Logo image
Logo image

6 runsaasti huonoa kolesterolia sisältävää ruokaa

4 minuuttia
Huono kolesteroli, eli LDL-kolesteroli, voi aiheuttaa plakin kertymistä valtimoihin, ja seurauksena tästä voi ilmetä vakavia sydämen ja verisuonten ongelmia. Huonon kolesterolin määrää tuleekin hallita, jotta nämä ongelmat voitaisiin estää.
6 runsaasti huonoa kolesterolia sisältävää ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kolesterolin kertyminen valtimoihin on sairaus, joka tunnetaan nimellä hyperkolesterolemia. Tämä on yksi niistä sairauksista, joista kovin moni ihminen tänä päivänä kärsii. Tiedätkö mitkä ruuat sisältävät paljon huonoa kolesterolia, jotta osaat vältellä niitä?

Kolesteroli on tietyssä määrin välttämätöntä kehon toiminnalle. Sitä erittää maksa, ja tätä rasvaa voidaan myös saada sellaisia ruokia nauttimalla, jotka sisältävät sitä.

Mitä ongelmia liika määrä huonoa kolesterolia kehossa aiheuttaa?

Kun huonoa kolesterolia kehittyy elimistössä, se on tärkeässä roolissa sappinesteen happojen, sydämen ja verisuonten toiminnan, sekä monien sellaisten prosessien kannalta, jotka ovat elintärkeitä ihmisen terveydelle.

Ongelmana on se, että jos tätä rasvaa on liikaa, se aiheuttaa useita epätasapainotiloja. Kun valtimoihin kertyy siitä muodostuvaa plakkia, tämä lisää hälyttävästi riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

Jotta siis voitaisiin estää terveyden heikkeneminen kolesterolin vuoksi, on tärkeää olla tietoinen siitä kuinka huonoa kolesterolia kertyy, ja tähän tarvitaan tietoa niistä ruoista, jotka sisältävät sitä runsaasti.

Nyt kerromme siis asiasta tarkemmin, joten jatka lukemista – tässä tulevat kuusi sellaista ruokaa, joissa on mukana yllättävän paljon huonoa kolesterolia.

Mitä huono kolesteroli eli LDL-kolesteroli oikeastaan on?

Alhaisen tiheyden lipoproteiinit (LDL), jotka tunnetaan paremmin nimityksellä huono kolesteroli, ovat rasvoja, joita kertyy helposti valtimoihin. Tämä saa aikaan ateroomaplakin muodostumista.

Kyseessä on yksi suurimmista riskeistä ihmisen sydän- ja verisuonijärjestelmän kannalta, ja johtuen siitä tavasta, jolla tämä sairaus kehittyy, se on nimetty “äänettömäksi tappajaksi”.

Ihmisellä on hyperkolesterolemia silloin, kun hänen LDL-kolesterolin tasonsa mittauksen perusteella on yli 130 mg/dl.

Lisäksi on tärkeää tietää, että on merkittävä riskitekijä, jos ihmisen “hyvän kolesterolin” tasot ovat alle 35 mg/dl miehellä ja alle 40 mg/dl naisella.

Korkean kolesterolin oireet

Some figure

Kliiniset oireet korkeasta kolesterolista voivat vaihdella potilaasta toiseen, mutta yleisesti ottaen on niin, että kun sairaus on sen alkuvaiheissa, se ei aiheuta mitään huomattavan voimakkaita oireita.

Kun se sitten etenee, oireita voivat olla seuraavat:

 • raskas olo tai huono ruoansulatus
 • väsymys
 • ummetus
 • vapina liikuttaessa
 • pahanhajuinen hengitys
 • tulehtuneisuus raajoissa
 • pyörrytys
 • päänsäryt
 • sumea näkö
 • rintakipu

Missä ruoissa on runsaasti huonoa kolesterolia?

Useat tekijät ovat olennaisia siinä, kertyykö huonoa kolesterolia ihmisen valtimoihin. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin olemassa jonkinlainen yhteys siihen, että syödään liikaa sellaisia ruokia, joissa on runsaasti tämän tyyppistä rasvaa.

Siksi onkin tärkeää sekä sairauden estämiseksi että sen hoitamiseksi poistaa nämä tuotteet päivittäisestä ruokavalioista, ja ne tulisi korvata terveellisillä vaihtoehdoilla.

Huonoja ruokia kolesterolin kannalta ovat kaikki seuraavat:

1. Täysrasvaiset maitotuotteet

Some figure

Täysmaidosta valmistetut tuotteet sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, ja siksi ne ihmiset joilla on ongelmia kolesterolin kanssa, hyötyvät siitä, että kyseiset tuotteet poistetaan täysin ruokavaliosta.

Ihanteellista olisi korvata ne “vähärasvaisilla” tai “rasvattomilla” tuotteilla, sillä näin rasvan määrä vähenee merkittävästi ruoassa.

Eräitä esimerkkejä vältettävistä tuotteista ovat seuraavat:

 • täysmaito
 • half and half (puolet maitoa, puolet kermaa)
 • maitotiiviste
 • kerma
 • voi ja margariini

2. Juustot

Mitä tulee juuston sisältämiin ravinteisiin ja kolesterolin määrään, tilanne on erilainen eri tyyppien kohdalla. Jotkut juustot sisältävät vain vähän huonoa kolesterolia, kun taas toisissa on runsaasti tätä rasvaa, mikä sitten aiheuttaa suuren riskin.

Kovissa juustoissa sekä levitteen muodossa olevissa juustoissa on eniten tyydyttyneitä rasvoja ja LDL- eli huonoa kolesterolia.

3. Punainen liha

Some figure

Punainen liha on osa hyvin monen ihmisen päivittäistä ruokavaliota. Se on kuitenkin yksi niistä tuotteista, joissa on kaikkein eniten kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja.

Tätä lihaa ei kannata syödä kovin runsaasti, ja onkin parempi valita vähärasvaisempia lihoja – rasvaa tulisi välttää niin paljon kuin mahdollista lihan ollessa kyseessä.

4. Sisäelimet

Nämä tuotteet ovat loistava A-, B- ja D-vitamiinien lähde, kuten myös sellaisten mineraalien kuten kaliumin ja raudan.

Tästä huolimatta tulisi kuitenkin säädellä niiden määrää ravinnossa, sillä ne ovat suositeltavia vain silloin tällöin. Niissä on liian runsaasti kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja useammin syötäviksi.

5. Majoneesi

Some figure

Majoneesi ja monet muut kauppojen tarjoamat valmiskastikkeet ja -dipit sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, kolesterolia ja kaloreita.

On helppoa jättää tämä fakta huomaamatta, mutta näiden tuotteiden syönti jatkuvasti voi tosiaan aiheuttaa rasvan kertymistä valtimoihin.

6. Kaupalliset leivotut tuotteet

Nämä tuotteet pitävät sisällään runsaasti sokeria, tyydyttyneitä rasvoja ja hydrogenoituja rasvoja.

Kaikki nämä asiat yhdessä tekevät huonon kolesterolin vaikutuksesta valtimoissa pahemman. Siten kovan plakin muodostuminen on helpompaa.

Onko omassa ruokavaliossasi liikaa huonoa kolesterolia?

Some figure

Monet tavalliset tuotteet ovat hyvin kolesterolipitoisia; onko niitä runsaasti omassa arjen ruokavaliossasi? Vaikka kolesterolitasosi ei olisikaan tällä hetkellä kohonnut, on tärkeää vähentää näiden ruokien määrää, jotta voisit estää kyseisen sairauden kehittymistä.

Sen sijaan kannattaa lisätä Omega-3 -rasvahappoja sisältävien tuotteiden määrää ravinnossasi, kuten myös antioksidanttien ja kuidun osuutta – näin pystyt helpommin hajottamaan haitallista kolesterolia kehossasi.

Nyt kun tiedät, että nämä kuusi tavallista ruokaa sisältävät runsaasti huonoa kolesterolia, jätä ne vähemmälle ja korvaa terveellisillä, jotta voisit välttää vakavat ongelmat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kattoor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26: 1693-1700.
 • Yu Z., Ley SH., Sun Q., Hu FB., et al., Cross sectional association between sugar sweetened beverage intake and cardiometgabolic biomarkers in US women. Br J Nutr, 2018. 119: 570-580.
 • Takeuchi H., Sugano M., Industrial trans fatty acid and serum colesterol: the allowable dietary level. J Lipids, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.