Milloin pitäisi ottaa rautalisää?

Rautalisät auttavat nostamaan rauta-arvoja kehossa, mutta kenen niitä pitäisi ottaa ja mitä niiltä voi odottaa? Jatka lukemista saadaksesi selville.
Milloin pitäisi ottaa rautalisää?
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Rautalisät ovat hyödyllisiä henkilöille, jotka eivät saa ruokavaliostaan riittävästi rautaa. Mutta kuka rautalisää todella tarvitsee? Tuleeko sitä ottaa säännöllisesti?

Rauta on välttämätöntä hemoglobiinin tuotannolle sekä punasolujen muodostumiselle. Sen vuoksi raudan puute voi altistaa komplikaatioille.

Raudanpuutteen syyt

Kehon on vaikeaa kuljettaa happea kudoksille silloin kun rauta-arvot ovat matalat. Senpä vuoksi yleisimmät oireet raudanpuutteesta ovat väsymys, heikkous, päänsärky, kalpeus ja käsien ja jalkojen kylmyys. Nämä oireet voivat viitata anemiaan.

Huomaa, että kehon työkyky ja motorinen aktiivisuus vähenevät raudanpuutteen seurauksena. Kaikki tämä vaikuttaa immuunijärjestelmään ja siten sairauksien riski kasvaa. Tämän mineraalin alhaisilla tasoilla on myös vaikutus A-vitamiinin metaboloitumiseen maksassa.

Rautapitoinen ruoka voi auttaa torjumaan anemian riskiä, vaikkakaan se ei aina riitä.

Milloin rautalisää tulisi ottaa?

Onneksi rautalisät ehkäisevät ja auttavat hoitamaan näitä komplikaatioita. Niiden pitää olla osa kattavaa ja tasapainoista ruokavaliota hyvien tulosten saamiseksi.

Useiden tutkimusten mukaan joillakin väestöryhmillä on lisääntynyt tarve tälle mineraalille. Se voi olla seurausta huonosta ruokavaliosta tai anemiaan liittyvistä ihmisen elinvaiheista kuten:

Raskaus

Raskaana olevat naiset tarvitsevat rautaa normaalia enemmän itselleen sekä vauvalleen. Anemian riski lisääntyy raskauden aikana, jos rauta-arvot ovat alhaiset. Riski kasvaa myös, jos vauvalla on alhainen syntymäpaino tai hän syntyy ennenaikaisesti, tai jos punasolujen määrä on alhainen syntymästä asti.

Maailman terveysjärjestö kertoo, että jopa 40 prosentilla raskaana olevista naisista on anemia. Tämä saattaa viitata siihen, että jopa puolella väestöstä on alhaiset rauta-arvot.

Senpä vuoksi raskaana olevien ja imettävien naisten pitäisi keskustella lääkärinsä kanssa ihanteellisesta ruokavaliosta ja ravintolisistä ehkäistääkseen tätä ongelmaa. Lääkärit voivat määrätä rautalisää tabletteina tai nesteen muodossa. Vaikeissa tapauksissa rautaa on myös mahdollista laittaa injektioina, etenkin niissä tapauksissa joissa raskaana oleva kokee hallitsematonta oksentelua.

Vauvat ja taaperoikäiset

Raudanpuute voi aiheuttaa jälkeen jäämistä psykologisessa kehityksessä sekä sosiaalista eristäytymistä ja keskittymiskyvyn huonontumista. Imeväisille voi myös kehittyä tämä puutostila, jos äiti ei sisällytä ruokavalioonsa tarpeeksi sellaisia ruoka-aineita jotka sisältävät rautaa.

Hedelmällisessä iässä olevat naiset ja teini-ikäiset

Hedelmällisessä iässä olevat naiset ovat alttiimpia raudanpuutteelle. Yleisesti ottaen tämä johtuu runsaista kuukautisista.

Myös murrosikäisillä tytöillä on lisääntynyt raudan tarve kehityksensä vuoksi, jota runsaat kuukautiset vielä pahentavat. Yleisin syy anemiaan nuorilla naisilla on välivuoto eli metrorragia.

Säännölliset verenluovuttajat

Nämä yksilöt ovat alttiita alhaisille rauta-arvoille, mutta voivat ehkäistä sitä jos he noudattavat suositeltua aikaväliä luovutusten välissä.

Kroonisen sairauden aiheuttama anemia

Useiden tutkimusten mukaan krooniset sairaudet kuten nivelreuma, ärtyvän suolen oireyhtymä, maha-suolikanavan häiriöt ja tietyn tyyppiset syövät voivat häiritä kehon kykyä käyttää rautaa sekä sen imeytymistä. Siksi potilaat jotka kärsivät yllä mainituista sairauksista yleensä kärsivät myös alhaisista rauta-arvoista.

Mitä pitää ottaa huomioon rautalisää otettaessa?

Rautalisiä on saatavilla tabletteina, kapseleina sekä nesteinä. Rautasulfaatti on yleisin, mutta on olemassa myös muita kemikaalisia muotoja kuten glukonaatti ja fumaraatti.

On tärkeää muistaa, että nämä on hyvä ottaa tyhjään vatsaan imeytyvyyden vuoksi. Toisaalta rautalisien nauttiminen voi johtaa vatsakramppeihin, pahoinvointiin ja ripuliin. Onkin parasta syödä pieni määrä ruokaa samalla välttyäkseen näiltä ongelmilta.

Lisäksi kalsium ja antasidit voivat häiritä raudan imeytymistä, joten onkin hyvä odottaa muutama tunti ennen maitotuotteiden, raakojen vihannesten, kofeiinin tai muiden lääkkeiden nauttimista. Toisaalta ruoat, jotka sisältävät paljon C-vitamiinia, kuten sitrushedelmät ja kiivi, voivat edesauttaa raudan imeytymistä.

Säännölliset verikokeet ovat suositeltuja raudanpuutteen arvioimiseksi. Tämä menetelmä selvittää tarkan punasolujen määrän sekä hemoglobiiniarvon. On myös mahdollista mitata raudan ja sen kuljetusproteiinien pitoisuutta veressä, jos se koetaan tarpeelliseksi.

Rautalisää kapselissa.
Rautalisän pitäisi aina olla lääkärin määräämää, sillä niistä ei ole apua kaikille.

Pitäisikö sinun ottaa rautalisää?

Rautalisät ovat tehokas tapa lisätä rautavarastoja kehossa, mutta ne eivät sovellu kaikille. Pidä mielessä, että ravintolisien nauttiminen ilman lääkärin määräystä ei koskaan kannata, sillä ylimäärä tai sopimattomuus saattaa johtaa komplikaatioihin.

Parasta on noudattaa hyvää, tasapainoista ruokavaliota, jossa on paljon rautaa sisältäviä ruokia. Muista, että ravintolisät eivät ole taikaparannus, eivätkä ne saa olla ainoa strategia raudanpuutetta vastaan. Samaten punasolujen väheneminen ei aina tarkoita raudanpuutetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.