7 tasapainoista ateriaa rasvanpolttoon ja painonpudotukseen

22 maaliskuun, 2019
Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio sekä liikunta auttavat pudottamaan painoa helpommin ja turvallisemmin kuin kitudieetit.

Painon pudottamiseksi on tärkeää harrastaa liikuntaa. Hyviä tuloksia on kuitenkin vaikeampi saada, jos ei noudata myös terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota sen ohessa. Esittelemme tässä artikkelissa seitsemän tasapainoista ateriaa rasvanpolttoon ja painonpudotukseen – jatka siis lukemista!

Aina ei tietenkään tarvitse syödä samalla tavalla, vaan voit nauttia useista erilaisista aterioista, jotka kokonaisuudessaan muodostavat vähärasvaisen ruokavalion. Kun yhdistät nämä ateriat säännölliseen liikuntaan, näet huomattavia tuloksia. Voit pudottaa painoa 5-15 kg muutaman viikon aikana.

7 tasapainoista ateriaa rasvanpolttoon ja painonpudotukseen

Aamupalat

Aamupala on hyvä syödä joka päivä. Nauti esimerkiksi pari desiä rasvatonta maitoa tai luonnonjogurttia. Voit myös juoda sokeritonta mehua tai syödä hedelmän. Voit täydentää aamiaista vielä täysjyväpaahtoleivällä, jossa on ruokalusikallinen oliiviöljyä tai hieman kinkkua tai kalkkunaa. Vältä keksejä ja leivoksia sekä voita tai marmeladia sisältäviä tuotteita, sillä ne ovat täynnä sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa.

Välipalat

Rasvanpolttoon ja painonpudotukseen tähtäävän ruokavalion tulee olla tasapainoinen.

Aamupäivällä tai keskipäivällä kannattaa syödä kevyt välipala, joka nostaa hieman verensokeria ja vähentää ruokahalua. Näin pystyt paremmin kontrolloimaan syömistäsi lounaalla ja illallisella.

Välipalan tulisi olla yksi iso tai kaksi pienempää hedelmää, tai vaikka rasvaton jogurtti. Syö myös täysjyväleipää tuorejuuston ja kalkkunan kera sekä kupillinen kahvia tai teetä.

Lounaat

Lounaalla ja illallisella on hyvä olla luovempi ja vaihdella ruokalajeja useammin. Tutustu seuraaviin tasapainoisiin aterioihin, jotka ovat sopivia rasvanpolttoon ja painonpudotukseen. Lounaita on koko viikoksi.

 • 1. päivä: salaatti lehtisalaatista, porkkanoista, tomaateista ja parsasta. Kananrintaa ja valkoista riisiä. Täysjyväleipää sekä hedelmä tai hauduke.
 • 2. päivä: Salaatti mozzarellasta, tomaatista ja oreganosta. Uunissa paistettua kampelaa mausteiden kera tai kasvispataa. Täysjyväleipää ja hedelmäsalaatti.
 • 3. päivä: Keitettyjä vihreitä papuja. Uunissa paistettua ahventa paahdetun punapaprikasalaatin kera. Täysjyväleipää ja hedelmä.
 • 4. päivä: Keitettyä parsakaalia. Uunissa paistettua jänistä kuivattujen luumujen ja sienten kera. Täysjyväleipää ja rasvaton jogurtti.
 • 5. päivä: Kalkkunanrintaa omenan ja rusinoiden kanssa. Uunissa paistettua tai keitettyä artisokkaa valkosipulilla höystettynä. Täysjyväleipää ja hedelmä.
 • 6. päivä: Parsasalaatti. Valkoisella riisillä ja kalkkunalla täytettyjä vihreitä paprikoita. Täysjyväleipää sekä hedelmä tai hauduke.
 • 7. päivä: Huoneenlämpöistä sienisalaattia. Valkosipulijänistä valkoviinikastikkeella. Täysjyväleipää ja rasvaton jogurtti.

Illalliset

Valmista vähärasvainen illallinen.

Aivan kuten lounaista, illallisistakin saa herkullisia ja vähärasvaisia. Katso seuraavia ateriavaihtoehtoja koko viikolle:

 • 1. päivä: Selleri-porkkanakeittoa. Grillattua kanaa. Rasvatonta jogurttia tai hedelmä.
 • 2. päivä: Munakas. Kasvispataa. Rasvatonta jogurttia tai hedelmä.
 • 3. päivä: Kurpitsasosekeittoa. Maustettuja sieniä. Hedelmäsalaatti tai hauduke.
 • 4. päivä: Gazpacho-keittoa keitetyllä kananmunalla tai ilman. Kasvissekoitusta. Rasvaton jogurtti tai hedelmä.
 • 5. päivä: Kurpitsamunakas. Uunissa paistettua ja oreganolla maustettua turskaa. Hedelmäsalaatti tai hauduke.
 • 6. päivä: Valkosipulikeittoa saksanpähkinöiden kera. Papuja ja keitettyjä perunoita. Rasvaton jogurtti tai hedelmä.
 • 7. päivä: Pinaattia kinkkuviipaleiden, rusinoiden ja pinjansiementen kera. Uppomunia. Rasvaton jogurtti tai hedelmä.

Kaikki nämä ateriat ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta ne perustuvat rasvan ja sokerin määrän vähentämiseen.

 • Vältä punaista lihaa ja syö sen sijaan kanaa, kalkkunaa, jänistä tai vaaleaa kalaa.
 • On tärkeää olla syömättä myös valkoista vehnää tai sokeria.

Avainasia näissä tasapainoisissa aterioissa on keskittyä kausihedelmiin ja -vihanneksiin sekä rasvattomiin maitotuotteisiin.

 • Larsen, T. M., Dalskov, S.-M., van Baak, M., Jebb, S. A., Papadaki, A., Pfeiffer, A. F. H., … Astrup, A. (2010). Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1007137