Logo image
Logo image

5 vinkkiä, joiden avulla ehkäiset käsien nivelrikon syntyä

4 minuuttia
Nivelrikko on sairaus, johon liittyy kipua ja epämukavuutta nivelissä, etenkin käsissä. Seuraavien tehokkaiden vinkkien avulla voimme kuitenkin pyrkiä ehkäisemään käsien nivelrikon syntyä.
5 vinkkiä, joiden avulla ehkäiset käsien nivelrikon syntyä
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Käsien nivelrikon ehkäiseminen ei onneksi ole mahdoton tehtävä. Varhaisessa vaiheessa tehdyt diagnostiset tutkimukset voivat auttaa varoittamaan meitä tämän sairauden riskeistä jo etukäteen. Kun oikea diagnoosi on määritetty, lääkärin määräämän asianmukaisen hoidon soveltaminen pyritään aloittamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lisäksi nämä prekliiniset merkit tarjoavat meille mahdollisuuden ottaa käyttöön tiettyjä käytännöllisiä ja tehokkaita neuvoja. Juuri tämän vuoksi listaamme tässä artikkelissa muutamia suuntaviivoja, joita noudattamalla voit ehkäistä käsien nivelrikon syntyä jo varhaisessa vaiheessa.

Nivelrikko

Nivelrikko (artroosi) on sairaus, jolle on ominaista akuutti tai krooninen niveltulehdus. Oireina ovat yleensä kipu, jäykkyys ja nivelten epämuodostumat. Siksi tähän sairauteen kuuluu laaja valikoima erilaisia patologioita ja reumaattisia tiloja. Yleisimpiä niistä ovat:

 • Nivelrikko: Se johtaa ruston heikentymiseen ja luiden liikakasvuun.
 • Osteoartriitti: Rappeuttava sairaus.
 • Nivelreuma tai ankyloiva spondyliitti eli selkärankareuma: Autoimmuunisairaudet.
 • Kihti: Johtuu virtsahapon (veren uraattipitoisuuden) kertymisestä.
 • Septinen niveltulehdus: Ilmaantuu tartunnan seurauksena.
 • Nuorten idiopaattinen niveltulehdus: Johtuu tuntemattomasta syystä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Niveltulehdus, nivelrikko ja osteoporoosi – mitkä niiden erot ovat?

Käsien nivelrikko

Käsien nivelrikko voi vaikuttaa missä tahansa niistä nivelistä, joita meiltä löytyy käsien ja ranteen välisistä 29 luusta. Kipu tässä ruumiinosassa voi useimmissa tapauksissa estää monien normaalien ja päivittäisten rutiinien suorittamisen.

Yleisimmät käsien nivelrikon muodot tässä tapauksessa ovat perinteinen nivelrikko (artroosi), posttraumaattinen niveltulehdus ja nivelreuma. Jaamme seuraavaksi muutamia tehokkaita vinkkejä, joiden avulla voit sekä ehkäistä käsien nivelrikon syntyä sekä tuoda kipuun helpotusta, jos kärsit jo kyseisestä sairaudesta.

5 vinkkiä, joiden avulla voimme ehkäistä käsien nivelrikon syntyä

1. Bromelaiini, luonnollinen tulehduskipulääke

Some figure

Tämä yhdiste, jota löytyy runsaasti ananaksesta, voi auttaa muuttamaan tulehduksellista vastetta käsien nivelrikon tapauksessa.

Bromelaiini on entsyymi, jolla on niin kutsuttu proteolyyttinen vaikutus, ja jota voidaan uuttaa joko ananaksen hedelmäosasta tai sen varresta. Bromelaiini nousee esille nimenomaan sen tulehduksia vastaan taistelevista, verenkiertoa parantavista ja immunomodulatiivisista eli immunivastetta parantavista ominaisuuksistaan.

Tästä syystä bromelaiini on tehokas luonnonlääke, joka auttaa estämään ja lievittämään nivelreumaa. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että se voi auttaa vähentämään nivelten tulehdustilaa merkittävästi.

Tästä syystä voimme lisätä bromelaiinia ruokavalioon ja ehkäistä näin käsien nivelrikkoa tai lievittää niveltulehduksen aiheuttamaa epämukavuutta, kipua ja tulehdustilaa, jos jo kärsimme kyseisestä patologiasta. Bromelaiinin luonnollisen vaikutuksen ansiosta voimme samalla välttää myös niitä riskejä, joita kaupalliset tulehduskipulääkkeet voivat pitemmällä aikavälillä elimistön terveydelle aiheuttaa.

2. Valkosipulia lisäravinteena

Valkosipuli on jo esi-isiemme aikana käytetty lääkinnällinen ainesosa, joka tunnetaan ennen kaikkea sen sydämen ja verisuonten terveyttä tehostavista vaikutuksista. Tämän lisäksi on osoitettu, että valkosipulin sisältämillä rikkiyhdisteillä on erittäin tehokkaita tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia.

Jotta voimme hyötyä näistä yhdisteistä, meidän on hyödynnettävä valkosipulia ruokavaliossa raakana, joko pureskeltuna tai murskattuna. Tällä tapaa valkosipulia voidaan sisällyttää esimerkiksi etikkapohjaisiin salaatinkastikkeisiin tai vihanneksista valmistettuihin mehuihin ja keittoihin, kuten kylmään espanjalaiseen tomaattikeittoon, gazpachoon. Jos et halua käyttää valkosipulia raakana ruoissa tai et pidä sen mausta, voit kokeilla ostaa niitä myös kapseleina, joita on saatavilla sekä hyvin varustelluissa supermarketeissa että luontaistuotekaupoissa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Valkosipulin veren hyytymistä estävät ja terveyttä edistävät ominaisuudet

3. Lämpöhoidon soveltaminen

Some figure

Lämpöhoito on tehokas apu käsien nivelrikosta johtuvan kivun hallitsemiseksi.

Kun kärsimme akuutista tulehduksesta, esimerkiksi iskun aiheuttamasta traumasta, voimme levittää kipukohtaan kylmää, joka toimii sekä kivun lievittäjänä että vähentää mustelmien syntyä. Päinvastoin kuitenkin silloin, kun tulehdus on krooninen, lämpöhoidon hyödyntäminen kipukohtaan on paljon tehokkaampaa. Tästä riippumatta, voit tietysti kokeilla itse, toimiiko lämpö- vai kylmähoito paremmin käsien nivelten kipuun ja turvotukseen.

Näillä keinoilla voit soveltaa lämpöhoitoa käsien nivelrikkoon:

 • Hieromalla käsiä kasviöljyllä, kuten oliivi-, manteli- tai seesamiöljyllä.
 • Lämpömatolla.
 • Kuumavesipullolla.
 • Lämpökäsineiden avulla.
 • Upottamalla kädet mahdollisimman kuumaan veteen vähintään 10 minuutin ajaksi. Kokeile kuitenkin veden lämpötilaa ennen käsien upottamista, ettet vahingossa polta niitä liian kuumassa vedessä.

4. Harjoituksia käsien nivelrikon synnyn ehkäisemiseksi

Käsien nivelrikolle tunnusomaisia oireita ovat kipu, nivelten turvotus ja jäykkyys. Nivelten jäykkyys on pahimmillaan yleensä aamuisin ja se voi joissakin tapauksissa häiritä jopa tavallisia arkisia rutiineja. Monissa tapauksissa yksi tähän vaikuttavista tekijöistä on tietokoneen ja hiiren liiallinen käyttö. Tästä syystä meidän on ehkäistävä käsien nivelrikon syntyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Jos työskentelemme koko ajan tietokoneen näppäimistön ja hiiren kanssa, meidän pitäisi aivan ensimmäiseksi tottua pitämään taukoja puolen tunnin välein. Tauko kannattaa hyödyntää esimerkiksi käsiä ja sormia jumppaamalla sekä ranteita liikuttamalla. Lisäksi käsien ja hartioiden hierominen tauon aikana auttaa palauttamaan verenkiertoa ja tehostamaan nivelten hyvinvointia. Näitä harjoituksia voi tehdä myös työajan ulkopuolella, esimerkiksi aamulla heti heräämisen jälkeen tai illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.

5. Välttele huonoja rasvoja ja nauti enemmän kuitua

Some figure

Terveellisten ruokailutottumusten noudattaminen auttaa ehkäisemään käsien nivelrikon syntyä.

Paras tapa estää niveltulehdusten ja nivelrikon syntyä on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Tässä mielessä myös tutkimukset ovat osoittaneet, että tiettyjen elintarvikkeiden kulutus voi lisätä ruokavalion merkitystä nivelrikon synnyn ehkäisemisessä. Muutamia näistä varteenotettavista elintarvikkeista ovat muun muassa seuraavat:

 • Raa’at tai keitetyt vihannekset
 • Palkokasvit
 • Tietyt mausteet, kuten kurkuma ja inkivääri
 • Kausiluonteiset hedelmät
 • Probioottinen jogurtti
 • D-vitamiinilisät, turskamaksaöljy ja multivitamiinit; pidä kuitenkin mielessä, että lisäravinteiden käyttöä tulisi aina noudattaa terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa.

Näiden vinkkien avulla voit onnistua ehkäisemään käsien nivelrikon syntyä silloin, kun sinulla on todettu riski sairastua kyseiseen patologiaan. Lisäksi voit yhtä hyvin hyödyntää näitä vinkkejä myös lievittämään kipua ja turvotusta silloin, kun olet jo nivelrikon ensimmäisissä vaiheissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Deane, K. D. (2013). Can rheumatoid arthritis be prevented? Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2013.09.002
 • Rathnavelu, V., Alitheen, N., Sohila, S., Kanagesan, S., & Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications (Review). Biomedical Reports. https://doi.org/10.3892/br.2016.720
 • Jeon, R., Lee, H. J., Lim, H. J., Lee, D. Y., Li, H., & Ryu, J.-H. (2012). Anti-Inflammatory Activity of Sulfur-Containing Compounds from Garlic. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.2275
 • Khanna, S., Jaiswal, K. S., & Gupta, B. (2017). Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Frontiers in Nutrition. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00052

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.