Valmista herkullinen vadelmakastike

Tässä artikkelissa opetamme valmistamaan vadelmakastikkeen. Kerromme myös tämän herkullisen marjan hyödyistä, jota ravitsemusasiantuntijat lämpimästi suosittelevat.
Valmista herkullinen vadelmakastike
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vadelmakastike täydentää erinomaisesti sekä makeita että suolaisia ruokalajeja. Ehdotamme, että valmistat sen silloin kun vadelmat ovat sesongissa, jotta lopputulos olisi parempi.

Ota myös huomioon, että vadelmakastikkeessa on runsaasti ravintoaineita. Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä marjojen hyödyistä ruokavaliossaNissä on paljon antioksidantteja ja tärkeitä ravintoaineita. Niiden ottaminen osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota kohentaa terveyttä.

Vadelmakastikkeen resepti

Ennen kuin katsomme reseptiä, keskustellaan vadelmien ravintoarvosta. Vadelmissa on antosyaniineja, fytoravinteita, jotka toimivat pigmentteinä antaen vadelmille punaisen värin. Ne neutralisoivat myös vapaita radikaaleja pienentäen sairauksien riskiä.

Antioxidants -lehden julkaisun mukaan ne vähentävät tehokkaasti hermorappeumasairauksien ilmaantumista. Sairauden jo puhjettua fytoravinteiden runsas kulutus saattaa jopa hidastaa sen etenemistä.

Lisäksi vadelmista saa C-vitamiinia, jota tarvitaan immuunijärjestelmän oikeanlaiseen toimintaan. Frontiers in Immunology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämän ravintoaineen riittävä saanti pienentää hengitystieongelmien kuten flunssien ja influenssan riskiä.

Ei pidä myöskään unohtaa, että vadelmat ovat erityisen hyödyllisiä raskauden aikana johtuen niiden sisältämästä foolihaposta. On saatu tieteellistä näyttöä siitä, että tämän ravintoaineen kulutusta on tärkeää lisätä raskauden aikana sikiön epämuodostumien ehkäisemiseksi. Lääkärit yleensä suosittelevatkin täydentämään sen saantia. Foolihapon lisäsaanti ruokavalion kautta on suotavaa.

Vadelmakastikkeen pääainesosa on vadelma.
Lisää herkullisia vadelmia resepteihisi.

Lisää reseptejä vadelmista: Valmista oma vadelmahillo kotona

Ainekset

  • 250 g tuoreita vadelmia
  • neljäsosa sitruunaa
  • 100 g sokeria
  • hieman hunajaa

Ohjeet

Laita ensin vettä kattilaan sokerin liottamiseksi. Tätä vaihetta voi helpottaa pitämällä sen ensin matalalla lämmöllä, kunnes se myöhemmin saavuttaa kiehumislämpötilan. Kun se kiehuu, laske taas lämpötilaa ja sekoita siirapiksi. Poista kattila sitten liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kun siirappi on jäähtynyt, laita se tehosekoittimeen. Huuhtele vadelmista lika pois vedellä ja laita nekin tehosekoittimeen.

Sekoita tehosekoittimessa 2–3 minuuttia paksuksi soseeksi. Tässä vaiheessa voit lisätä pienen määrän hunajaa, mutta tämä on valinnainen vaihe.

Kun vadelmat on soseutettu, siivilöi sose tiheän siivilän läpi siementen poistamiseksi, jotta lopputulos olisi parempi. Koostumuksen tulisi olla sileä eikä liian paksu.

Lisää lopuksi muutama tippa sitruunamehua, jotta vadelmakastike ei hapetu niin helposti ja sen aistinvaraiset ominaisuudet säilyvät pidempään. Voit lisätä mehua enemmänkin, jos pidät happamasta mausta, mutta tämä on henkilökohtainen mieltymys. Sekoita lopuksi kaikki hyvin sekaisin.

Vadelmakastike kannattaa valmistaa tuoreista marjoista.
Noudata tätä reseptiä, niin vadelmakastikkeen maku ilahduttaa taatusti.

Miten vadelmakastike säilötään?

Vadelmakastike on nyt valmis. Se kannattaa pistää jääkaappiin, jossa se säilyy hyvin kannellisessa lasipurkissa muutaman päivän.

Saat siitä täydellisen lisukkeen kakkuihin, jogurtteihin, jälkiruokiin ja moniin muihin resepteihin. Se voi toimia loistavasti jopa joidenkin lihojen kanssa. Pidä kuitenkin mielessä, että vadelmien laatu on tässä ratkaisevaa. Voit käyttää kastikkeen valmistuksessa myös pakastevadelmia, mutta lopputulos ei ole yhtä hyvä.

Vadelmakastike kruunaa jälkiruoat

Vadelmakastikkeen valmistaminen on hyvin helppoa. Siitä saa myös useita terveydelle tärkeitä antioksidantteja. Pidä kuitenkin mielessä, että tämä resepti sisältää lisättyä sokeria, joten kastiketta tulisi nauttia kohtuudella.

Vadelmakastike kannattaa ottaa osaksi monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Se voi toimia hyvin sekä makeissa että suolaisissa ruokalajeissa. Huomaa, että voit muunnella kastikkeen koostumusta lisäämällä vettä tarpeen mukaan saadaksesi itseäsi miellyttävän lopputuloksen. Voit myös halutessasi vaihtaa sitruunamehun appelsiinimehuun.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten valmistaa appelsiinimarmeladia?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten valmistaa appelsiinimarmeladia?

Jos tykkäät sitrushedelmistä, voit valmistaa appelsiinimarmeladia. Tässä artikkelissa jaamme kaikentasoisille kokkaajille sopivan reseptin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.
  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94. doi: 10.1016/j.ando.2017.10.001. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29433770.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.