Näitä ruokia kannattaa välttää

Ihmiset kysyvät usein, mitä ruokia kannattaa tai ei kannata syödä ollenkaan. Proteiini urheilun jälkeen, eri tyyppiset riisit, täysjyväviljat, kala ja äyriäiset… Mikä on totuus siitä, mikä elimistölle on haitaksi? Vastaus tähän kysymykseen on (lähes) aina sama: se riippuu tilanteesta. Joskus jokin tuote on haitaksi, ja joskus taas ei – asiayhteys pitää ottaa huomioon.

Miksi tämä ei sitten ole helppo asia? Eivätkö jotkut ruoat ole vain yksinkertaisesti huonoksi elimistölle? Tämän kysymyksen monimutkaisuus johtuu siitä, että ihmisen keho on erilainen henkilöstä riippuen, ja jokin tuote saattaa sopia toiselle mutta olla täysin sopimaton jollekin muulle. Ja määrällä on suuri osansa siinä, missä menee raja epäsopivan ravinnon suhteen. Tässä artikkelissa kerromme kuitenkin yleisellä tasolla sellaisista ruoista, joita kannattaa välttää aivan täysin – tässä on kyse omasta reaktiostasi ravintoon.

Onko olemassa terveydelle haitallisia tai hyödyllisiä ruokia?

Vaikka onkin totta, että jotkut ruoat voivat olla vaarallisempia terveydelle kuin toiset, ja että on olemassa yleisesti suositeltuja ”terveellisiä” tuotteita, ei ruokaa oikeastaan voi luokitella ”hyväksi” tai ”huonoksi”. Jokainen tilanne on erilainen, ja terveysvaikutukset siis vaihtelevat.

Tällaisia ruokia kannattaa välttää täysin

Ruoat, joista et edes pidä

Et varmasti pidä aivan kaikesta kaupasta ostamastasi ruoasta, ja joskus ravintolassa tilattu ruoka ei vain miellytä. Miksi tällaista ravintoa sitten kannattaa edes syödä? Ruoka on tietysti välttämättömyys, mutta se on myös nautinto ja ilon aihe, joka voi tuoda lähes ekstaasiinkin vieviä tuntemuksia. Jos ruoka on siis hyvää, on tämä aina hyvä asia. Jos et pidä jostakin ruoasta, ei sinun tarvitse sitä syödä. Moni kuitenkin inhoaa jotakin tiettyä ruokaa, mutta jatkaa silti sen syöntiä, jos se on vaikka terveydelle hyväksi.

Tämä ei ole totta, vaikka se saattaakin ensin vaikuttaa järkevältä idealta. Jos et pidä ruoastasi, ei se nimittäin yksinkertaisesti ole sinulle hyväksi. Siitä saattaa tietysti saada ravinnnollisia hyötyjä, mutta samalla tavoin voit saada hyvää ravintoa jostakin muusta tuotteesta ja kaikista niistä miljoonista resepteistä, joita on saatavilla. ”Terveellinen ruoka” ei tarkoita vain höyrytettyä parsakaalia ja grillattua kananrintaa päivästä toiseen. Yritä siis käyttää luovuuttasi ja etsi sellaisia reseptejä, jotka pystyvät pitämään huolta makuaisteistasi sekä ravinnontarpeestasi!

Ruoka, joka saa elimistösi tuntumaan huonolta

Kipeä vatsa

Tässä olossa saattaa olla kyse vaikkapa mahasta tai nivelistä, tai jostakin muusta kehon osasta. Mutta jos syötyäsi jotakin tiettyä tuotetta tunnet olosi turvonneeksi, väsyneeksi tai yleisesti ottaen epämukavaksi, älä enää syö tätä kyseistä ruokaa.

Tällainen olo saattaa syntyä minkä tahansa ruoan seurauksena, sillä tässä on kyse henkilökohtaisista ominaisuuksista, mutta valkoinen jauho, maitotuotteet ja lihat ovat usein ongelmia aiheuttavia. Yritä siis välttää näitä tuotteita 99 % aterioillasi, ja jäljellä jäävä 1 % on sitten oma valintasi – ole silti varovainen sen kanssa, kuinka paljon tällaista ruokaa syöt. Voit siis syödä ongelmia aiheuttavia ruokia vain erityisinä hetkinä, ja silloin myös nautit niistä enemmän. Kannattaa muistaa, että jos syöt liikaa sellaisia ruokia, joista tulee huono olo, ei niistä sitten enää loppujen lopuksi nautikaan.

Ruoka, josta tulee sinulle syyllinen olo

Tiedät aivan varmasti, mitä tällä tarkoitamme – vietät vaikkapa koko viikonlopun kakkujen, brownie-palojen, jäätelön, raskalaisten, uppopaistetun kanan, pannukakkujen ja muiden herkkujen kanssa. Heräät sitten maanantaiaamuna jättimäisen ruokakrapulan kanssa, ja tunnet itsesi niin syylliseksi, että tämä olo ei tunnu väistyvän, vaikka vietät koko seuraavan viikon omenoiden, tomaatin ja porkkanan parissa. Miksi siis teemme näin aina vain uudestaan?

Seuraavan viikon aikana rankaiset itseäsi kovalla kädellä, ja yrität noudattaa sellaista ruokavaliota, jota ei edes kannata yrittää noudattaa. Sama tapahtuu silloin kun juot itsesi humalaan ja lupaat sitten, ettet enää koskaan tee näin (vaikka tiedät itsekin, että seuraavana viikonloppuna luultavasti toistat täsmälleen samaa kaavaa).

On kauheaa tuntea itsensä syylliseksi syömisen vuoksi. Jos häpeät sitä, että olet syönyt epäterveellisesti jonkin lyhyen jakson ajan, saat itsesi tuntemaan onnettomaksi vartalosi suhteen sekä pakotat itsesi syömään sellaista, josta et pidä, mutta joka ”on terveellistä, joten se on hyväksi”.

Tämä ei ole hyvä tekniikka useammastakin syystä. Ensinnäkään et pysty hankkiutumaan eroon siitä rasvasta, jonka olet jo kehoosi saanut, ja toiseksi siksi, että vatsasi ei pysty ymmärtämään mitä on tapahtunut. Siitä saattaa sen sijaan tulla herkempi, jos syöt terveellisesti viikonpäivinä, mutta viikonloppuna kuitenkin syöt runsaasti rasvaa, mausteita ja sokereita – tämä ei ole säännöllinen ruokavalio.

Jäätelöä ei kannata syödä

Jos käyt paljon juhlimassa tai ulkona, tai jos tilaat usein noutoruokaa viikonloppuisin, ei kannata syödä ihan kuinka paljon tahansa tällaista ruokaa. Pidä siis ruokavaliosi tasapainoisena –  älä syö sellaista, mistä sinulle tulee syyllinen olo, sillä onhan totta, että ruoan on parempi olla mahtavaa sekä ennen että jälkeen itse syönnin. Jos lautasellisen syötyäsi sinulla on huono olo ja syyllisyys viiltää sisimmässäsi, onko tällainen ruoka kaiken vaivan arvoista?

Ruokia, joiden syöntiä et vain pysty lopettamaan

Jos on jokin sellainen ruoka, jonka syöntiä et yksinkertaisesti pysty lopettamaan – eli jos paketin täytyy olla tyhjä ennen kuin voit laskea sen käsistäsi – ja jos haluat syödä vaikka kello olisi kaksi yöllä etkä anna tämän ruoan olla ennen kuin joku muu käskee sinun lopettaa, ja haluat sitä erityisesti silloin kun sinulla ei sitä ole… Lopeta kokonaan tällaisen ruoan syönti, vaikka se kuulostaakin hyvin vaikealta.

Kun ajattelet sellaisia ruokia, joiden syöntiä et millään pysty lopettamaan – vaikkapa ranskalaiset perunat, suklaa, hampurilaiset ja pizza – olet varmasti tietoinen, että ne ovat riippuvuutta aiheuttavia tavalla tai toisella. Kaikki tällaiset tuotteet, ”ruoat”, saavat aikaan kemikaalien avulla aivojesi reagoinnin muuttumisen, ja siten niistä voi tulla hyvinkin riipuvaisuutta aiheuttavia. Mutta tässä ei ole kyse vain niin kutsutusta roskaruoasta, sillä myös terveelliset ruoat voivat saada aikaan riippuvuutta.

Saattaa olla kyse mansikkahillosta, isoäitisi kekseistä tai salaatista, mutta nämä ovat tietysti vähemmän haitallisia tuotteita. Toisaalta, jos et voi millään lopettaa ruusukaalin syöntiä, se on aivan OK, kunhan sinulle ei tule ähky olo.

Ruoka, joka ei oikeastaan ole ruokaa ollenkaan

Vältä tölkkiruokia

Paljon fruktoosia sisältävä maissisiirappi ei ole ruokaa. Maissitärkkelys ei ole ruokaa. Keinotekoiset värit ja maut eivät myöskään ole ruokaa. Selluloosa (jota löytyy yllättävää kyllä usein juustoraasteesta) ei ole ruokaa! Propyleeniglykoli samoin. Tästä huolimatta suurteollisuus käyttää tällaisia aineita tuotteissa, joita lukemattomat ihmiset sitten ostavat – ja tässä oli vasta muutamia esimerkkejä aineksista, joiden ei tulisi olla mukana ruoassa ollenkaan.

Tällaiset ainekset ovat käytössä monesta syystä, joihin kuuluvat yrityksen kulujen säästö, toisen yrityksen hyödyttäminen, riippuvaisuuden kehittäminen kuluttajissa, halpojen tuotteiden valmistaminen (mutta jotka säilyvät kauemmin)… Mutta mikään näistä syistä ei ole eduksi sinun terveydellesi.

Onkin parasta alkaa valmistaa omat ruokasi oikeista aineksista ja luonnonmukaisista (tai paikallisista) tuotteista. Kannattaa käyttää laadukasta eläinproteiinia (ruohoa syönyttä karjaa, vapaiden kanojen munia, jne). Lue siis tarkasti jokaisen ruokatuotteen seloste, ja jos mukana on jokin sellainen nimike, jota et tunnista, on todennäköistä, että kyseessä on juuri tällainen ”ruoka-aines” jota kannattaa aina välttää.

Näillä vinkeillä pystyt karsimaan sellaisia ruokia, jotka ovat vahingollisia – jätä siis pois sellaiset ruoat, joita kannattaa välttää!