Merkit umpilisäkkeen tulehduksesta

On elintärkeää tunnistaa umpilisäkkeen tulehduksen oireet ja mennä lääkäriin välittömästi.
Merkit umpilisäkkeen tulehduksesta

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Umpilisäke on pussin muotoinen elin, joka on yhteydessä paksusuoleen. Tällä elimellä ei ole mitään elintärkeitä toimintoja. Tästä syystä voit elää terveen elämän ilman sitä.

Sen tarkoitus on yhä epäselvä. Kuitenkin uskotaan, että se sisältää kudoksia, jotka auttavat kehon immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä tulehduksia vastaan.

Umpilisäkkeen tulehdus on tila, jossa umpilisäke on tulehtunut. Mikäli se jätetään hoitamatta, umpilisäke voi puhjeta. Tämä voi olla hengenvaarallista, ja se voi tapahtua koska tahansa 48-72 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta. On tärkeää, että saat lääkinnällistä hoitoa välittömästi, mikäli sinulla on mitään umpilisäkkeen tulehduksen oireita.

Umpilisäkkeen tulehduksen merkit on hyvä tietää, jotta osaat tunnistaa ne itselläsi.

Vatsakipu

Ensimmäiset umpilisäkkeen tulehduksen merkit ovat yleensä krampit, ripuli ja vatsakipu, jotka ilmaantuvat hitaasti.

Umpilisäke kasvaa ja tulehtuu, mistä syystä vatsan limakalvo ärtyy.

umpilisäkkeen tulehduksen oireet-vatsakipu

Tämä ärsytys voi aiheuttaa akuuttia kipua alaoikealla vatsassa. Tämän kivun tulee olla jatkuvaa ja kovaa, jotta se sopii umpilisäkkeen tulehduksen ensioireeksi.

Jotkut ihmiset voivat tuntea kipua muillakin alueilla. Tässä tapauksessa on todennäköistä, että umpilisäke aiheuttaa kipua alaselässä tai lantion seudulla.

Lievä kuume

Umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaa yleensä kuumetta. Voit myös tuntea kylmää hikeä.

Jos umpilisäke puhkeaa, siitä johtuva tulehdus voi nostaa ruumiinlämpö. Tämä myös nostaa sydämen sykettä.

Ruoansulatusongelmat

umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaa vatsaoireita

Umpilisäkkeen tulehdus voi aiheuttaa muitakin ongelmia, kuten pahoinvointia ja oksentelua. On mahdollista, että menetät ruokahalusi ja tunnet ettet voi syödä. Voit myös kärsiä ummetuksesta tai rankasta ripulista. 

Sinulla voi olla myös kerääntynyttä ilmaa suolistossa, jota et saa ulos. Mikäli tämä tapahtuu, se voi olla merkki osittaisesta tai kokonaisesta tukoksesta suolessa. Ja tämä voi liittyä piilevään tulehdukseen.

Umpilisäkkeen tulehduksen merkit lapsilla 

Lapset eivät aina kykene kuvailemaan, miltä heistä tuntuu. On myös mahdollista, että heillä on vaikeuksia paikantaa kipua kun heihin sattuu. He voivat sanoa, että heidän koko vatsansa on kipeä.

Voi olla vaikea tehtävä määritellä, johtuuko tämä kipu umpilisäkkeen tulehduksesta. Lopulta on mahdollista sekoittaa se johonkin muuhun. Oireet saattavat kuulostaa samankaltaisilta kuin vatsataudissa tai virtsatietulehduksessa. Mutta on aina parempi olla varovainen, kun on mahdollisia umpilisäkkeen tulehduksen oireita. 

Puhjennut umpilisäke on erittäin vaarallinen kenelle tahansa, mutta kuolemanriski on paljon korkeampi vauvoilla ja pienillä lapsilla. 

Alle kaksivuotiailla ilmenee joskus seuraavia oireita, kun he kärsivät umpilisäkkeen tulehduksesta:

 • Oksentaminen
 • Pullistunut, turvonnut vatsa
 • Arkuutta vatsassa

Tätä vanhemmat lapset ja nuoret todennäköisemmin tuntevat jotain seuraavista:

 • Pahoinvointi
 • Oksentaminen
 • Kipu vatsan oikeassa alaosassa

Umpilisäkkeen tulehduksen oireet raskauden aikana

Umpilisäkkeen tulehduksen merkit voivat muistuttaa raskauden oireita

Useat umpilisäkkeen tulehduksen merkit voivat muistuttaa joitakin raskauden oireita, kuten vatsakramppeja ja pahoinvointia.

Ihmisillä ei kuitenkaan aina ole klassisia umpilisäkkeen tulehduksen oireita. Tämä pätee erityisesti raskauden loppuvaiheessa.

Raskauden aikana umpilisäke on paljon korkeammalla kohdun kasvun takia. Tästä syystä on mahdollista, että kipu on vatsan yläosassa oikean alaosan sijaan. 

Raskaana olevat naiset, jotka kärsivät umpilisäkkeen tulehduksesta, todennäköisemmin kokevat näitä oireita:

 • Närästystä
 • Ilmavaivoja
 • Vaihtelevia ummetuksen ja ripulin jaksoja

Mitä ovat riskitekijät? Voinko ennaltaehkäistä umpilisäkkeen tulehduksen? 

Umpilisäkkeen tulehdus voi ilmaantua missä iässä tahansa, mutta yleensä se ilmenee 10-30 ikävuoden välillä. Se on myös aivan yhtä yleistä sekä miehillä että naisilla.  Et voi ennaltaehkäistä sitä, mutta voit ottaa varotoimia vähentääksesi riskiä.

On mahdollista, että sinulla on pienempi riski kärsiä siitä, jos ruokavaliosi on erittäin kuitupitoinen. Sinun tulisi lisätä syömiesi kasvisten ja hedelmien määrää.

Joitakin kuitupitoisia ruokia, joita sinun tulisi syödä ovat:

 • Vadelmat
 • Omenat
 • Päärynät
 • Artisokat
 • Vihreät herneet
 • Parsakaali ja linssit
 • Mustat pavut
 • Leseet
 • Ohra
 • Kaurajauho
Kuitupitoiset ruoat voivat auttaa ehkäisemään umpilisäkkeen tulehduksen

Kuidunsaannin lisääminen ehkäisee ummetuksen ilmaantumista. Se myös vähentää ulostemassan kertymistä suoleen. Tämä on usein yleisin umpilisäkkeen tulehduksen syy.

Muista, että sinun täytyy mennä lääkäriin välittömästi, jos sinulla on umpilisäkkeen tulehduksen oireita. Sitä ei voi hoitaa kotikonstein. Lääkäri on ainoa henkilö, joka pystyy määrittelemään onko kyseessä todella umpilisäkkeen tulehdus. On mahdollista, että hän ottaa sinulta veri- ja virtsanäytteen etsiäkseen tulehdusta. Hän saattaa myös haluta tehdä vatsan ultraäänitutkimuksen. Näitä testejä voidaan käyttää määrittelemään umpilisäkkeesi tulehduksen aste.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.