Logo image
Logo image

Kiivihillon valmistaminen vaihe vaiheelta

2 minuuttia
Oletko koskaan maistanut kiivihilloa? Opetamme valmistamaan sen helposti ja nopeasti, jotta pääset nauttimaan tämän hedelmän kaikista hyödyistä.
Kiivihillon valmistaminen vaihe vaiheelta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kiivihillo ei ole tavanomaisin lisuke; sitä ei löydy kovin helposti ruokakaupoista. Sillä on kuitenkin suotuisia terveysvaikutuksia. Lisäksi sitä on helppo valmistaa itse kotona, jos käytetään kunnon raaka-aineita. Tässä artikkelissa kerromme, miten kiivihillon valmistaminen onnistuu näppärästi kotona.

Muista, että avain hyvään terveyteen on ruokavalion monipuolisuus. Mitä runsaampi kirjo hedelmiä ruokavaliossa on, sen parempi.

Kiivihillon valmistaminen

Ennen kuin paneudumme kiivihillon valmistukseen, puhutaan hieman kiivin ominaisuuksista. Tätä hedelmää käytetään usein ummetuksen torjuntaan sen runsaasta kuitupitoisuudesta johtuen. Liukenemattoman kuidun lisäksi se sisältää myös liukenevaa kuitua.

Tämä toimii prebioottina parantaen mikrobiomin terveyttä. Tämän osoittaa Central European Journal of Public Health -lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan säännöllinen kuidunsaanti on yhteydessä ruoansulatuskanavassa asustavien hyvien bakteerien kasvuun.

Kiivissä on runsaasti myös C-vitamiinia. Tämän ominaisuuden ansiosta se voi olla avuksi syövän ehkäisyssä, sillä Nutrition and Cancer -lehden tutkimuksen mukaan tämä ravintoaine vähentää solujen DNA-vaurioita.

C-vitamiini pystyy toisaalta vaikuttamaan suotuisasti myös immuunijärjestelmään edistäen sen toimintoja. Frontiers of Immunology -lehden tutkimus vahvistaa, että C-vitamiinin säännöllinen syönti pienentää hengityselimistön tartuntatautien riskiä.

Some figure

Kerromme nyt, miten valmistetaan erinomaista kiivihilloa.

Käy lukemassa myös tämä: Helppo, sokeriton marjahillo

Ainekset

  • 1 kg erittäin kypsiä kiivejä
  • 0,5 kg sokeria
  • yhden sitruunan mehu
  • 1 tl Agar agar -hyytelöimisjauhetta

Kiivihillon valmistaminen vaihe vaiheelta

Ensiksi kuori ja paloittele kiivit. Tähän vaiheeseen ei tarvitse käyttää paljoa aikaa, palasten ei tarvitse olla siistejä. Laita ne sitten kattilaan ja purista päälle sitruunamehua.

Lisää sitten sokeri ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Seoksen on tärkeää seistä vähintään kaksi tuntia, joskin voit antaa sen olla myös yön yli maun parantamiseksi.

Tämän jälkeen laita kattila hellalle ja odota, että seos alkaa kiehuaKun se kiehuu kunnolla, jatka keittämistä matalalla lämmöllä hämmentäen aika ajoin, jotta hedelmä ei pala. Jos muodostuu paljon vaahtoa, voit ottaa sitä pois lusikalla.

Hillon kiehuessa voit valmistella purkit sen säilömistä varten. Purkkien tulee olla lasia, eikä niissä saisi olla kuhmuja tai kolhuja. Laita ne uuniin 180 celsiusasteeseen niiden kuivattamiseksi tehopesun jälkeen ja steriloi kannet keittämällä.

Kun hillo on valmista ja sillä on haluttu paksuus, ota se pois hellalta. Keittäminen kestää noin 45 minuuttia, sillä hedelmän on hajottava kokonaan.

Tässä vaiheessa voit lisätä hieman hyytelöimisjauhetta saadaksesi enemmän perinteistä hilloa muistuttavan tekstuurin. Voit myös laittaa hillon tehosekoittimeen, jos haluat tasaisemman koostumuksen.

Some figure

Viimeisessä vaiheessa laita hillo purkkeihin ja sulje ne. Laita purkit sitten vesihauteeseen saadaksesi aikaan alipaineen. Voit laittaa ne säilöön ruokakaappiin, kuivaan ja valolta suojattuun paikkaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Päärynä-kiivismoothie turvotuksen poistoon

Kiivihillon valmistaminen

Kiivihillon valmistaminen on hyvin helppoa. Täydellisen hillon salaisuus piilee laadukkaissa hedelmissä. Pyri saamaan luomukiivejä sesongin aikaan, jotta hillo maistuisi ja tuoksuisi mahdollisimman hyvälle.

Pidä myös mielessä, että reseptiin tulee sokeria. Tästä syystä sitä tulee nauttia kohtuudella. On tärkeää syödä välillä myös tuoretta kiiviä, jotta saat siitä kaiken kuidun. Tuore hedelmä on kaiken kaikkiaan terveydelle parempi vaihtoehto.

Suosittelemme valmistamaan kauralettuja, joiden päälle voit levittää hilloa. Näin saat herkullisen aamiaisen erityisiin päiviin. Hillo sopii hyvin myös moniviljapaahtoleivän päälle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lippi G, Mattiuzzi C. Kiwifruit and Cancer: An Overview of Biological Evidence. Nutr Cancer. 2020;72(4):547-553. doi: 10.1080/01635581.2019.1650190. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31387399.
  • Hijová E, Bertková I, Štofilová J. Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health. 2019 Sep;27(3):251-255. doi: 10.21101/cejph.a5313. PMID: 31580563.
  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.