Logo image
Logo image

Kilpirauhasen vajaatoiminnan 16 merkkiä

3 minuuttia
Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkit voivat olla muidenkin sairauksien oireita. Jos sinulla on tässä artikkelissa kuvaamiamme oireita useita samanaikaisesti, on tarpeen kääntyä asiantuntijan puoleen tarkan diagnoosin saamiseksi.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan 16 merkkiä
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2022

Tällä kertaa haluamme kertoa sinulle niistä merkeistä, jotka kertovat kilpirauhasen vajaatoiminnan olevan kyseessä.

Kilpirauhanen sijaitsee kaulassasi henkitorven edessä. Se on pieni elin, joka on perhosen muotoinen, ja sillä on hyvin tärkeä tehtävä ihmisen kehon kunnollisen toiminnan kannalta. Tämä elin varastoi ja vapauttaa kilpirauhashormoneja, jotka ovat elintärkeitä kudosten ja elinten hyvinvoinnin kannalta.

Kyseinen rauhanen saattaa kuitenkin kärsiä kahden tyyppisestä häiriöstä: liikatoiminnasta, jolloin on kyseessä liian suuri hormonien tuotanto, ja vajaatoiminnasta, jolloin se taas ei tuota tarpeeksi hormoneja.

Mitä kilpirauhasen vajaatoiminta oikein on?

Some figure

Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan määritellä tämän rauhasen puutteellisena aktiivisuutena, jolloin sen toiminnan määrä on alentunut.

Kilpirauhanen lopettaa tällöin hormonien tuotannon tarpeellisissa määrissä, mikä sitten hidastaa ihmisen aineenvaihduntaa.

Jos annat tämän ongelman jatkua pidempään etkä hoida sitä kunnolla, tuloksena saattaa olla terveytesi heikentyminen. Lisäksi ongelmana on se, että vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset saattavat olla tietämättömiä sairautensa merkeistä. Tämä johtuu siitä, että oireet ovat sellaisia, jotka voivat liittyä muihinkin sairauksiin.

Seuraavassa kerromme näistä kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikeasti tunnistettavista oireista – jatka lukemista!

16 merkkiä siitä, että sinulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa

Koska nämä merkit ovat hyvin tavallisia sekä saattavat olla muihinkin sairauksiin liittyviä, sinun tulee tietää kaikki oireet, jotta voisit tunnistaa tämän sairauden omalla kohdallasi.

Jos huomaat useita seuraavista oireista, me suosittelemme lääkärin puoleen kääntymistä, jotta saisit diagnoosin ja hoitoa tilaasi.

1. Ummetus

Sinulla saattaa olla ummetusta, jonka aiheuttaa kilpirauhasen hallinnan puutteellisuus. Tämä on totta etenkin silloin, jos ruokavaliossasi on runsaasti kuitua ja juot paljon vettä.

2. Muutokset ihon värissä

Ne, joilla on vajaatoimintaa kilpirauhasen osalta, tuppaavat omaamaan kuivan, kalpean ja kellertävän ihon. Lisäksi muita oireita voivat olla hiusten irtoilu ja kynsien kunnon heikentyminen.

3. Fyysinen uupumus

Jos olet jatkuvasti väsynyt ja uupunut, tämäkin on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan merkeistä. Näin on etenkin silloin, jos et ole ollut mitenkään merkittävästi fyysisesti aktiivinen. Jos huomaat tätä ilmiötä omalla kohdallasi, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Siten voit saada tarpeelliset kokeet tilanteesi selvittämiseksi.

4. Nesteen kertyminen kehoon

Jos olet turvonnut aamuisin, ja etenkin jos tämä turvotus koskee kasvojasi, sinulla saattaa olla nesteiden kertymistä. Tähän kuuluu myös silmäpussien muodostuminen silmien alle silloin kun olet uupunut.

Kyseinen ongelma voi myös näyttäytyä tulehtuneisuutena käsissä ja jaloissa.

5. Kylmyyden sietokyvyn puute

Some figure
on aina kylmä – silloinkin kun on kuuma.

6. Painonnousu tai -lasku

On mahdollista, että painosi nousee, vaikka oletkin tarkkana syömäsi ravinnon suhteen.

Myös päinvastainen voi olla totta, eli painosi saattaa pysyä samana huolimatta siitä, kuinka paljon syöt. Tämä tarkoittaa sitä, että edes suuri määrä hiilihydraatteja, kuitua ja vitamiineja eivät lisää painoasi.

7. Keskittymiskyvyn puutteellisuus

Kun kilpirauhasen vajaatoiminta on jo hyvin pitkälle edennyt, ihminen ei pysty keskittymään. Hänellä saattaa jopa olla huonomuistisuutta.

8. Päänsäryt

Jos sinulla on päänsärkyjä ja migreenejä ilman mitään selkeää syytä, aiheuttajana voi olla pinnan alla oleva kilpirauhasen vajaatoiminta.

9. Struuma

Yksi kilpirauhasen vajaatoiminann merkeistä on struuma.

Tämä kehittyy pussina, joka roikkuu kaulassa henkitorvesi edessä. Se kuitenkin näkyy vain suurentuneena rauhasena.

10. Kova jano

Siitä huolimatta, että keho kerää itseensä nesteitä, ihminen saattaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ollessa kyseessä olla hyvin janoinen. Samaan aikaan hänen ihonsa saattaa näyttää kuivalta ja samealta.

11. Kulmakarvojen harveneminen

Tämä on myös yksi oire vajaatoiminnasta, eli kulmakarvat muodostavien ihokarvojen väheneminen.

Koska ihmisillä on tämän sairauden oireista vain vähän tietoa, hyvin harva tietää, että tämäkin ilmiö on oire kyseisestä aineenvaihdunnan ongelmasta.

12. Vaikeudet raskauden etenemisessä

Ihmisellä voi olla myös ongelmia hedelmällisyyden kanssa. Tämä johtuu epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta, jonka kyseinen sairaus aiheuttaa.

13. Apaattisuus ja välipitämättömyys

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa apatiaa, välinpitämättömyyttä, laiskuutta ja uneliaisuutta. Ne, joilla tämä sairaus on, kokevat kyseistä innostuksen puutetta päivittäisten asioiden hoitamisessa. Heillä voi jopa alkaa ilmetä masennusta.

14. Rytmihäiriö

Tämä sairaus voi aiheuttaa bradykardiaa, ja jos sitä ei hoideta, tuloksena saattaa olla sydänpysähdys. Rytmihäiriö tai epäsäännöllinen sydämen lyöntinopeus voi olla kilpirauhasen häiriön syytä.

15. Useat terveyteen liittyvät ongelmat

Kilpirauhasen vajaatoiminta muuttaa ihmisen verenpainetta, sillä se saa sen laskemaan tai nousemaan. Tämä sairaus voi myös lisätä kolesterolia ja kipua lihaksissa ja nivelissä.

16. Vähentynyt seksuaalinen halukkuus

Some figure
sevähentää seksuaalista halukkuutta

Onko kilpirauhasen vajaatoiminnan estäminen mahdollista?

Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään keinoa tämän sairauden estämiseksi.

Paras keino torjua vajaatoimintaa on tarkkailla jodin määrää ruokavaliossa, joten varmista, että saat tätä ravinnetta sellaisen määrän, joka ei vaikuta kilpirauhasiisi.

Ota yhteyttä lääkäriin, jotta voisit aloittaa oikeanlaisen ruokavalion noudattamisen sekä pysy terveenä ja harrasta paljon liikuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Andrade, M. G. G., Caldas, A. V. M., & Pin, Á. L. P. (2023). Enfermedad tiroidea subclínica y su relación con los trastornos menstruales. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS-ISSN 2806-5794.5(1), 348-358. http://www.editorialalema.org/index.php/pentaciencias/article/view/451
 • Berta, E., Lengyel, I., Halmi, S., Zrínyi, M., Erdei, A., Harangi, M., … & Bodor, M. (2019). Hypertension in thyroid disorders. Frontiers in endocrinology10, 482. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00482/full
 • Chillarón, Juan J., et al. “Hipotiroidismo subclínico.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 29.3 (2022): 119-122.
 • Dunn, D., & Turner, C. (2016). Hypothyroidism in women. Nursing for women’s health20(1), 93-98.
 • Green, M. E., Bernet, V., & Cheung, J. (2021). Thyroid dysfunction and sleep disorders. Frontiers in Endocrinology12, 725829. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2021.725829/full https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751485115000045
 • González, Lluís García, and Luis García Pascual. “Clinical usefulness of thyroid ultrasonography in patients with primary hypothyroidism.” Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.) (2022). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530018022001858
 • Iuliana, R. A. D. U., Groppa, L., & Lorina, V. U. D. U. (2016). Musculoskeletal impairment in prymary hypothyroidism. The Medical-Surgical Journal120(2), 244-251. https://revmedchir.ro/index.php/revmedchir/article/view/245
 • Karner, Ivan, and Juraj Smoje. “Depresion en pacientes con alteraciones del tiroides.” The European journal of psychiatry (edición en español) 17.3 (2003): 123-134. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1579-699X2003000300001
 • Koyyada, Arun, and Prabhakar Orsu. “Role of hypothyroidism and associated pathways in pregnancy and infertility: Clinical insights.” Tzu-Chi Medical Journal 32.4 (2020): 312. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605301/
 • Nikoobakht, M. R., Aloosh, M., Nikoobakht, N., Mehrsay, A., Biniaz, F., & Karjalian, M. A. (2012). The role of hypothyroidism in male infertility and erectile dysfunction. Urology Journal9(1), 405-409. https://ojs3.sbmu.ac.ir/urolj/index.php/uj/article/view/1389
 • Patil, N., Rehman, A., Jialal, I., & Saathoff, A. D. (2022). Hypothyroidism (Nursing). StatPearls [Internet]. https://europepmc.org/article/med/33760505
 • Rico López AF. Hipotiroidismo. FINDEMOS, Colombia (2016).
 • Ritchie, M., & Yeap, B. B. (2015). Thyroid hormone: Influences on mood and cognition in adults. Maturitas81(2), 266-275.
 • Samuels, Mary H. “Psychiatric and cognitive manifestations of hypothyroidism.” Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity 21.5 (2014): 377-383.
 • Sanyal, D., & Raychaudhuri, M. (2016). Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian journal of endocrinology and metabolism20(4), 554. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848/
 • Silva, T. S., Faro, G. B. D. A., Cortes, M. G. B., & Rego, V. R. P. D. A. (2020). Primary hypothyroidism with exuberant dermatological manifestations. Anais Brasileiros de Dermatologia95, 721-723. https://www.scielo.br/j/abd/a/qbC6LFN9C9WhCVzVrvLqMHc/?lang=en&format=html
 • Su, X., Peng, H., Chen, X., Wu, X., & Wang, B. (2022). Hyperlipidemia and hypothyroidism. Clinica Chimica Acta. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898122000158
 • Verma, I., Sood, R., Juneja, S., & Kaur, S. (2012). Prevalence of hypothyroidism in infertile women and evaluation of response of treatment for hypothyroidism on infertility. International journal of applied and basic medical research2(1), 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657979/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.