Logo image
Logo image

7 luonnollista keinoa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon

3 minuuttia
7 luonnollista keinoa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa monia terveyshaittoja ja oireita, joita voi olla vaikea hoitaa. Oireet voivat esimerkiksi olla väsymys, hermostuneisuus ja äänen käheys. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon on olemassa keinoja, joita voit toteuttaa heti.

Tässä artikkelissa jaamme 7 vinkkiä kilpirauhasen aktivointiin luonnollisia keinoja käyttämällä.

Kärsitkö kilpirauhasen vajaatoiminnasta?

Jos et ole käynyt tarkistuttamassa kilpirauhasarvoja ja epäilet itselläsi kilpirauhasen vajaatoimintaa, on sinun syytä tietää vajaatoiminnan yleisimmistä oireista. Näihin kuuluvat:

  • Muutokset painossa, vaikea pitää yllä tasaista painoa
  • Kuiva iho, heiveröiset kynnet ja hiukset
  • Muutokset mielialassa
  • Väsymys
  • Äänen käheys
  • Hermostuneisuus tai ahdistus
  • Ummetus
  • Jatkuvasti kylmä olo

Vajaatoiminta syntyy kun kilpirauhanen ei enää pysty erittämään riittävästi elintoimintoja ylläpitäviä hormoneja T4 (tyroksiini) ja T3 (trijodityroniini). Tavallisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus. Siinä elimistön immuunijärjestelmän tuottamat vasta-aineet käyvät erehdyksessä kilpirauhasen kimppuun vähentäen tyroksiinin tuotantoa. Tällöin kilpirauhanen voi joko surkastua tai kasvaa kyhmyiseksi struumaksi.

Keinoja kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon

Jos epäilet kilpirauhasesi toiminnassa olevan puutteita, puhu asiasta lääkärillesi. Lääkäri voi määrätä sinut oireiden perusteella kilpirauhasarvokokeisiin, joiden jälkeen päätetään soveltuvasta hoidosta. Lääkkeiden lisäksi kilpirauhasen toimintaa voi tehostaa seuraavilla ruoka-aineilla ja nikseillä.

1. Syö merilevää

Some figure

Kilpirauhasen aktivointi vaatii etenkin jodia, ja se onkin yksi tärkeimmistä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon käytettävistä mineraaleista. Jos haluat nauttia jodia suoraan luonnosta, voit alkaa nauttimaan merilevää.

Erityisen hyödyllisiä merilevälaatuja ovat kombulevä tai ruskolevä, jotka sopivat nautittavaksi vaikka pataruuissa tai palkokasvisten kera.

Kypsennä merilevää vähintään 20 minuuttia, sillä se voi olla kuivattuna hyvinkin kovaa.

2. Harrasta rasittavaa liikuntaa

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät tuntevat olonsa usein väsyneeksi ja viluiseksi, sillä heidän aineenvaihduntansa on hidastunut huomattavasti.

Paras keino stimuloida kehoa ja aineenvaihduntaa on harrastaa lievästi rasittavaa liikuntaa, joka nostattaa sykettä, hikoiluttaa ja hengästyttää. Liikuntaa on suositeltavaa harrastaa kaksi tai kolme kertaa viikossa.

Jos liikunta ei hengästytä tai haasta sinua millään tavalla, ei se ole tarpeeksi tehokasta, etkä saa siitä riittävästi hyötyä. Suosittelemme kokeilemaan reipasta kävelylenkkiä, painonnostoa, uimista ja pyöräilyä sykkeen nostattamiseksi.

3. Ota kylmiä suihkuja

Some figure

Kylmä vesi on loistava keino aktivoida kilpirauhasta luonnollisesti. Vajaatoiminta voi tehdä kehon lämpötilan säätelystä hankalaa ja olo on viluinen kuumallakin säällä. Ajatus kylmästä suihkusta ei välttämättä houkuttele, mutta sinun ei tarvitse hypätä suoraan jääkylmän veden alle, aloita totuttelu hitaasti.

Ota normaalilämpöinen suihku, ja ennen suihkun lopettamista suihkuttele itseäsi viileämmällä vedellä muutaman minuutin ajan. Aloita veden suihkiminen jaloista ja siirry yläkehoa kohti. Pikkuhiljaa alat tottua viileämpään veteen ja voit laskea veden lämpötilaa.

4. Suosi prosessoimatonta ruokaa

Prosessoitu einesruoka on kilpirauhasen toiminnalle erittäin haitallista. Prosessoitujen ruokien sisältämien raaka-aineiden laatu on heikko, ja niihin lisätään usein sokeria, suolaa ja muita lisäaineita, jotka heikentävät kilpirauhasen toimintaa.

Suosi tämän sijaan luomutuotettuja, luonnollisia ja korkealaatuisia kasviksia ja raaka-aineita, joista voit valmistaa terveellisiä aterioita itse.

Nauti tuoremehuja, salaattia, siemeniä ja pähkinöitä, palkokasveja ja ituja.

5. Vältä myrkkyjä ympäristössäsi

Myrkyt heikentävät puolustusjärjestelmän toimintaa ja vaikuttavat myös kilpirauhasen toimintakykyyn.

Ruoka-aineiden lisäksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden sisältämät kemikaalit, teknisten laitteiden elektromagneettinen säteily, tupakansavu, sekä ilman ja veden saasteet heikentävät kilpirauhasen toimintaa. Vältä näitä aina kun mahdollista, suosi luonnonkosmetiikkaa ja ruokaa, jonka kasvatuksessa ei ole käytetty hyönteismyrkkyjä tai geenimanipulointia. Vietä aikaa luonnossa ja vältä saasteisia kaupunkeja.

6. Löydä mausteisen ruuan ilot

Some figure

Lisäämällä tulisia mausteita, kuten cayennepippuria ja inkivääriä ruokiisi voit tehostaa kilpirauhasen toimintaa. Jos et ole tottunut mausteiseen ruokaan, voit aloittaa lisäämällä mausteita pikkuhiljaa. Valmista inkivääristä hoitava teejuoma tai raasta sitä pieni palanen pataruokaan, vähitellen mahasi alkaa tottua uusiin mausteisiin ja voit lisätä niiden määrää.

Tuliset mausteet auttavat kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon aktivoimalla sen toimintaa. Lisäksi ne auttavat pudottamaan painoa ja pysymään lämpimänä.

Suositeltua lukemista: Detox-juoma inkivääristä, kurkumasta ja cayennepippurista

7. Pidä huolta kurkustasi

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan keskellä kurkussa ja sen liikakasvu voi johtaa äänen käheyteen tai muihin muutoksiin. Emotionaalisesta perspektiivistä katsottuna on tärkeää pitää kurkku kunnossa, sillä kun ääni toimii, ei patoumia synny ja pystyt kommunikoimaan ja ilmaisemaan tunteesi.

Voit rentouttaa kurkkua tekemällä erilaisia ääni- ja mielikuvaharjoituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mayayo, E., Santisteban, P., Labarta, J. I., & Ferrández, A. (2002). Hipotiroidismo congénito. Tratado de Endocrinología Pediátrica. 3ª edición. Madrid: McGraw-Hill Interamericana de España, SAU, 532-56.
  • Prevention, C. (2018). Travelers with Chronic Illnesses – Chapter 8 – 2018 Yellow Book | Travelers’ Health | CDC. Retrieved from https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/advising-travelers-with-specific-needs/travelers-with-chronic-illnesses
  • Thyroid Patient Travel Tips. (2018). Retrieved from https://www.nahypothyroidism.org/traveling-with-thyroid-dysfunction/
  • Bansal, A., Kaushik, A., Singh, C., Sharma, V., & Singh, H. (2015). The effect of regular physical exercise on the thyroid function of treated hypothyroid patients: An interventional study at a tertiary care center in Bastar region of India. Archives of Medicine and Health Sciences. https://doi.org/10.4103/2321-4848.171913
  • Romano, L., De Santis, G. L., Gualtieri, P., & Merra, G. (2017). Thyroid disorders and Mediterranean diet: which way to prevent metabolic complications. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.26355/eurrev_201708_13259

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.