5 huonoa ja 3 hyvää ruokaa liikunnan jälkeen

Jos et halua pilata liikunnasta saamiasi tuloksia, on tärkeää miettiä sitä mitä syöt - sekä ennen treeniä että sen jälkeen.
5 huonoa ja 3 hyvää ruokaa liikunnan jälkeen
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Usein syömme huonosti siksi, että emme vain ole tarpeeksi tietoisia asiasta. Jos harrastat liikuntaa ja pyrit pitämään hyvää huolta itsestäsi, ota täältä selvää mitä ruokaa liikunnan jälkeen kannattaa ja mitä ei kannata syödä!

On todellakin eräitä ruokia, joita ei kannata syödä liikunnan jälkeen. Toisaalta on myös sellaisia ruokia, joita sen sijaan kannattaa nauttia treenin päätyttyä.

Tällä kertaa kerromme siis siitä, mitä ruokia kannattaa välttää ja mitä tuotteita taas suositellaan liikunnan jälkeen.

Mitä ruokaa tulisi välttää liikunnan jälkeen?

1. Punainen liha

punainen liha ei ole suositeltavaa ruokaa liikunnan jälkeen

Liikunta lisää ihmisen älyllistä suorituskykyä, mutta näin ei tapahdu kuitenkaan silloin, jos syöt heti treenin jälkeen punaista lihaa.

 • Erään University of Georgia -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tarvitaan vain 20 minuuttia treenaamista, jotta ihminen voisi oppia enemmän ja säilyttää tietoa paremmin.
 • Tätä hyötyä ei kuitenkaan voida saada, jos syödään välittömästi treenin jälkeen punaista lihaa. Sen nauttimisella voi nimittäin olla vaikutuksia, jotka eivät ole hyväksi aivoille, sillä punainen liha toimii kehossa rajoittaen oppimista ja muistia.

Asia liittyy myös punaisen lihan sisältämien tyydyttyneiden rasvojen määrään, sillä niillä on taipumus hidastaa aineenvaihduntaa. Tämä ei ole kovin hyvä idea, jos haluat pitää yllä ruoansulatuksen terveyttä.

2. Kaupan smoothiet

kaupan smoothiet eivät ole suositeltavaa ruokaa liikunnan jälkeen

Valmiit kaupan smoothiet myydään hyvin alhaisten terveyttä koskevien standardien puitteissa. Kannattaa muistaa myös se että niissä on runsaasti sokeria, sillä ne eivät ole tuoreita.

Saattaa vaikuttaa siltä, että nämä smoothiet ovat täydellisiä juomia silloin, kun on treenattu rankasti. Pidä kuitenkin mielessä, että aivan kaikki smoothiet eivät ole suositeltavia hyvinvointisi kannalta.

 • Sellaiset smoothiet joissa on runsaasti sokeria, tuplaavat sen määrän kaloreita jonka olet kuluttanut liikuntaa harrastaessasi. Ole siis näiden juomien kanssa varovainen!

Jos haluat juoda smoothieita, valitse luonnolliset vaihtoehdot. Parhaat ovat sellaisia, joiden päätekijät ovat kasvikset ja kuitu, ja joissa ei ole mukana ollenkaan lisättyä sokeria.

3. Paistetut ruoat

paistetut ruoat eivät ole suositeltavaa ruokaa liikunnan jälkeen

Paistetut tuotteet ja pikaruoka sisältävät suuren määrän tyydyttyneitä rasvoja. Tämän tyypin ruoka ei ole suositeltavaa milloinkaan, eikä sitä kannata nauttia etenkään heti treenaamisen jälkeen.

Palkintosi treenin jälkeen ei kannattaisi olla se, että syöt enemmän kaloreita kuin olet polttanut liikkuessasi.

 • Muista, että kehosi tarvitsee yhdeksän grammaa energiaa käsitelläkseen yhden gramman rasvaa.
 • Lisäksi tämän tyypin ruoka saa aikaan sen, että aineenvaihdunta hidastuu, kun taas liikunta yrittää niin kovasti nopeuttaa sitä.

4. Pähkinät

pähkinät eivät ole suositeltua ruokaa liikunnan jälkeen

Vaikka pähkinät ovatkin terveellisiä silloin kun niitä syödään pienissä määrissä, on parempi jättää nämä tuotteet väliin juuri treenin jälkeen.

Vaikka kannattaakin nauttia paljon proteiinia sisältäviä ruokia, ja pähkinät sisältävätkin niitä, niin tulee myös muistaa, että ne sisältävät runsaasti rasvaa.

Lisäksi pähkinät hidastavat aineenvaihduntaa, ja siksi niiden syöntiä ei suositella liikunnan jälkeen.

5. Kahvi

 

ei kahvia liikunnan jälkeen

Kahvi vähentää kehon nesteitä, joten sitä ei suositella nautittavaksi treenaamisen jälkeen.

Sen sijaan kannattaa valita tavallista vettä. Näin pystyt tyydyttämään janosi terveellisellä tavalla.

Ruokia, joita suositellaan liikunnan jälkeen

Proteiini

proteiini ruokaa liikunnan jälkeen

Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, treenaamisen jälkeen olisi hyvä syödä proteiinia sisältäviä ruokia.

 • Kaikkein soveltuvimmat proteiinit tähän aikaan ovat ne joita saadaan valkoisesta lihasta, kuten esimerkiksi kanasta, kalkkunasta ja kalasta.
 • Myös vihreiden kasvisten syöntiä suositellaan, sillä ne ovat erinomainen proteiinin lähde.
 • Toinen hyvä ryhmä ovat palkokasvit, soija ja siemenet.

Lue aiheesta lisää: 7 ruokaa lihasten kasvattamiseksi

Banaani

banaanit ovat hyvää ruokaa liikunnan jälkeen

Vaikka heti treenin jälkeen ei suositellakaan sellaisten ruokien syöntiä joissa on runsaasti sokeria (kuten banaaneita), mikäli haluat jotakin makeaa, voit valita tähän tarkoitukseen juuri banaanin.

Koska siinä on runsaasti kaliumia ja hiilihydraatteja, banaani on erinomainen apu silloin kun haluat jotakin makeaa, mutta et kuitenkaan halua aiheuttaa vahinkoa treenaamisesi tuloksille.

Peruna ja muut tärkkelystä sisältävät ruoat

paistetut perunat

Mahtava annos treenin jälkeen on mikä tahansa sellainen ruoka, jossa on tärkkelystä. Kokeile siis esimerkiksi keitettyjä tai paistettuja perunoita, joiden sivussa on hiukan riisiä.

Tällä tavoin pystyt varmistamaan sen, että ruoansulatusjärjestelmäsi imeyttää hiilihydraatit helposti. Näin voit paremmin edistää hyvää proteiinien käsittelyä ruoansulatuksessasi.

Muista nämä vinkit, jos haluat varmistaa ettei treenin jälkeen nauttimasi ruoka ole haitta sitä ajatellen, mitä liikunnalla yrität saavuttaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Van Itallie, T. B., Sinisterra, L., & Stare, F. J. (1956). Nutrition and athletic performance. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1956.02970290016006
 • Van Kleef, E., Shimizu, M., & Wansink, B. (2011). Food compensation: Do exercise ads change food intake? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-6
 • Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: Is there a post-exercise anabolic window? In Functional Foods: The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. https://doi.org/10.1201/b16307

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.