehkäpä olet sen tyyppinen ihminen, joka nauttii toisista huolehtimisesta. Saavut kenties aina kotiin jonkin yllätyksen kanssa lapsillesi tai kumppanillesi.

Nämä ovat jaloja ja positiivisia tapoja, mutta ajattelepa asiaa hiukan enemmän – milloin viimeksi annoit itsellesi jotakin mielihyvää tuottavaa? Tähänkin tarvitaan vain 5 minuuttia päivästäsi.

 • Osta itsellesi jotakin pientä, josta saat mielihyvää ja joka tekee sinut onnelliseksi: kirja, mekko tai vaikkapa musiikkia.
 • Osta jäätelö, juoma tai kupillinen kahvia suosikkikahvilassasi.
 • Ota pois kenkäsi ja kävele rannalla. Anna jalkojesi tuntea hiekan lämpö ja meren kosteus.

 

9 terveellistä tapaa: hetki hemmotteluun

7. Harjoita itsevarmuutta – sano se, mitä ajattelet

Yksi kaikkein terveellisimmistä tavoista joita voimme päivittäin harjoittaa on vilpittömyys, totuuden sanominen sekä rajojen asettaminen. Näin voimme suojata itseämme sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat itsekkäitä ja jotka tuovat meille negatiivista energiaa.

Hiukan kerrallaan tulet huomaamaan, että se mikä on positiivista terveytesi kannalta ja hyvinvointisi lisäämiseksi, on myös yhteensopivaa sen kanssa mitä tunnet, ajattelet ja teet.

8. Halaa jotakuta jota rakastat

Tämä vinkki tekee paljon terveytesi eteen, ja se onkin niin hyödyllinen, että voit aivan estoitta antaa halauksen kestää yli 5 minuuttia.

Tätä ei ole mitään syytä jättää tekemättä. Halaaminen vahvistaa siteitä toisiin, ja se vähentää stressiä, lisää hyvinvointia sekä parantaa ihmisen itsetuntoa.

 

pari halaa

9. Käy kuumassa suihkussa

Ei ole mitään parempaa tapaa päättää päivä kuin käydä kuumassa suihkussa – sen tarvitsee kestää vain 5 minuuttia, ja näin voit poistaa myrkyllisiä aineita, rentouttaa lihaksiasi sekä vähentää jännitettä. Voit sen kautta rentouttaa itsesi päiväsi raskaan työn jälkeen.

Kuten voit nähdä, nämä tottumukset ovat hyvin helposti toteutettavissa, ja ne vaativat vain vähän uhrausta – ainoastaan tahdonvoimaa ja selkeän halun voida paremmin.

Haluatko aloittaa hyvinvointisi kohentamisen jo tänään? Kokeile näitä 9 terveellistä tapaa ja huomaa ero entiseen!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ryhdin korjaaminen venytyksillä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ryhdin korjaaminen venytyksillä

Selkä- ja lihassärky on hyvin tavallista aikuisilla. Ryhdin korjaaminen kannattaisi aloittaa lihaksista, ja tähän on useita hyvin tehokkaita venyty...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jiménez-Torres, M. G., Martínez Narváez, P., Miró Morales, E., & Sánchez Gómez, A. I. (2008). Bienestar psicológico y hábitos saludables:¿ están asociados a la práctica de ejercicio físico?
 • Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1986). Estrés y procesos cognitivos (No. 155.9042 L431e). Barcelona, ES: Ed. Martínez-Roca, 1986.
 • Márquez-Sandoval, F., Bulló, M., Vizmanos, B., Casas-Agustench, P., & Salas-Salvadó, J. (2008). Un patrón de alimentación saludable: la dieta mediterránea tradicional. Antropo16, 11-22.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.