Vihersmoothieita koskevat myytit ja faktat

Vihersmoothieista on tullut osa miljoonien ihmisten ruokavaliota ympäri maailman. Tiedätkö kuitenkin todella mitä hyötyä niistä on?
Vihersmoothieita koskevat myytit ja faktat

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko koskaan kokeillut vihersmoothieita? Oletko tietoinen niiden tuomista hyödyistä? Tässä artikkelissa paljastamme vihersmoothieita koskevat myytit ja faktat, ja selvitämme totuuden.

Näistä smoothieista on tullut viimeaikoina todella suosittuja kuuluisten ihmisten ja internetvaikuttajien ansiosta. Näissä smoothieresepteissä yhdistyvät hedelmät, vihannekset, siemenet ja muut terveelliset ainesosat. Niistä on tullut täydellinen lisä ruokavalioon tai terveelliseen elämäntyyliin.

Tästä huolimatta vihersmoothieiden tarjoamiin hyötyihin liittyen on syntynyt monia väärinkäsityksiä, varsinkin koska monia niiden etuja on liioiteltu.

Kuinka monet näistä smoothieista sanotut asiat pitävät paikkansa? Mitä hyötyä niistä todella on? Tässä artikkelissa tarkastelemme ja arvioimme uudelleen näitä kysymyksiä sekä tutkimme näihin juomiin liittyviä yleisiä väärinkäsityksiä selvittäen niiden myytit ja faktat.

Vihersmoothieita koskevat myytit

myytit

Vihersmoothieiden suosion kasvun myötä niiden hyödyistä on syntynyt monia väärinkäsityksiä.

Myytti 1: vihersmoothieilla on laihduttavia vaikutuksia

Terveellisten smoothieiden sisällyttäminen säännölliseen ruokavalioon saattaa vaikuttaa ihanteelliselta tavalta päästä eroon rasvasta, jonka on tapana kerääntyä eri kehonosiin. Tämä on kuitenkin kaukana todellisuudesta.

Päivittäisellä vihersmoothieiden juonnilla ei kuitenkaan ole mitään merkittävää vaikutusta painoon.

Miksi?

 • Näissä juomissa yhdistyy yleensä kaksi tai kolme erilaista hedelmälajiketta, mikä tarkoittaa sitä, että oikeastaan lisäät sokerin ja kaloreiden kulutusta.
 • Mehustinta käytettäessä nämä vihannekset ja hedelmät menettävät suuren osan kuitupitoisuudestaan, mikä vähentää niiden ruoansulatuksellisia etuja. Ruoan jauhaminen suussa auttaa tyydyttämään nälän sekä vähentämään ahdistusta. On siis parempi syödä kokonaisia hedelmiä ja vihanneksia niiden juomisen sijaan.

Laihduttavia ominaisuuksia ei voida määrittää millekään ruoalle tai tuotteelle yksinään. Painonpudotus on prosessi, johon sisältyy useita eri elämäntyyliin liittyviä tekijöitä, eikä ainoastaan ruokatottumuksia.

Myytti 2: on parempi juoda vihersmoothieita kuin syödä kokonaisia hedelmiä ja vihanneksia

On totta, että vihersmoothiet ovat terveellisiä. Ei kuitenkaan pidä paikkansa, että niiden ominaisuudet ovat parempia kuin kokonaisten hedelmien ja vihannesten.

Vaikka onkin hyväksyttävää sisällyttää niitä ruokavalioon lisäravintoaineiden saamiseksi, on myös totta, että ainesosat saattavat menettää joitakin ravintoaineita tämän prosessin aikana.

Miksi?

 • Hedelmät ja vihannekset voivat menettää vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja, kun niitä puristetaan.
 • Kun ne syödään kokonaisina ja hyväkuntoisina, säilyttävät ne kaikki sisältämänsä ravintoaineet.

Myytti 3: vihersmoothiet puhdistavat kehon

Yksi syy siihen, miksi terveellisistä smoothieista on tullut niin suosittuja johtuu niiden oletetusta kyvystä “puhdistaa” keho.

Hedelmien ja vihannesten yhdistelmä, jossa on suuri klorofyllipitoisuus, vaikuttaa olevan täydellinen apu kehon varastoimien myrkkyjen poistamiseen.

Pelkkä juoma ei kuitenkaan pysty siihen.

Vaikka näiden juomien sisältämät ravintoaineet ovatkin terveellisiä ja hyödyllisiä terveydellemme, ovat munuaiset ja maksa niitä, jotka oikeasti puhdistavat kehon myrkyistä.

Miksi?

Nämä juomat voivat tarjota “lisäannoksen” ravintoaineita, jotka auttavat tukemaan kyseisten elinten toimintaa.

Mikäli ihmisellä ei kuitenkaan ole terveellistä elämäntyyliä, ei melkein mikään auta “puhdistamaan” kehoa.

Vihersmoothieita koskevat faktat

Kaikista vihersmoothieita koskevista myyteistä huolimatta ne ovat kuitenkin terveellisiä.

Fakta 1: vihersmoothiet auttavat nesteyttämään kehon

Yksi vihersmoothieita koskeva fakta on se, että ne ovat hyviä pitämään kehon nesteytyksen kunnossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voit luottaa pelkästään niihin nesteytyksen suhteen.

Nesteytyksen kannalta ei ole mitään parempaa kuin puhdas vesi. Siinä ei ole lainkaan kaloreita ja se on elintärkeä useimpien kehontoimintojen kannalta.

Tärkeää:

 • Yksi terveellinen smoothie ei riitä pitämään nesteytystä kunnossa. On siis välttämätöntä juoda useita (6-8) laseja vettä päivän aikana smoothieiden lisäksi.
 • Jotkut hedelmät ja vihannekset sisältävät enemmän nesteitä kuin toiset. On siis tärkeää tietää kuinka yhdistät niitä parhaiten tehdäksesi juomastasi nestepitoisemman.

Fakta 2: terveellisten smoothieiden juomisella voi olla positiivisia vaikutuksia

Vaikka vihersmoothiet eivät sisälläkään “superhyötyjä” terveyden ja painon kannalta, voivat ne tarjota useita positiivisia vaikutuksia.

 • Ne eivät ole haitallisia.
 • Niiden sisältämä kalorimäärä on kohtuullinen.
 • Ne sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja luonnollisia sokereita, jotka auttavat antamaan keholle enemmän energiaa.

Tärkeitä loppupäätelmiä

 • Terveellisiä smoothieita tulisi aina pitää ruokavalion lisäravinteena. Niiden ei tule korvata pääaterioita, eikä niitä saa juoda liikaa.
 • Tällaisten smoothieiden juominen on melkein aina harmitonta. On kuitenkin suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa, mikäli kärsit jostakin sairaudesta tai käytät lääkkeitä.

Oliko sinulla vihersmoothieita koskevia väärinkäsityksiä? Mitä ajattelet nyt, kun tiedät mitkä niitä koskevat myytit ja faktat ovat?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Painonpudotusta edistävä vesihoito – mikä se on?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Painonpudotusta edistävä vesihoito – mikä se on?

Vaikka vesihoito onkin vasta viime aikoina tullut tunnetummaksi läntisessä maailmassa, tämä on ollut jo pitkään hyvin suosittu ratkaisu Japanissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carcamo Vargas, G. I., & Mena Bastías, C. P. (2006). ALIMENTACION SALUDABLE. (Spanish). Horizontes Educacionales.
 • Carlos Alejandro, H. R., Guadalupe, R. L., Rosa, M. E., & Martín Alfredo, H. S. (2012). Sobrepeso medido por IMC o percibido y comportamientos de control del peso en adolescentes universitarios de Ciudad Guzmán, Jalisco, México. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
 • Sociedad Española De Nutrición Comunitaria. (2016). Piramide alimentaria.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.