Logo image
Logo image

Kolesterolin hillitseminen naisilla

3 minuuttia
Kolesterolin hillitseminen naisilla
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kolesterolia esiintyy eri tavalla miehillä ja naisilla. Tätä et ehkä tiennyt, mutta hormonaaliset muutokset vaikuttavat naisten kolesterolitasoihin nostaen kolesterolia raskauden ja vaihdevuosien aikana. Tämä tarkoittaa vain sitä, että kannattaa tutustua naisille ominaiseen kolesterolitason vaihteluun, ja tietää miten kolesterolin hillitseminen onnistuu itselle sopivin keinoin. Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.

Kaikkihan jo tietävät, että kolesteroli on eräänlainen rasva, jota löytyy luonnostaan kehosta, joka auttaa kehoa suorittamaan monia terveydelle tärkeitä ja välttämättömiä toimintoja. Naisilla tämä liittyy läheisemmin useiden hormonien tuotantoon, sappihappojen ja D-vitamiinin tuotannon lisäksi. Jotta kolesterolia voitaisiin kuljettaa verenkierrossa, se tarvitsee kahdenlaisia kuljetus-, eli lipoproteiineja: LDL- ja HDL- lipoproteiineja. Terveysriskit liittyvät näiden lipoproteiinien väliseen epätasapainoon.

Korkean kolesterolin aiheuttajat naisilla

Some figure

Korkea kolesteroli ennen vaihdevuosia

Useat riskitekijät saattavat johtaa kolesterolitason nousuun ennen vaihdevuosia. Se tapahtuu yleensä ennen 50 ikävuotta ja pakottaa naiset käyttämään erityistä lääkitystä tai muuttamaan ruokailutottumuksiaan. Mutta tutustutaan ensin hiukan korkean kolesterolin syihin:

 • Raskaus: Raskauden aikana naiset kärsivät lisääntyneestä estrogeenin ja hormonin tuotannosta istukan kehittymisen vuoksi. Kolesteroli on välttämätön rasva estrogeenin ja istukkahormonien muodostamisessa. Tämä kaikki, yhdessä anabolisissa prosesseissa tapahtuvien muutosten kanssa, johtaa kolesterolitason nousuun.
 • Ehkäisypillerien käyttö: Useat näistä pillereistä sisältävät sekä estrogeenia että progestiinia (keltarauhashormonia). Kuten edellä jo mainittiin, nämä hormonit vaikuttavat triglyseridi– ja kolesterolitasoihin, mitkä puolestaan aiheuttavat muutoksia HDL- ja LDL-tasoissa.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta: Viimeaikaiset tutkimukset paljastavat, että vajaatoiminnasta kärsiessään kilpirauhanen tuottaa hyvin vähän kilpirauhashormonia eli tyroksiinia, mikä puolestaan hidastaa kehon aineenvaihduntaa. Kolesteroli lisääntyy, koska tyroksiinitason laskiessa maksan kyky käsitellä verta heikkenee. Tämä on hyvä pitää mielessä.
 • Munuaisten vajaatoiminta: Munuaisten vajaatoiminnasta seuraa lipidien kertyminen verenkiertoon, sillä munuaiset eivät kykene käsittelemään niitä kunnolla. Tämä johtaa kolesterolitason nousuun.
 • Ylipaino: Tämä on kaikista riskitekijöistä tunnetuin ja yleisin. Kehoon kertyneet rasvat saattavat HDL- ja LDL-tasot välittömästi epätasapainoon, lisäten kolesterolin sekä verisuoniin ja valtimoihin pakkautuneiden rasvojen määrää ja vaarallista kovettumista.

Kolesteroli vaihdevuosien aikana

Kolesterolin määrä nousee väistämättä vaihdevuosien aikana. Monet naiset turhautuvat, kun eivät löydä syytä kolesterolin nousuun. Terveellisestä ruokavaliosta ja hyvistä elämäntavoista huolimatta kolesterolitasot ovat epätasapainossa. Mistä tämä johtuu?

Kaikki on johdettavissa vaihdevuosien aiheuttamaan estrogeeniepätasapainoon. Tähän hetkeen saakka monella naisella saattaa olla hyvä kolesterolitasapaino, mutta 50 ikävuoden tietämillä kehossa tapahtuu muutos, joka aiheuttaa kolesterolin lisääntymisen verenkierrossa. Pidä tämä mielessä ja hakeudu lääkärin vastaanotolle jos tarve vaatii. Joskus hormoniterapia saattaa auttaa tasapainottamaan kolesterolitasoja.

Kolesterolin hillitseminen naisilla – mitä tehdä?

Punaisten ja sinisten marjojen ja hedelmien voima

Some figure

 

 • Vesimeloni, granaattiomena, mansikka, karhunvatukka, mustikka, luumu… kaikki siniset ja punaiset hedelmät sekä marjat auttavat alentamaan verensokeria, taistelemaan kolesterolia vastaan sekä hoitavat sydäntä.
 • Naisilla ne myös ehkäisevät virtsatietulehdusta ja tarjoavat loistavan antioksidanttien lähteen.
 • Nämä marjat ja hedelmät sisältävät antosyaania, joka on tehokas kolesterolin alentaja.
 • Pyri juomaan lasillinen tuorepuristettua mehua joka aamu, tai syö hedelmät ja marjat kaurapuuron lisukkeena. Ne ovat erittäin suositeltavia naisen terveyden kannalta, ja kolesterolin hillitseminen tapahtuu herkullisella tavalla.

Ohjeita terveelliseen ruokavalioon

Some figure
 • Vältä teollisia leivonnaisia, rasvoja, lisäaineita, maitotuotteita, punaista lihaa sekä paistettua ja maustettua ruokaa.
 • Lisää ruokavalioosi hedelmiä ja vihanneksia, vihreitä lehtivihanneksia, kokojyvää, kauraa, pellavansiemeniä, kuivattuja hedelmiä ja tofua.
 • Käytä aina oliiviöljyä.
 • Paista ruokasi uunissa aina kun voit. Vältä paistamista paistinpannulla.
 • Harrasta liikuntaa. Sinun täytyy vain kävellä 40 minuuttia päivässä ja välttää paikoillaan pysymistä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
 • Eapen DJ, Kalra GL, Rifai L, Eapen CA, Merchant N, Khan BV. Raising HDL cholesterol in women. Int J Womens Health. 2010;1:181–191. Published 2010 Aug 9. doi:10.2147/ijwh.s5110
 • Grau, M., Elosua, R., Cabrera De León, A., Guembe, M. J., Baena-Díez, J. M., Vega Alonso, T., … Marrugat, J. (2011). Factores de riesgo cardiovascular en España en la primera década del siglo XXI: Análisis agrupado con datos individuales de 11 estudios de base poblacional, estudio DARIOS. Revista Espanola de Cardiologia64(4), 295–304. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2010.11.005
 • Messner B, Bernhard D. Smoking and cardiovascular disease: mechanisms of endothelial dysfunction and early atherogenesis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014 Mar;34(3):509-15.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.