Ovatko anemia ja raudanpuute sama asia?

27 elokuu, 2020
Raudanpuute aiheuttaa erään tyyppistä anemiaa, jota kutsutaan raudanpuuteanemiaksi. Anemiaa on muitakin tyyppejä, joilla on eri aiheuttajia. On melko yleistä sekoittaa ne keskenään, mutta niiden kanssa on syytä olla tarkkana, sillä väärä diagnoosi voi johtaa virheelliseen hoitoon.

Termit “anemia” ja “raudanpuute” sekoitetaan helposti keskenään, mutta tosiasia on, että ne eivät ole sama asia. On totta, että anemian ja raudanpuutteen välillä on usein yhteys, mutta näitä termejä ei voida käyttää synonyymeinä.

Anemia on heterogeeninen sairaus, jolla voi olla erilaisia aiheuttajia. Raudanpuute on vain yksi niistä, eli on muitakin tyyppejä, jotka johtuvat punaisten verisolujen tai hemoglobiinin tuotannon toimintahäiriöistä.

On hyödyllistä tietää, että rauta on osa punasolujen hemoglobiinia. Se auttaa kuljettamaan happea kehon kaikkiin soluihin, jotka tarvitsevat sitä elintärkeiden toimintojen suorittamiseen.

Joissakin tapauksissa anemia ja raudanpuute liittyvät toisiinsa, mutta kaikki anemiaa sairastavat ihmiset eivät kärsi raudanpuutteesta. Tässä artikkelissa haluamme selventää, miksi anemia ja raudanpuute eivät tarkoita samaa asiaa, ja kuinka ne voidaan erottaa toisistaan.

Kuinka anemia ja raudanpuute voidaan erottaa toisistaan

Jotta osaamme erottaa anemian raudanpuutteesta on tärkeää tietää mitä ​​ne ovat ja miksi niitä esiintyy. Mainitsimmekin jo, että rauta on tärkeä osa punasoluja, jotta ne kuljettavat happea.

Saamme rautaa ruoasta, ja luonnollisestikin jotkut ruoat sisältävät enemmän rautaa kuin toiset. Näin ollen esimerkiksi tietyt rajoittavat ruokailutottumukset, kuten kasvisruokavalio, voivat aiheuttaa raudanpuutetta. Tämä johtuu siitä, että punainen liha ja kala sisältävät runsaasti rautaa, ja niiden puuttuminen ruokavaliosta voi altistaa raudanpuutteelle.

Toinen tavanomainen raudanpuutteen aiheuttaja on se, että rauta ei syystä tai toisesta imeydy kehoon niin kuin sen pitäisi. Tietyt ruoansulatuskanavaan vaikuttavat sairaudet, kuten keliakia, muuttavat ravinteiden imeytymisprosessia suolistossa.

Selvitetään seuraavaksi mitä anemia on. Anemia määritellään punaisten verisolujen määrän vähenemisenä, hemoglobiinipitoisuuden alenemisena tai alhaisena hematokriittiarvona.

Näiden tietojen perusteella voit huomata, että anemialla voi olla monia eri aiheuttajia. Raudanpuute on vain yksi niistä, ja se vaikuttaa hemoglobiiniin. Termit eivät kuitenkaan ole synonyymejä.

Anemia ja raudanpuute eivät aina ole sama asia.
Anemia voi johtua raudanpuutteesta, mutta ne eivät ole yksi ja sama asia.

Raudanpuuteanemia

Anemia ja raudanpuute siis liittyvät joskus toisiinsa, jolloin kyseessä on raudanpuuteanemia. Tämä on yksi yleisimmistä anemiatyypeistä, ja se vaikuttaa pääasiassa hedelmällisessä iässä oleviin naisiin.

Tälle sairaudelle on ominaista alhainen rautapitoisuus, mikä vaikuttaa luuytimen normaaliin hemoglobiinin tuotantoon. Alhaiseen hemoglobiiniin taas voi olla monia eri syitä:

  • Verenhukka. Tämä on yleisempää naisilla kuukautisten takia. Se voi myös johtua vamman aiheuttamasta liiallisesta verenvuodosta.
  • Ruoansulatusongelmat, kuten mahahaava tai sairaudet, jotka vaikuttavat ravinteiden imeyttämiskykyyyn suolistossa.
  • Paksusuolen syöpä. Tämä on harvinainen raudanpuutteen aiheuttaja, mutta siitä on hyvä olla tietoinen. Paksusuolen syöpä aiheuttaa veren menetystä, mutta sitä ei välttämättä huomaa koska veri on piilossa ulosteen joukossa. Usein tämän syövän ensimmäinen oire onkin anemia ja raudanpuute.
Kasvissyöjien tulisi varmistaa oikeanlainen raudansaanti muista kuin eläinperäisistä lähteistä varmistaakseen, että he eivät sairastu anemiaan.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: 7 tapaa taistella raudanpuuteanemiaa vastaan ilman rautalisää

Muita anemiatyyppejä

Kuten olemme jo maininneet, anemiaa aiheuttavat muutkin tekijät kuin raudanpuute. Yhtenä esimerkkinä voimme ottaa vaikkapa aplastisen anemian, jossa luuytimen verisoluja muodostava solukko on huomattavasti vähentynyt ja verisolujen tuotanto on heikentynyt. Se voi johtua luuytimen muutoksista, mutta myös infektiosta tai joistakin lääkkeistä.

Toisaalta tiettyjen vitamiinien, kuten B12-vitamiinin, puute voi muuttaa punasolujen tuotantoa. Tämä on yleinen tila pitkään alkoholismia sairastaneilla ihmisillä. Lisäksi krooniset tulehdustilat voivat muuttaa punasolujen tuotantoa, näistä esimerkkinä nivelreuma.

Anemia voi myös olla seurausta vereen vaikuttavasta syövästä tai karsinogeenisesta prosessista, kuten leukemiasta. Äärimmäisissä tapauksissa kyseessä saattaa olla harvinainen hemolyyttinen anemia, joka johtuu siitä että keho tuhoaa punasoluja nopeammin kuin se luo niitä.

Lue tämäkin: Lasten raudanpuuteanemian syyt ja hoito

Yhteenveto: anemia ja raudanpuute eivät ole sama asia

Tässä artikkelissa halusimme selventää, mikä on anemian ja raudanpuutteen ero. Nämä termit nähdään usein synonyymeina, vaikka tosiasiassa vain yksi anemian tyyppi, vaikkakin niistä se yleisin, on yhteydessä raudanpuutteeseen.

Muilla anemiatyypeillä on siis muita aiheuttajia, eivätkä ne parane tai kohene syömällä enemmän rautapitoista ruokaa tai ottamalla rautalisää. Siksi onkin ehdottoman tärkeää saada tilalle oikea diagnoosi, jotta sitä voidaan hoitaa asianmukaisella tavalla. Jos sinulla on kysyttävää anemiasta, ole yhteydessä omaan lääkäriisi.

  • ¿Qué es la Anemia y la deficiencia de hierro? : Espacio Vifor Pharma. (n.d.). Retrieved January 17, 2020, from https://www.espacioviforpharma.es/anemia-y-deficiencia-de-hierro/
  • La diferencia entre anemia y deficiencia de hierro | RPP Noticias. (n.d.). Retrieved January 17, 2020, from https://rpp.pe/vital/expertos/la-diferencia-entre-anemia-y-deficiencia-de-hierro-noticia-1138685
  • Press, E. (n.d.). Anemia vs déficit de hierro, ¿Son lo mismo?
  • Anemia vs déficit de hierro, ¿Son lo mismo? (n.d.). Retrieved January 17, 2020, from https://www.infosalus.com/asistencia/noticia-anemia-vs-deficit-hierro-son-mismo-20180713084606.html