Logo image
Logo image

Ultraprosessoidut ruoat lisäävät solujen ikääntymistä

2 minuuttia
Ultraprosessoidut ruoat sisältävät transrasvoja ja myrkyllisiä ainesosia, joten on tärkeää vähentää niiden kulutusta. Lue lisää aiheesta alla!
Ultraprosessoidut ruoat lisäävät solujen ikääntymistä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tutkimusten mukaan ultraprosessoitujen ruokien syöminen voi lisätä solujen ikääntymistä. Ultraprosessoidut ruoat sisältävät vähän hivenaineita ja runsaasti kaloreita, mikä edistää hapetusprosessia. Tämä voi aiheuttaa myös riskin sairastua pitkäaikaisesti.

Terveellinen ruokavalio perustuu tuoreiden raaka-aineiden kulutukseen. Vihanneksissa on esimerkiksi suuri määrä fytokemikaaleja, jotka auttavat ehkäisemään vapaiden radikaalien syntymistä. Nämä hivenaineet pystyvät myös vähentämään solujen ajan myötä kärsimää vahinkoa.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi ultraprosessoitujen ruokien kulutus tulisi lopettaa tai miksi olisi tärkeää ainakin vähentää niiden määrää päivittäisessä ruokavaliossa.

Ultraprosessoidut ruoat sisältävät transrasvoja

Keho tarvitsee lipidejä (rasvoja). Ne osallistuvat useisiin fysiologisiin reaktioihin. Ne ovat muun muassa vastuussa hormonaalisesta homeostaasista sekä rasvaliukoisten vitamiinien kuljetuksesta ja varastoinnista.

Lipidit voidaan kuitenkin jakaa kolmeen eri luokkaan:

  • Kerta- ja monityydyttymättömät rasvat: Asiantuntijat pitävät tällaisia rasvoja terveellisinä ja suosittelevat siten niiden kulutusta.
  • Tyydyttyneet rasvat: Tyydyttyneiden rasvojen kulutukseen liittyy ristiriitoja. Niiden oikeanlaisen arvioimisen suhteen tulee tehdä vielä lisätutkimuksia.
  • Transrasvat: Ultraprosessoidut ruoat sisältävät haitallisia transrasvoja. Niiden säännöllinen syöminen lisää tulehdusprosesseja sekä solujen ikääntymistä, kuten Advances in Nutritionlehden julkaisemassa artikkelissa todetaan.
Some figure
Transrasvat liittyvät tulehdusongelmiin ja ylipainoon. Tästä syystä niiden kulutusta kannattaakin rajoittaa niin paljon kuin vain mahdollista.

Lue myös: Millaisia rasvoja aivot tarvitsevat?

Ultraprosessoidut ruoat sisältävät akryyliamidia

Tulehdusprosesseihin vaikuttavien lipidien lisäksi ultraprosessoidut ruoat sisältävät myös muita terveydelle haitallisia aineita. Akryyliamidi on yksi esimerkki kuona-aineesta, joka syntyy, kun tärkkelys altistuu korkealle lämpötilalle.

Tämä aine voi nopeuttaa solujen vahingoittumista ja ikääntymistä. Akryyliamidin säännöllinen saanti liittyy International Journal of Cancer -lehden julkaiseman artikkelin mukaan lisääntyneeseen riskiin kärsiä monitekijäisestä sairaudesta, kuten esimerkiksi syövästä.

Tästä syystä suositellaankin vähentämään sellaisen ruoan kulutusta, joka saattaa sisältää tätä ainetta. Ultraprosessoidut, paistetut ja leivitetyt ruoat voivat kaikki sisältää kyseistä myrkkyä.

Akryyliamidin muodostumisen välttämiseksi tärkkelyspitoinen ruoka kannattaa paistaa alhaisessa lämpötilassa. Paras vaihtoehto tämän tekemiseen on keittää ruoka vedessä, kun sen teratogeenista aktiivisuutta pyritään vähentämään.

Some figure

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä kannattaa syödä jos on rasvamaksa?

Ultraprosessoitujen ruokien energiapitoisuus on suuri

Ultraprosessoiduille ruoille on tyypillistä, että ne sisältävät runsaasti rasvaa ja sokeria. Tämä lisää niiden energiapitoisuutta heikentäen aineenvaihduntaa.

Sokerien ja transrasvojen liiallinen kulutus voi myös vahingoittaa mikrobiotaa. Se voi aiheuttaa muutoksia mikrobiotan monimuotoisuudessa, mikä puolestaan aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja ravintoaineiden yhteyttämistä.

Tällaisen ruoan kulutusta suositellaankin siis vähentämään. Käytäthän ensisijaisesti tuoreita raaka-aineita, kuten kalaa ja vihanneksia. On myös tärkeää varmistaa, että saat ruoasta antioksidantteja auttaaksesi kehoa taistelemaan ikääntymisprosessia vastaan.

Vähennä ultraprosessoitujen ruokien kulutusta

Kuten jo mainitsimme, sisältävät ultraprosessoidut ruoat suuren määrän kaloreita ja pienen määrän tärkeitä hivenaineita. Niissä on runsaasti yksinkertaisia sokereita, jotka liittyvät huonoon aineenvaihduntaan.

Ne sisältävät myös transrasvoja, jotka saavat aikaan tulehduksen ja edistävät solujen ikääntymistä. Tämän kaiken lisäksi ne sisältävät myös kuona-aineita, kuten yllä mainitsemaamme akryyliamidia. Ne edistävät syövän syntymistä ja lisäävät monitekijäisten sairauksien kehittymisen riskiä.

Näistä kaikista syistä johtuen tutkijat suosittelevatkin vähentämään ultraprosessoitujen ruokien kulutusta. Tiedämme, että niiden poistaminen ruokavaliosta kokonaan on vaikeaa, koska ne ovat jo niin osa rutiineja. Riittää siis, että vähennät niiden kulutusta niin paljon kuin mahdollista lisäten samalla myös tuoreiden raaka-aineiden käyttöä.

On tärkeää varmistaa, että saat riittävästi vihanneksia, jotka ovat täynnä antioksidantteja, joiden vastuulla on taistella vapaiden radikaalien muodostumista sekä solujen ikääntymistä vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oteng AB., Kersten S., Mechanisms of action of trans fatty acids. Adv Nutr, 2020. 11 (3): 697-708.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Rodríguez Hernández, C. (2018). ¿ Consumo de alimentos ultraprocesados?.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.