Kolesterolin hillitseminen naisilla

Kolesterolia esiintyy eri tavalla miehillä ja naisilla. Tätä et ehkä tiennyt, mutta hormonaaliset muutokset vaikuttavat naisten kolesterolitasoihin ylentävästi raskauden ja vaihdevuosien aikana. Tämä tarkoittaa vain sitä, että kannattaa tutustua naisille ominaiseen kolesterolitason vaihteluun ja oppia hillitsemään sitä itsellesi sopivin keinoin. Tässä kutsumme sinut oppimaan lisää aiheesta.

Kaikkihan jo tiedämme, että kolesteroli on eräänlainen rasva, jota löytyy luonnostaan kehosta ja se auttaa kehoa suorittamaan monia terveydelle tärkeitä ja välttämättömiä toimia. Naisilla tämä liittyy läheisemmin useiden hormonien tuotantoon, sappihappojen ja D-vitamiinin tuotannon lisäksi. Jotta kolesterolia voitaisiin kuljettaa verenkierrossa, se tarvitsee kahdenlaisia kuljetus-, eli lipoproteiineja: LDL ja HDL. Terveysriskit liittyvät näiden lipoproteiinien väliseen epätasapainoon.

Korkean kolesterolin aiheuttajat naisilla

Surullinen nainen

Korkea kolesteroli ennen vaihdevuosia

Useat riskitekijät saattavat johtaa kolesterolitason nousuun ennen vaihdevuosia. Se tapahtuu yleensä ennen 50 ikävuotta ja pakottaa naiset käyttämään erityistä lääkitystä tai muuttamaan ruokailutottumuksiaan. Mutta tutustutaan ensin hiukan syihin:

 • Raskaus: Raskauden aikana naiset kärsivät lisääntyneestä estrogeenin ja hormonin tuotannosta istukan kehittymisen vuoksi. Kolesteroli on välttämätön rasva estrogeenin ja istukkahormonien muodostamisessa. Tämä kaikki, yhdessä anabolisissa prosesseissa tapahtuvien muutosten kanssa, johtaa kolesterolitason nousuun.
 • Ehkäisypillerien käyttö: Useat näistä pillereistä sisältävät sekä estrogeenia että progestiinia (keltarauhashormonia). Kuten edellä jo mainittiin, nämä hormonit vaikuttavat triglyseridi– ja kolesterolitasoihin, mitkä puolestaan aiheuttavat muutoksia HDL- ja LDL-tasoissa.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta: Viimeaikaiset tutkimukset paljastavat, että vajaatoiminnasta kärsiessään kilpirauhanen tuottaa hyvin vähän kilpirauhashormonia eli tyroksiinia, mikä puolestaan hidastaa kehon aineenvaihduntaa. Kolesteroli lisääntyy, koska tyroksiinitason aletessa maksan kyky käsitellä verta heikkenee. Tämä on hyvä pitää mielessä.
 • Munuaisten vajaatoiminta: Munuaisten vajaatoiminnasta seuraa lipidien kertyminen verenkiertoon, sillä munuaiset eivät kykene käsittelemään niitä kunnolla. Tämä johtaa kolesterolitason nousuun.
 • Ylipaino: Tämä on kaikista riskitekijöistä tunnetuin ja yleisin. Kehoon kertyneet rasvat saattavat HDL- ja LDL-tasot välittömästi epätasapainoon, lisäten kolesterolin sekä verisuoniin ja valtimoihin pakkautuneiden rasvojen määrää ja vaarallista kovettumista.

Kolesteroli vaihdevuosien aikana

Kolesterolin määrä nousee väistämättä vaihdevuosien aikana. Monet naiset turhautuvat, kun eivät löydä syytä kolesterin nousuun. Terveellisestä ruokavaliosta ja hyvistä elämäntavoista huolimatta kolesterolitasot ovat epätasapainossa. Mistä tämä johtuu?

Kaikki on johdettavissa vaihdevuosien aiheuttamaan estrogeeniepätasapainoon. Tähän hetkeen saakka monella naisella saattaa olla hyvä kolesterolitasapaino, mutta täytettyään 50 kehossa tapahtuu muutos, joka aiheuttaa kolesterolin lisääntymisen verenkierrossa. Pidä tämä mielessä ja hakeudu lääkärin vastaanotolle. Joskus hormoniterapia saattaa auttaa tasapainottamaan kolesterolitasoja.

Kuinka alentaa naisen korkeaa kolesterolia

Punaisten ja sinisten marjojen ja hedelmien voima

Marjat

 • Vesimeloni, granaattiomena, mansikka, karhunvatukka, mustikka, luumu… kaikki siniset ja punaiset hedelmät alentavat verensokeria, taistelevat kolesterolia vastaan ja hoitavat sydäntä.
 • Naisilla ne myös ehkäisevät virtsatietulehdusta ja tarjoavat loistavan antioksidanttien lähteen.
 • Nämä marjat ja hedelmät sisältävät antosyaania, joka on tehokas kolesterolin alentaja.
 • Pyri juomaan lasillinen tuorepuristettua mehua joka aamu, tai syö hedelmät ja marjat kaurapuuron lisukkeena. Ne ovat erittäin suositeltavia naisen terveyden kannalta.

Ohjeita terveelliseen ruokavalioon

Hedelmät ja vihannekset

 • Vältä teollisia leivonnaisia, rasvoja, lisäaineita, maitotuotteita, punaista lihaa, paistettua ja maustettua ruokaa…
 • Lisää ruokavalioosi hedelmiä ja vihanneksia, vihreitä lehtivihanneksia, kokojyviä, kauraa, pellavansiemeniä, kuivattuja hedelmiä ja tofua.
 • Käytä aina oliiviöljyä.
 • Paista ruokasi uunissa aina kun voit. Vältä paistamista paistinpannulla.
 • Harrasta liikuntaa. Sinun täytyy vain kävellä 40 minuuttia päivässä ja välttää paikoillaan pysymistä.