Logo image
Logo image

Vilkkaampi aineenvaihdunta auttaa painonhallinnassa

3 minuuttia
Liikunta on yksi parhaista keinoista kiihdyttää aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa. Jo 30 minuuttia päivässä riittää tehostamaan kehon toimintaa.
Vilkkaampi aineenvaihdunta auttaa painonhallinnassa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aineenvaihdunta on kemikaalinen prosessi, jonka kautta keho kääntää päivittäin nautitun ruuan ja juoman energiaksi. Tämä pitää huolta sisäelimistä ja auttaa niitä toimimaan optimaalisella tasolla, ja samalla koko kehon toiminta paranee. Kun sinulla on vilkkaampi aineenvaihdunta, huomaat varmasti kuinka olosi on parempi.

Tehosta aineenvaihduntaa

Kaloreita palaa enemmän silloin, kun harrastat kovatempoista ja rasittavaa liikuntaa, ja rasvan palaminen jatkuu jopa liikunnan jälkeen, sillä aineenvaihdunta toimii yhä rasituksen jälkeenkin kohentaakseen verenkiertoa ja hengitystiheyttä. Aineenvaihduntaan vaikuttavat suoraan monet tekijät, kuten ikä, sukupuoli, paino, aktiivisuustaso, nautittu ravinto jne.

Hitaalla aineenvaihdunnalla tarkoitetaan sitä, kun yksilön kaloreiden kulutus on normaalitason alapuolella. Hidastunut aineenvaihdunta vaivaa usein ylipainoisia, joten on tärkeää ymmärtää, miten aineenvaihdunta toimii. Tehosta aineenvaihduntaa ja se auttaa varmasti laihtumaan tehokkaasti.

1. Jaa ateriasi moneen eri ruokailukertaan

Some figure

 

Jokainen tietää, että päivässä on kolme pääateriaa: aamiainen, lounas ja illallinen. Näiden aterioiden lisäksi tulisi nauttia välipaloja. Monet ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevatkin annoskokojen pienentämistä ja aterioiden nauttimista lyhyemmillä väliajoilla: jopa viisi tai kuusi ateriakertaa päivässä auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa.

Jatkuva syöminen voi kuulostaa hullulta laihduttajan korvaan, mutta näännyttämällä et tule saamaan aikaan haluamiasi tuloksia. Kun keho ei saa riittävästi kaloreita ravinnosta, se reagoi alentamalla kehon lämpötilaa ja varastoimalla rasvaa. Antamalla keholle säännöllisesti polttoainetta varmistat, että aineenvaihdunta pysyy toiminnassa ja rasvaa palaa tasaisesti.

Aineenvaihduntaa tehostavaan ruokavalioon kuuluu sellaisia ruokia, joista saa paljon vitamiinia, mineraaleja ja kuitua – lisäksi ruokien tulee sisältää vain vähän kaloreita. Ravintorikkaat ruuat auttavat pitämään olon kylläisenä ja ehkäisevät nälkää ja naposteluhimoa, joka voi johtaa epäterveellisten herkkujen nauttimiseen.

Suositeltua lukemista: Verensokerin hallinta luonnollisin konstein

2. Lisää nauttimasi proteiinin määrää

Koko ruokavaliota ei tule perustaa proteiinin nauttimiseen, mutta proteiinin määrää tulisi silti lisätä – samalla tehostat fyysistä suorituskykyä ja poltat enemmän kaloreita.

Lisäämällä enemmän proteiinia päivittäiseen ruokailuun kasvatat lihasmassaa ja tehostat rasvan palamista, ja näin keho hoikistuu.

Suosi korkealaatuista proteiinia, joka pitää kylläisenä ja korjaa sekä kasvattaa lihaksia. Nauti etenkin näitä:

  • Kananmunat
  • Kala
  • Kevyet lihat
  • Pinaatti

3. Muista nukkua tarpeeksi

Some figure

 

Älä nipistä yöunista edes kiireen keskellä, sillä huonosti nukkuvat ihmiset lihovat muita herkemmin. Unen aikana elimistö uudistuu ja nukkuminen säätelee myös nauttimasi ruuan määrää päivän aikana. Jos nukut vain muutaman tunnin yössä, yrittää keho korvata energiavajetta rasvaisilla ja sokerisilla ruuilla, joten himoitset herkkuja helposti ja päädyt napostelemaan.

Huonosti nukkuvien aineenvaihdunta hidastuu hormonimuutosten takia. Greliini-hormoni on vastuussa nälän tunteen laukaisemisesta ja leptiini puolestaan synnyttää täyden tunteen ruokailun jälkeen. Jos et saa tarpeeksi unta, tunnet olosi nälkäiseksi päivin öin.

4. Lisää nauttimiesi nesteiden määrää

Monet meistä eivät vieläkään ymmärrä, miten tärkeää on nauttia paljon vettä päivän aikana. Nesteet ovat elämän välttämättömyys ja ilman vettä ihmiskeho kuivuu nopeasti ja lakkaa toimimasta. Nestettä nauttimalla pidät kehon nestetasapainon kunnossa ja tehostat kehon luonnollista puhdistumista.

Nestehukasta kärsivä keho ei pysty käyttämään energiavarastoja kunnolla, mikä johtaa rasvan kertymisen lisääntymiseen. Jos haluat tehostaa nauttimasi veden vaikutusta, sekoita veden joukkoon ruokalusikallinen sitruunamehua tai omenaviinietikkaa.

Suositeltua lukemista: Sitruuna ja inkivääri – mahtava apu migreeniin

5. Muista liikkua!

Some figure

 

Monille meistä liikunta ei kuulosta houkuttelevalta tai hauskalta, mutta liikunta on tärkeä osa terveellistä elämää. Liikunta vahvistaa lihaksia, polttaa rasvaa ja tehostaa aineenvaihduntaa.

Yhdistämällä korkeatehoista aerobista liikuntaa voimaharjoitteluun poltat tehokkaasti varastoitunutta rasvaa ja lisäät lihasmassaa.

On tärkeää viettää vähintään puoli tuntia päivässä urheillen tai liikkuen. Jos et ole tottunut harrastamaan liikuntaa, älä ryntää kylmiltään lenkkipolulle, vaan totuttele keho hitaasti uuteen elämäntyyliin. Liian rivakka aloitus altistaa vammoille ja liian kova rasitus voi tappaa motivaation heti alkuunsa. Lisää liikunnan tahtia ja tehoa pikkuhiljaa ja anna kehon mukautua.

6. Lisää kuidun määrää ruokavaliossa

Kuitu on tärkeä ravintoaine, jonka tulisi kuulua jokaiseen päivään. Kuitu pitää huolta ruuansulatuksen toiminnasta, poistaa liiallista kolesterolia ja auttaa pitämään vatsan kylläisenä pidempään.

Nauttimalla kuitua sinulla on vilkkaampi aineenvaihdunta ja näin kiihdytät laihtumista.

Loistavia kuidun lähteitä ovat mm:

  • Kaura
  • Tumma riisi
  • Vihreät lehtikasvikset, kuten pinaatti
  • Omena
  • Ananas
  • Papija
  • Verkkomeloni
  • Chia-siemenet
  • Jauhettu pellavansiemen
  • Pähkinät

Muista, että sinun kannattaa kokeilla kaikkia näitä vinkkejä yhdessä terveellisen elämäntyylin koostamiseen, aineenvaihdunnan tehostamiseen ja laihtumisen maksimoimiseen. Harrasta liikuntaa päivittäin ja tee fiksuja valintoja ruokasi suhteen – pian alat huomata eron entiseen. Vilkkaampi aineenvaihdunta auttaa painonhallinnassa ja painonpudotuksessa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jadvar, H. (2017). Metabolism. In Molecular Imaging: An Introduction. https://doi.org/10.1017/9781107360044.008
  • McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
  • Griffin, B. A. (2013). Lipid metabolism. Surgery (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.rx.2015.01.009
  • Wyss, M., & Kaddurah-Daouk, R. (2000). Creatine and Creatinine Metabolism. Physiological Reviews. https://doi.org/10.1016/0346-251X(87)90063-7
  • Dahl, Wendy. 2019. “[FS319] ¿Cuántas Comidas Debo Comer Cada Día?”. EDIS 2019 (6). https://journals.flvc.org/edis/article/view/107922.
  • Van Cauter, E., Spiegel, K., Tasali, E. y Leproult, R. (2008). Consecuencias metabólicas del sueño y la pérdida de sueño. Medicina del sueño, 9, S23 – S28. https://doi.org/10.1016/s1389-9457(08)70013-3
  • Maria Adams, MS, MPH, RD (2009). “Dietas Desacreditadas de Desintoxicación”. Western New York Urology Associates, en línea. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=177885
  • Fundación Española del Corazón, en línea (09/04/2020). https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/837-fibra.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.