Logo image
Logo image

Ravintolisät raskauden ja imetyksen aikana

3 minuuttia
Ravintolisät ovat välttämättömiä kaikissa raskauden ja imetyksen vaiheissa - raskauden suunnittelussa, raskauden aikana ja imetyksen aikana.
Ravintolisät raskauden ja imetyksen aikana
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ravintolisät raskauden ja imetyksen aikana auttavat ylläpitämään sekä äidin että lapsen riittävää terveydentilaa. Tämä johtuu siitä, että äidin optimaalinen ruokavalio on ratkaisevan tärkeää sikiön oikean kehityksen kannalta.

Tasapainoisella ruokavaliolla voidaan estää monia ravitsemuksellisia ongelmia raskauden suunnittelemisen, raskauden ja imetyksen aikana. On tavallista, että asiantuntija suosittelee ravintolisien käyttöä raskauden aikana. Ne on suunniteltu vastaamaan jokaisen vaiheen ravitsemuksellisia tarpeita.

Ravintolisät ovat tärkeitä raskauden suunnitteluvaiheesta lähtien

Äidin ravitsemus raskauden aikana on ratkaiseva tekijä sikiön terveen kehitysprosessin takaamiseksi. Tämä johtuu siitä, että ravitsemus vaikuttaa merkittävästi sekä hedelmällisyyteen että raskauden alkuvaiheeseen. Lisäksi sikiön kasvu liittyy läheisesti äidin ravitsemustilaan.

Ota siis yhteys lääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi ja suositella sopivaa ravintolisää, jos suunnittelet raskautta lähi-aikoina. Tällä tavalla voit toteuttaa tarvittavat toimenpiteet.

Pitkäketjuisten Omega-3 -rasvahappojen, pääasiassa eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA), kulutus edistää yleistä terveyttä. Ne tukevat sydämen, keuhkojen, immuunijärjestelmän ja hormonaalisen järjestelmän asianmukaista toimintaa, kuten Elintarviketieteen ja -tekniikan vuosikatsauksessa todetaan.

Some figure
Äidin ravitsemustilalla on suuri merkitys raskauden aikana.

Ravintolisät raskauden aikana

Useat tutkimukset paljastavat ravintolisien merkityksen raskauden aikana. Näitä ovat ravintoaineet, kuten foolihappo, B12-vitamiini, rauta, jodi ja muut hivenaineet.

Foolihappo (B9-vitamiini) ja B12-vitamiini

Nämä ovat välttämättömiä solujen asianmukaiselle kehitykselle. Foolihappo alkaa toimia välittömästi, joten sinun kannattaa ottaa sitä, jos suunnittelet raskautta.

Tutkimukset osoittavat, että tämän hivenravinteen saanti vähentää vauvan kognitiivisen järjestelmän kehittymiseen liittyviä ongelmia, kuten hermoputken vika.

Jodi

Tämän kemiallisen elementin vaatimukset kasvavat jokaisen yhdeksän raskauskuukauden aikana. Se on sidottu sikiön kasvuun ja älylliseen kehitykseen. Naisten on otettava riittävästi tätä mineraalia, koska alijäämä voi johtaa vauvan synnynnäiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Rauta

Raudan tarve lisääntyy merkittävästi raskauden aikana. Se kattaa sekä äidin että vauvan tarpeet. Rauta on tärkeä mineraali, koska se osallistuu hapen kuljettamiseen soluihin.

Omega-3 -rasvahapot

Nämä ravinteet ovat välttämättömiä keholle. DHA edistää sikiön aivojen, näön ja silmien kehitystä. On myös todisteita siitä, että nämä lipidit parantavat äidin ja lapsen sydän- ja verisuoniterveyttä.

D-vitamiini

Tämä vitamiini on tärkeä, koska se edistää luiden asianmukaista kasvua ja yleistä kehitystä lapsilla. Naisten on otettava riittävä määrä D-vitamiinia raskauden aikana voidakseen absorboida kalsiumia ja edistää luiden normaalia kehitystä.

Ravintolisät imetyksen aikana

Ravintotarpeet ovat erilaiset tässä vaiheessa ja merkittävästi vaativammat kuin raskauden aikana. Vauva saa suurimman osan välttämättömistä ravintoaineista äidin maidosta. Tästä syystä äidin on syötävä lisäravinteita, jotka täyttävät nämä tarpeet. Yleisimmät tähän tarkoitukseen ovat:

Foolihappo (B9-vitamiini)

Äidin B9-vitamiinipitoisuus voi laskea imetyksen aikana, koska osa siitä menee äidinmaitoon. Foolihappo auttaa vähentämään väsymystä.

A- ja D-vitamiinit

Rintamaito on paras A- ja D-vitamiinin lähde. Toinen vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja käyttöön. Sen varmistaminen äidinmaidon kautta on äidin D-vitamiinipitoisuuden funktio.

Some figure

Jodi on yksi tärkeimmistä ravintolisistä

Imettävät naiset tarvitsevat melkein kaksinkertaisen määrän jodia varmistaakseen vauvan lisäravinteiden saannin.

Kalsium ja rauta

Äidin kalsiumin ja raudan tarve imetyksen aikana kasvaa huomattavasti. Rauta on ratkaisevan tärkeä punasolujen ja hemoglobiinin muodostumisessa.

Omega-3 -rasvahapot

Nämä ovat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Itse asiassa dokosaheksaeenihappo (DHA) vaikuttaa suuresti lapsen aivojen ja silmien normaaliin kehitykseen. Se estää myös tulehdustiloja.

Ravintolisät raskauden ja imetyksen aikana voivat olla liittolaisiasi

Raskauteen ja imetykseen liittyvät lisäravinteet on suunniteltu erityisesti vastaamaan prosessin jokaisen vaiheen tarpeita. Sinun ei kuulu huolehtia terveydestäsi vasta kun saat selville olevasi raskaana, vaan myös valmistautua siihen etukäteen. Jokainen tilanne on erilainen, ja oman lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa tulee keskustella omista ravintolisävaatimuksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.