Logo image
Logo image

4 kilpirauhasta hoitavaa ruokailutottumusta

3 minuuttia
Tiesitkö, että kilpirauhasen terveydestä paremmin huolehtiminen edellyttää sitä, että vähennät teollisesti käsiteltyjen ruokien syöntiä ja sen sijaan valitset enemmän luomutuotteita ja luonnollisia ruokia?
4 kilpirauhasta hoitavaa ruokailutottumusta
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko huolissasi kilpirauhasesi terveydestä? Olet varmasti jo tietoinen siitä, että ruokailutottumukset ovat eräs avainasia, jotta tämän rauhasen toiminnasta voitaisiin pitää hyvää huolta. Jatka lukemista mikäli tämä aihe koskettaa sinua, sillä seuraavaksi esittelemme kilpirauhasta hoitavia ruokailutottumuksia!

Kilpirauhanen sijaitsee kaulassa henkitorven lähellä, ja sen pääasiallinen toiminto on tuottaa hormoneja.

Kun kilpirauhasessa on epätasapainoa, saattaa kehittyä tämän rauhasen vajaa– tai liikatoimintaa – tämä riippuu siitä, onko rauhasen toiminta liian vähäistä vai liian runsasta.

Kokeile näitä kilpirauhasta hoitavia ruokia

Some figure

Kilpirauhasen pitäminen hyvässä kunnossa ei yleensä ole kovin monimutkainen asia, jos pidät ruokavaliosi terveellisenä ja tasapainoisena. Ongelmana nykyaikana on kuitenkin se, että luonnollisen ruoan syönti on paljon vähäisempää kuin ennen, kun tarjolla on niin paljon teollisesti jalostettua ruokaa.

On kuitenkin eräitä tuotteita, jotka kannattaisi aina pitää osana arjen ruokavaliota.

Tässä haluamme siis antaa listan muutamista tärkeistä ruoista kilpirauhasen kannalta.

1. Ota jodia ravinnelisän muodossa

Jodi on elintärkeä tekijä kehon terveydelle, ja se on avainasemassa hormonien kehittymisen kannalta. Siksi jodin puutos raskauden aikana voikin saada aikaan ongelmia lapsen henkisessä kehityksessä.

Elämän edetessä jodia tarvitaan ruokavaliosta, jotta kilpirauhanen pysyisi hyvässä toiminnassa. Tyypillisesti lääkäri määrää jodia ravinnelisänä.

Jos et itse ole alkanut vielä ottaa jodia, ota tämä neuvo huomioon, sillä joskus se on se tarvittava ratkaisu.

2. Syö karpaloita joka viikko

Some figure

Kilpirauhasta hoitavia karpaloita olisi suositella nauttia vaikka viikottain. Karpalot ovat yksi parhaimmista marjoista, joita luonto meille tarjoaa. Ne sisältävät vain vähän rasvaa, natriumia ja kolesterolia. Niissä on myös hyvin runsaasti jodia, kuitua, antioksidantteja sekä C- ja K-vitamiinia.

Yksi hyvä valinta on käyttää karpalomehua smoothieiden aineksena. Näin pystyt lisäämään hyvää makua niihin juomiin, joissa on sellaisia kasviksia, joiden mausta et kovin välitä.

Yksi helppo resepti on seuraava – kokeile ja nauti!

Tarvittavat ainekset

 • 60 g pinaattia
 • 250 ml karpalomehua
 • 5 pähkinää
 • 1 jääpala

Näin tämä smoothie valmistetaan

 • Sekoita kaikki ainekset yhteen tehosekoittimessa ja nauti smoothie välittömästi.

3. Lisää ruokavalioosi perunaa

Some figure

Tämä juures on peräisin Amerikan mantereelta, ja se tarjoaa kehollesi runsaasti jodia. Jotta voisit todella edistää kilpirauhasten hyvinvointia perunan avulla, sitä tulee kuitenkin valmistaa oikealla tavalla.

Kokeile jompaa kumpaa seuraavista käsittelyistä:

 • Alhainen rasvapitoisuus tavoitteena: tähän tarkoitukseen on parasta syödä uunissa paistettuja perunoita rasvassa paistettujen sijaan. Jotta saisit lisää makua perunoillesi, lisää hiukan merisuolaa, mutta vain kohtuudella.
 • Yhdistettyinä muihin kasviksiin saat kuitua sekä varmistat sen, että tulet kylläisemmäksi.

Älä silti nauti liikaa perunaa, sillä tämä tuote sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Syö siis enintään yksi keskikokoinen peruna päivässä.

Yksi asia jota kannattaa välttää on kaupallisesti tuotettujen perunoiden nauttiminen, eli esimerkiksi pakasteena saatavat perunatuotteet. Näissä tuotteissa on suuria määriä transrasvoja, suolaa ja muita sellaisia aineita jotka voivat vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan haitallisella tavalla.

4. Syö niin luonnollista ruokaa kuin mahdollista

Some figure

Ole tässä kohtaa rehellinen: kuinka monta pakastettua, purkista tullutta tai teollisesti jalostettua tuotetta syöt joka päivä? Katso kaappeihisi ja voit huomata, kuinka yllättävän suuri osa ruoastasi kuuluu johonkin näistä kolmesta ryhmästä – vastaus on ehkä, että suurin osa.

Kilpirauhasesi terveydellä on paljon tekemistä hormonien kanssa. Siksi onkin tärkeää pitää keho niin puhtaana kuin mahdollista sellaisista ruoista, jotka saattavat muuntaa hormonejasi. Tämä sisältää kemikaalit, makeuttajat, säilöntäaineet ja muut vastaavat tuotteet.

Ihanteellista olisi nauttia tuoreita kauden tuotteita.

Me ehdotamme, että kokeilet muutaman kuukauden verran erästä menetelmää, joka ei ole mitenkään vaikea. Tarvitset vain seuraavat ohjeet:

 • Vaihda pakatut murot luonnollisiin tuotteisiin. Useimmissa kaupoissa on tarjolla luonnollisia versioita kaurasta, vehnästä, amarantista ja kvinoasta, kuten myös lukuisista muista vastaavista tuotteista.
 • Syö kauden hedelmiä ja kasviksia. Tällöin ne ovat tuoreita ja valmiita nautittaviksi, ja on vähemmän todennäköistä että ne on jäädytetty aikaisemmin, mikä vaikuttaa tuotteiden ravinteiden määrään.
 • Jos haluat, voit kokeilla oman puutarhan pitämistä kotonasi.
 • Valmista kotona niitä ruokia joista pidät. Jogurtti ja erilaiset juomat ovat kaksi hyvää esimerkkiä sellaisista tuotteista, joita voit valmistaa itsekin. Vaihda siis kaupan valmistuotteet teehen tai makuvesiin, joita voit tehdä kotikonstein.
 • Valmista omat välipalasi, jotta voisit päästä yli ruoanhimosta joka iskee aina aterioiden välillä. Jäätelöistä siemeniin on aina tarjolla montaa erilaista hyvää vaihtoehtoa nälän iskiessä – näitä voit nauttia ilman, että joudut olemaan huolissasi kemikaaleista jotka voivat vaikuttaa kilpirauhasesi terveyteen.

Kokeile näitä kilpirauhasta hoitavia ruoka-aineita

Mitä itse ajattelet kilpirauhasesi terveydestä? Oletko valmis kokeilemaan näitä neuvoja, ja ottamaan ruokavalioosi lisää kilpirauhasta hoitavia ruokia? Jos et aiemmin ole juuri ajatellut tätä elintä, ehkäpä nyt olisi aika – ala säädellä kilpirauhasen terveyttä ja paranna vointiasi tekemällä nämä muutokset elintapoihisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lopez Y., Franco C., Cepeda A., Vazquez B., Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem, 2018. 74 (1): 189-193.
 • Lee YM., Yoong Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.