Logo image
Logo image

6 yleistä virhettä, jotka voivat romuttaa painonpudotuksesi

3 minuuttia
Toisinaan syyllistymme tietämättämme terveelliseksi mieltämässämme ruokavaliossa virheisiin, jotka voivat saada meidät laihtumisen sijaan jopa lihomaan. Siksi onkin tärkeää, että pystymme havaitsemaan ja korjaamaan nämä virheet ajoissa, ennen kuin ne kääntyvät meitä vastaan.
6 yleistä virhettä, jotka voivat romuttaa painonpudotuksesi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on tärkein tukipilari terveellisen painon saavuttamiseksi. Prosessiin käytetty aika ja vaiva saavat kuitenkin toisinaan janoamaan kärsimättömästi näkyviä tuloksia, jolloin saatat kaatua virheisiin jotka voivat romuttaa painonpudotuksesi kokonaan.

Suositut “ihmedieetit” ja ruokavalioon liittyvät valheelliset uskomukset vain hämmentävät painonpudottajia, jolloin tuloksena syntyy tarpeetonta turhautumisen tunnetta. Onnistuneen painonpudotuksen takaamiseksi olisikin tärkeää osata erottaa terveelliseen ruokavalioon liittyvät huhupuheet todellisuudesta.

Vaikka osa näistä dieeteistä voi vaikuttaa harmittomalta ja tehokkaalta käytännössä, ajan mukaan dieetistä vain aiheutuu terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Pahimmillaan ihmedieetit voivat evätä kehon toiminnalle elintärkeiden ravintoaineiden pääsyn elimistöön, jolloin kokonaisvaltainen terveys joutuu vaakalaudalle.

Some figure

Kaikkein paras tapa terveellisen ja vakaan painon ylläpitämiseksi onkin tasapainoisen ruokavalion noudattaminen. Vaikka tämä ruokavalio ei taka ihmeitä yhdessä yössä, ovat sen tulokset usein pysyviä ja varmoja.

Yleisimmät virheet, jotka voivat romuttaa painonpudotuksesi

Syötkö tälläkin hetkellä mielestäsi terveellisesti, mutta paino ei tunnu laskevan millään? Saatat aivan huomaamattasi syyllistyä näihin yllättäviin, mutta varsin yleisiin virheisiin, jotka voivat ajan myötä romuttaa painonpudotuksesi.

1. Sopimaton ruokavalio

Some figure

Moni painonpudottaja sortuu tähän varsin yleiseen virheeseen, jossa seurataan ystävän tai läheisen suosittelemaa tai noudattamaa dieettiä tai ruokavaliota. Tosiasia on kuitenkin se että, mikä toimii hyvin toisella ei aina tarkoita, että se toimisi hyvin myös sinulla, sillä jokaisella elimistöllä ja sen toiminnoilla on yksilöllisiä tarpeita.

Jos siis huomaat, ettei naapurisi suosittelema dieetti saa painoasi putoamaan, syynä voi olla elimistöllesi sopimaton ruokavalio. Ratkaisuna voi toimia ravitsemusterapeutin puoleen kääntyminen, jotta hän kykenee suunnittelemaan ja rakentamaan oikeanlaisen ruokavalion juuri sinun terveydentilasi, painosi ja tarpeidesi mukaan.

Sinua voi myös kiinnostaa: 6 vinkkiä painonnousun välttämiseksi iän myötä

2. Noudatat liian tiukkaa dieettiä

Lian tiukkojen ja radikaalien dieettien noudattaminen ei aiheuta pelkästään painon holtitonta nousua, vaan voi osoittautua terveysriskiksi myös elimistöllesi. Syömistä liikaa rajoittavat dieetit aiheuttavat usein myös monien painonpudottajien keskuudessa inhottua jojo-efektiä, jossa paino heittelee toistuvasti ylös ja alas.

Vaikka niukka dieetti aluksi saisikin painon putoamaan halutulla tavalla, kiipeää se usein salakavalasti takaisin heti dieetin loputtua. Liian radikaalit dieetit voivat johtaa myös tiettyjen ravintoaineiden puutostiloihin, jotka voivat aiheuttaa vakavia häiriöitä elimistömme aineenvaihdunnalle.

3. Syöt liian yksipuolisesti

Some figure

On toki enemmän kuin suositeltavaa, että terveellisestä ruokavaliosta karsittaisiin pois liika sokeri, valkoiset jauhot ja prosessoidut ruoat, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö myös terveellinen ruokavalio voisi sisältää monipuolisia ja herkullisia aterioita.

Vaikka kaiken rasvan ja hiilihydraattien vältteleminen voikin kuulostaa oikealta tavalta saavuttaa oma ihannepaino, lopputulos voi olla aivan toinen. Huolehdi siis, että ruokavaliosi sisältää monipuolisesti ja vaihtelevasti hieman kaikkea, sillä liian yksipuolinen ruokavalio voi todellakin romuttaa painonpudotuksesi!

4. Syöt liian vähän

Moni sortuu tähän väärään ajattelutapaan, jossa aterioiden väliin jättämisen tarkoituksena on säästää kaloreissa. Vaikka painonpudotuksessa onkin yksinkertaisesti kyse siitä, että kulutamme enemmän kaloreita kuin mitä nautimme, nälässä kituuttaminen ei ole osa terveellisestä ja tasapainoista elämäntapaa.

Kova nälkä johtaa usein voimakkaaseen levottomuuden tunteeseen, mikä taas voi johtaa ylensyöntiin. Olosi voi nälkäisenä tuntua voimattomalle, sillä energianpuute aiheuttaa väsymystä ja voimattomuutta, jolloin terveellistä ruokavaliotakin on vaikeampi noudattaa. Painoa pudottaessasi nälän saa onneksi helposti kuriin kevyillä ja terveellisillä aterioilla!

5. Et juo tarpeeksi vettä

Riittävä nesteytys on olennainen osa mitä tahansa ruokavaliota tai dieettiä erityisesti silloin, kun tavoitteena on pudottaa painoa. Jos siis et juo riittävästi vettä, aineenvaihduntasi ja painonpudotuksen kannalta tärkeät kehon toiminnot hidastuvat, jolloin myös rasvanpoltto ja myrkkyjen poistuminen kehosta vaikeutuvat.

Muista siis täydentää tasapainoista ruokavaliotasi riittävällä veden ja muiden terveysjuomien nauttimisella pitkin päivää. Pidä kohtuus myös nesteiden nauttimisessa, sillä päivittäinen yli 3 litran juominen voi ylikuormittaa munuaisia ja näin ollen aiheuttaa monia terveyshaittoja.

6. Syöt epäterveellisiä salaatteja

Some figure

On täysin ymmärrettävää, että salaatti mielletään usein terveelliseksi, vähäkaloriseksi ja kevyeksi ateriavaihtoehdoksi. Salaatti-sanan sisältävä ateria ei kuitenkaan aina ole vastine kevyelle aterialle ja jotkut salaattireseptit sisältävät valtavan määrän energiaa, eivätkä loppujen lopuksi ole ollenkaan terveellisiä.

Kierrä siis kaukaa prosessoitua lihaa ja makkaraa, rasvaisia salaatinkastikkeita ja juustoja sisältävät salaatit, sillä näiden terveellisiksi miellettyjen salaattien liiallinen nauttiminen voi romuttaa nopeasti hyvin alkaneen painonpudotuksen.

Lue lisää: Näitä ruokia kannattaa välttää

Lopuksi

Huomasitko kenties yhtäläisyyksiä yllä mainituissa kohdissa ja omassa ruokavaliossasi? Jos näin on, toimi nopeasti korjataksesi virheet, sillä painon junnaaminen paikoillaan – tai pahimmassa tapauksessa painon nouseminen voi vain lannistaa sinua entisestään.

Jotta painonpudotus olisi vieläkin tehokkaampaa, muista täydentää terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota säännöllisessä liikunnalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.