Logo image
Logo image

Umpilisäketulehdus vai ilmavaivat: kuinka erottaa kivut toisistaan?

4 minuuttia
Ilmavaivat ja umpilisäketulehduksen aiheuttama kipu voidaan erottaa sen mukaan, miten epämukavuus kehittyy. Täällä kerromme, mitkä ovat niiden yhtäläisyydet ja erot.
Umpilisäketulehdus vai ilmavaivat: kuinka erottaa kivut toisistaan?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2023

Vatsakipu voi johtua monista erilaisista sairauksista ja tiloista. Usein epämukavuus vatsassa johtuu ilmavaivoista, mutta se voi kuitenkin olla myös varoitusmerkki umpilisäketulehduksesta. Jos koet kipua ja haluat selvittää, onko kyseessä umpilisäketulehdus vai ilmavaivat, toimi tämän artikkelin ohjeiden mukaan.

Umpilisäketulehdus on yleinen ruoansulatuskanavan sairaus. Se on tulehdus umpisuolen umpilisäkkeessä, joka on pieni pussi kiinnitettynä umpisuoleen vatsan oikeassa alakulmassa.

Toisaalta kaasujen kerääntyminen suolistoon voi myös aiheuttaa vatsavaivoja. Tämä voi johtua mm. tahattomasta ilman nielemisestä aterioinnin aikana tai suoliston bakteerien liiallisesta kaasuntuotannosta.

Umpilisäketulehduksen oireet

Akuutti umpilisäkkeen tulehdus on yleisin ei-traumaattisen vatsaleikkauksen syy maailmanlaajuisesti. Se on yleisin 20-40 -vuotiailla, ja esiintyvyys on sama miehillä ja naisilla.

Paha vatsakipu on tämän tilan tavallinen oire, ja se voidaan joskus sekoittaa ilmavaivoihin. Tutkimukset arvioivat, että 50–60 % potilaista kokee kouristelevaa kipua ylävatsassa tai navan ympärillä, mikä siirtyy myöhemmin alas oikealle.

Myös seuraavat oireet ovat yleisiä:

 • Kuume
 • Oksentelu
 • Huimaus ja pahoinvointi
 • Ruokahalun menetys
 • Ripuli tai ummetus
 • Turvotuksen tunne vatsassa

Oireet ovat selvempiä tilan myöhemmissä vaiheissa. On normaalia, että ihmiset makaavat kyljellään jalat koukussa. Kipu voimistuu yleensä yskiessä, aivastaessa tai vatsaa painettaessa.

Some figure
Umpilisäketulehduksen leikkaus on ensisijainen hoito tilan ratkaisemiseksi.

Puhjenneen umpilisäkkeen oireet

Yksi akuutin umpilisäketulehduksen vakavimmista komplikaatioista on umpilisäkkeen puhkeaminen. Tämä tilanne on yleinen, kun hoito viivästyy.

Useimmissa tapauksissa umpilisäkkeen puhkeaminen tapahtuu 36-72 tunnin kuluttua tulehduksen alkamisesta. Tämä ajanjakso voi kuitenkin vaihdella henkilöstä toiseen.

On yleistä, että potilaat kokevat tietynlaista helpotusta kivusta, kun puhkeaminen tapahtuu. Tämä tilanne kuitenkin aiheuttaa suoliston sisällön vuotamisen vatsaonteloon, mikä aiheuttaa vatsakalvon infektiota tai vatsakalvontulehdusta.

Vatsakalvontulehdus on vakava tila, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Jotkut siihen liittyvistä oireista ovat seuraavat:

 • Vatsan arkuus
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Korkea kuume ja vilunväristykset
 • Lisääntynyt syke
 • Ihon kalpeus ja hikoilu
 • Vaikea vatsakipu, joka pahenee paineen ja liikkeen myötä

Umpilisäketulehdus lapsuudessa

Pienten lasten umpilisäketulehdus on suuri haaste. Sille on ominaista voimakas vatsakipu, joka estää kaikenlaista toimintaa.

Muita yleisiä oireita ovat seuraavat:

 • Oksentelu
 • Korkea kuume
 • Ärtyneisyys
 • Vähentynyt tai ruokahaluttomuus
 • Vatsan arkuus kosketettaessa

Tutkimukset arvioivat, että yli 50 prosentilla lapsista on yli 15 000 leukosyyttiä ja CRP yli 20 milligrammaa millilitrassa (mg/ml). Jos epäilet umpilisäketulehdusta, älä epäröi hakeutua sairaalaan. Lapset eivät aina pysty kuvailemaan oireita kovin hyvin.

Umpilisäketulehdus raskauden aikana

Joskus umpilisäketulehdus kehittyy raskauden aikana. Kliiniset oireet ovat samanlaisia kuin muulla väestöllä. Näissä tapauksissa umpilisäke sijaitsee kuitenkin korkeammalla, joten kipu voi olla vatsan oikeassa ylänurkassa

Saatat olla kiinnostunut: Mistä vatsakipu yleensä johtuu?

Ilmavaivojen oireet vatsassa

Monesti umpilisäketulehduksen ensimmäiset oireet voidaan sekoittaa ilmavaivojen aiheuttamaan kipuun. Tutkimukset osoittavat, että ilma tulee pääasiassa kolmesta lähteestä:

 1. Nielty ilma
 2. Suoliston tuotanto
 3. Diffuusio verestä

Ilman kerääntyminen aiheuttaa yleensä suoliston silmukoiden venymistä ja vatsakipua. Kipu voi tuntua missä tahansa osassa vatsaa, toisin kuin umpilisäketulehduksessa.

Joillakin ihmisillä voi olla myös rintakipuja, röyhtäilyä, vatsan turvotusta ja vatsakramppeja. Ilmavaivojen aiheuttama kipu voi kestää muutamasta minuutista useisiin tunteihin ja se häviää ilman hoitoa.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon?

Akuutti vatsakipu on varoitusmerkki siitä, että suolistossa on jotain vialla. Useimmissa tapauksissa ilmavaivat ovat tilapäisiä, mutta on erittäin tärkeää pysyä valppaana, jos kipu jatkuu yli 24 tuntia.

Samoin on suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon, jos ilmenee vatsakipuja, joihin liittyy veristä ulostetta, laihtumista, ummetusta, ripulia tai jatkuvaa oksentelua. Nämä ilmenemismuodot liittyvät kroonisiin ruoansulatuskanavan sairauksiin tai kasvainhäiriöihin.

Toisaalta umpilisäketulehdus on tilanne, joka vaatii välitöntä hoitoa. Tilaa tulee epäillä, jos kipu alkaa ylävatsasta ja asettuu sitten oikeaan alakulmaan.

Miten umpilisäketulehdus diagnosoidaan?

Umpilisäketulehduksen diagnoosi on kliininen ja perustuu laboratoriotesteihin. Lääkärit suorittavat yleensä yksityiskohtaisen fyysisen tutkimuksen painottaen vatsaonteloa.

On yleistä, että lääkäri painaa tiettyjä kohtia vatsassa etsiäkseen umpilisäketulehduksen merkkejä. Jos vatsakipu pahenee, kun oikeaa alakulmaa painetaan, umpilisäke voi olla tulehtunut. Lisäksi joillakin potilailla on usein kova vatsa suoliston ärsytyksen vuoksi.

Lääkäri voi teettää verikokeita arvioidakseen valkosolujen määrää, verihiutaleita ja punasoluja. Toisinaan vatsan ultraääni on hyödyllinen paksusuolen tilan analysoinnissa.

Umpilisäketulehduksen lääketieteellinen hoito

Umpilisäketulehduksen terapeuttinen suunnitelma perustuu tulehtuneen umpilisäkkeen kirurgiseen poistoon. Tämä toimenpide suoritetaan seuraavilla tavoilla:

 • Avoin leikkaus: Tämä tehdään viillolla vatsan oikeaan alempaan neljännekseen. Se on hyödyllinen jos umpilisäke on puhjennut ja potilaalla on riski saada vatsakalvontulehdus.
 • Laparoskooppinen leikkaus: Tämä on yleisimmin käytetty menetelmä, koska se on vähemmän invasiivinen. Se suoritetaan joustavan putken avulla, jossa on kamera, jota kutsutaan laparoskoopiksi.

Molempien leikkausten jälkeen potilaan tulee vielä ottaa antibioottikuuri infektioriskin vähentämiseksi. Potilas voi palata normaaliin rutiiniinsa muutaman viikon kuluttua.

Lääkkeet ilmavaivoihin

Useimmissa tapauksissa ruokailutottumukset ovat vastuussa ilmavaivoista. Siksi on tärkeää muuttaa tottumuksia näiden vaivojen vähentämiseksi. On suositeltavaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen, jos ilmavaivat toistuvat usein.

Parsakaali, kukkakaali, pavut, maitotuotteet, hiilihapotetut juomat ja rasvat ovat joitakin ilmaa aiheuttavia ruokia. Piparminttutee, kamomillatee ja veteen laimennettu omenaviinietikka voivat auttaa lievittämään tätä epämukavuutta.

Some figure
Parsakaali voi lisätä suoliston kaasuntuotantoa, kuten myös muut ristikukkaiset vihannekset.

Lue lisää täältä: Mitä suolistokaasut kertovat terveydestäsi?

Kaksi ruoansulatuskanavan tilaa, joissa on huomattavia eroja

Ilmavaivojen aiheuttama kipu on usein samanlainen kuin umpilisäketulehduksen alkaessa syntyvä epämukavuus. Niiden kehitys on kuitenkin hyvin erilainen. Ilmavaivat voivat tuntua eri osissa vatsaa ja ne katoavat joidenkin tuntien kuluttua, kun taas umpilisäketulehduksen kipu voimistuu ajan myötä ja sijaitsee vatsan oikeassa alakulmassa.

Umpilisäketulehdukseen liittyy yleensä pahoinvointia, oksentelua ja kuumetta. Siksi, jos sinulla on näitä oireita, älä epäröi hakeutua sairaalaan tai lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.