Logo image
Logo image

5 tapaa uudistaa maksaa, munuaisia ja haimaa

4 minuuttia
Kehno ruokavalio, liiallinen stressi ja kehon nestetasapainon puutteellisuus voivat aiheuttaa epämukavaa oloa. Ole tarkkana tiettyjen tuotteiden kanssa, sillä muun muassa hiilihapolliset juomat ja valmiiksi pakatut ateriat voivat olla haitaksi terveydellesi.
5 tapaa uudistaa maksaa, munuaisia ja haimaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Miksi on hyödyllistä uudistaa maksaa, munuaisia ja haimaa? Varmasti jo tiedätkin, että nämä elimet ovat tärkeitä ruoansulatuksen kannalta, mutta niillä on myös olennainen rooli elimistön luontaisessa myrkkyjen poistossa sekä hormonaalisen tasapainon ylläpidon kannalta.

Olet ehkä kokenut tämän jo useampiakin kertoja: tunnet itsesi väsyneeksi ja turvonneeksi, ja ruoansulatuksesi ei tunnu tasapainoiselta. Sinun on vaikea elää päivittäistä elämääsi normaalin tapaan ja tehdä tavallisia asioitasi. Mikä tämän aiheuttaa? Ongelman ytimessä ovat pienet arkipäiväiset tottumuksesi, joista et välttämättä edes ole tietoinen. Näihin kuuluvat esimerkiksi huono ruokavalio, liian suuri stressin määrä ja liian vähäinen vedenjuonti. Kaikki tällaiset yleiset elintavat voivat olla olennaisia syitä kokemallesi epämukavuudelle.

Tämänkertaisessa artikkelissamme kerromme sinulle kuinka voit uudistaa maksaa, haimaa ja munuaisia hyvin yksinkertaisilla nikseillä. Tähän ei tarvita suurta määrää uutta tietoa, mutta pystyt olennaisesti parantamaan päivittäistä elämääsi – jatka siis lukemista, jos haluat lisätä hyvinvointiasi vaikuttamalla maksan, munuaisten ja haiman terveyteen!

1. Valitse vain parhaita hedelmiä

Some figure
Kuinka paljon hedelmiä on oikea määrä päivittäisessä ruokavaliossa? Moni tekee sen virheen hedelmien liittyen, että alkaa juomaan mitä tahansa hedelmämehua luullen, että tämä on vastaus päivittäiseen vitamiinien ja mineraalien tarpeeseen. Näin ei kuitenkaan missään tapauksessa ole – mikä tahansa hedelmää sisältävä tuote ei ole välttämättä oikea valinta. Jos juot paljon teollisia supermarkettien hedelmämehuja, teet itsellesi itse asiassa haittaa:

 • Saat elimistöösi suuren määrän sokeria.
 • Saat myös kaikkia niitä kemikaaleja ja säilöntäaineita, joita teollisiin mehuihin lisätän, ja pakotat täten maksasi tekemään enemmän toitä poistaakseen nämä myrkyt elimistöstäsi.

Mikä on siis ratkaisu, jotta voisit saada tarvitsemasi määrän hedelmien hyötyjä? Syö raakoja, ei siis säilöttyjä, paistettuja tai uunissa kypsennettyjä hedelmiä. Parhaat vaihtoehdot ovat seuraavat hedelmät:

 • Sitruunat
 • Appelsiinit
 • Greipit
 • Nektariinit
 • Mandariinit
 • Melonit
 • Papaija
 • Mansikat
 • Luumut

Jotta pystyisit uudistamaan tehokkaasti maksaa, munuaisia ja haimaa, on erittäin hyvä idea alkaa syödä herkullisia hedelmäsalaatteja aamiaisella ja lounaalla. Tarvitsetko ideoita? Ota vaikka kulhollinen melonia, luumuja ja mansikkaa, ja laita sekaan kaurahiutaleita. Todella herkullista! Tai lounaaksi voit laittaa pinaattisalaattia, jossa on mukana ananasta.

2. Parhaat vihannekset

Some figure
Seuraavaksi puhumme hiukan sellaisista tärkeistä vihanneksista, joita kannattaa ehdottomasti lisätä aterioihin, jotta pystyisit kohentamaan maksaa, munuaisia ja haimaa.

 • Artisokat: nämä ovat hyvin herkullisia – oletko jo kokeillut? Artisokasta saa erityisen hyvän lisän aterioihin, jos lisäät niihin myös hiukan oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa. Jos keität artisokkaa, muista säilyttää keitinvesi, sillä sekin on lääkinnällistä: laita hiukan sitruunamehua sekaan, ja pystyt voimistamaan maksaasi ja munuaisiasi. Älä siis kaada artisokan keitinvettä viemäriin, vaan ota talteen sen erinomaiset terveyshyödyt!
 • Porkkanat: hyvä tapa syödä porkkanoita on ensin kuoria ja sitten raastaa ne. Porkkanat ovat herkullinen lisä muun muassa salaatteihin, ja sekaan voi laittaa hiukan sitruunamehua. Parasta on aina syödä porkkanaa raakana, jotta voisit nauttia täysillä niiden hyödyistä terveydellesi.
 • Punajuuret: kukapa ei pitäisi tästä voimakkaasta ja hyvänmakuisesta vihanneksesta? Punajuuren viininpunainen väri antaa viittauksen sen sisältämistä tehokkaista terveyshyödyistä – tämän tuotteen antioksidantit ja vitamiinit ovat tärkeä syy sisällyttää sitä aterioihisi. Lisää punajuurta siis salaatteihisi, tai valmista vaikka smoothieita – todella herkullinen vihannes!
 • Sipuli: varmasti tiedätkin jo, että sipulilla on tehokkaita terveyttä edistäviä ominaisuksia. Sipuli on luonnollinen antibiootti, ja se edistää kehon myrkkyjen poistumisen prosessia, tehostaa vastustuskykyä, parantaa ruoansulatusta sekä edistää hyvää verenkiertoa. Kannattaa siis ehdottomasti laittaa aterioihin mukaan hiukan raakaa sipulia – itse asiassa tätä tuotetta kannattaa syödä joka päivä. Laita vaikka hiukan päivittäisiin salaatteihisi, jotta voisit parhaiten hyötyä sipulin kaikista mahtavista lääkinnällisistä ominaisuuksista.

3. Aloita päiväsi lasillisella sitruunamehua ja ruokasoodaa

Tämä luonnollinen lääke auttaa tasapainottamaan kehosi pH-tasoa sekä edistämään maksan, munuaisten ja haiman hyvinvointia. Jos yksinkertaisesti alat juomaan päivittäin sitruunamehua, jossa on mukana ruokasoodaa, ja teet sen tyhjään vatsaan, pystyt olennaisesti lisäämään kehosi terveyttä. Parannat munuaisten toimintaa, autat kehoasi puhdistamaan itsensä myrkyllisistä aineista sekä estät rasvan kertymistä maksaan. Pystyt myös parantamaan ruoansulatustasi yleisesti ottaen.

Tarvittavat ainekset

 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • 1 kupillinen vettä (200 ml)
 • 1 teelusikallinen ruokasoodaa (20 grammaa)

Kuinka tätä nestettä tulisi käyttää?

Sinun tarvitsee vain sekoittaa ruokasoodaa kupilliseen vettä ja lisätä sitten sitruunamehua. Sekoita ainekset hyvin, ja siemaile hitaasti. Voit juoda tätä nestettä neljä päivää yhteen menoon ja pitää sitten viikon tauon ennen hoidon toistamista.

4. Parhaat teet maksan, munuaisten ja haiman kannalta

Eräät teet ovat hyvin oivallisia maksan toiminnan edistämiseksi, ruoansulatuksen tehostamiseksi sekä munuaisten vahvistamiseksi. Kokeile siis näitä kolmea vaihtoehtoa:

 • Maarianohdake
 • Voikukka
 • Boldo

5. Vältä näitä ruokia

Some figure

 • Jätä suola keittiön kaappiin. Jätä suola pois jo tänään, ja tulet takuulla huomaamaan kuinka paljon terveytesi hyötyy tästä päätöksestä.
 • Vähennä valkoisen sokerin syöntiä, kuten myös valkoisen jauhon.
 • Ole tarkkana teollisesti valmistettujen ja pakastettujen keittojen kanssa.
 • Rajoita alkoholin ja tietysti tupakan käyttöä – näiden terveyshaitat ovat suuret.
 • Jätä pois hiilihapolliset juomat, kuten myös sokeria paljon sisältävät makeiset ja jälkiruoat.
 • Varo punaisen lihan liiallista syöntiä, kuten myös muiden sellaisten ruokien, joissa on runsaasti rasvaa. Kehosi ei sulata näitä ruokia hyvin, ja ne häiritsevät maksasi, haimasi ja munuaistesi kunnollista toimintaa.

Näillä pienillä ja yksinkertaisilla muutoksilla pystyt lisäämään olennaisesti hyvinvointiasi – aloita siis heti, mikäli haluat uudistaa maksaasi, munuaisiasi ja haimaasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rouviere, H., & Delmas, A. (2005). Anatomia del Higado. In Anatomia Humana Descriptiva, Topografica y Funcional.
 • Fundación Norteamericana de Riñón y Urología. (2001). Los Riñones y su Funcionamiento. Fundación Norteamericana de Riñón y Urología.
 • Zhou, Q., & Melton, D. A. (2018). Pancreas regeneration. Nature. https://doi.org/10.1038/s41586-018-0088-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.