Logo image
Logo image

Uinnin hyödyt: 5 yllättävää psyykkistä vaikutusta

3 minuuttia
Sen lisäksi että uiminen on tehokas liikuntamuoto, joka edistää monipuolisesti ihmisen fyysistä hyvinvointia, uinti tuottaa myös selkeitä henkisiä hyötyjä ja parantaa jopa ihmisen itsetuntoa.
Uinnin hyödyt: 5 yllättävää psyykkistä vaikutusta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Uinnilla on loistava teho käsivarsien, selän ja jalkojen kunnon parantajana, mutta se on hyväksi ihmisen keholle laajemminkin ottaen. Uinnin hyödyt sisältävät myös eräät tärkeät psyykkiset vaikutukset, mutta vain harva meistä on näistä hyödyistä tietoinen.

Erilaisilla liikuntamuodoilla ja urheilulajeilla on omanlaisensa hyvät vaikutukset ihmisen kehoon, mutta myös mieleen. Jos olet itse huomannut uinnin parantavan oloasi merkittävästi psykologisessa mielessä, allekirjoitat tämän varmasti.

Koska uinnin hyödyt ovat selkeät sekä psyykkisesti että fyysisesti, tämä harrastus kannattaa kaikille. Nyt kerromme tarkemmin uinnin yllättävistä ja loistavista psyykkisistä vaikutuksista, jotka tarkoittavat sitä, että olo kohenee merkittävästi.

Uinnin hyödyt ihmisen psyykkiselle hyvinvoinnille

Some figure

1. Se auttaa vähentämään stressiä

Yksi uinnin parhaista psykologisista hyödyistä on se, että uimalla pystyy poistamaan stressiä tehokkaasti. Nykyään elämä on hyvin hektistä, ja siksi on tärkeää tietää, miten stressi saadaan vähenemään. Muuten seurauksena voi olla se, että ihmisen terveys alkaa kärsiä liian rasittumisen vuoksi.

Uinti auttaa vähentämään stressiä siksi, että on rentouttavaa olla veden kanssa kosketuksissa, ja veden lämpötilan ollessa mukava tämän aktiviteetin vaikutus on vielä suurempi. Jos haluat vähentää stressiä tehokkaasti, ei kannata uida altaissa, joissa vesi on kovin kylmää, sillä tällöin olo on taatusti epämukava.

Voit vaikkapa uida aamuisin, jotta pystyisit saamaan päivän alkuun aktiivisemmalla tavalla, tai sitten iltaisin töiden jälkeen, jotta saisit rentoutua ja jotta uni olisi rauhallisempaa.

Lue aiheesta lisää: Onko meressä uinti järkevää?

2. Uiminen parantaa ihmisen itseluottamusta

Uinnin positiivisiin seurauksiin sisältyy sen itseluottamusta lisäävä vaikutus – ja tämä hyöty on avuksi ihan kaikilla elämänalueilla.

Kun aloitat uinnin harrastuksena, etenet varmaankin asiaa ajattelematta ja kokeilematta erilaisia tekniikoita. Kun saat lisää kokemusta, voit sitten alkaa kokeilla eri tyylejä ja myös uida eri nopeuksilla. Näin pystyt lisäämään itseluottamustasi sekä altaassa ollessasi että sen ulkopuolisessa elämässä.

Itseluottamus mahdollistaa sen, että ihminen kohtaa pelkojaan rohkeammin. Jos itseluottamuksesi on sen sijaan vähäistä, pelkosi saattavat saada sinut valtaansa, minkä seurauksena haluat mieluummin palata etsimään mukavuusalueesi tarjoamaa turvaa.

3. Uinti voi olla myös sosiaalista liikuntaa

Some figure

Jos käyt uintitunneilla harrastuksen aloittaessasi, saat tavata ihmisiä jotka ovat samassa tilanteessa, ja näin mahdollinen uimapelkosi lievittyy. Tämä on hyvin tärkeä hyöty etenkin ujoille ihmisille.

Jos olet tottunut ajattelemaan, että sinulle on hyvin vaikeaa saada ystäviä tai tutustua uusia ihmisiin, tämä kaikki voi olla yllättävän helppoa silloin, kun on yhteistä tekemistä. Uintitunneilla tapaat ihmisiä, joiden kanssa sinulla on jo valmiiksi taatusti jotakin yhteistä – uimaan opettelu voi siis olla hyvä aihe, jotta pystyisit luontevasti juttelemaan tuntemattomien kanssa.

Ujous ei tarkoita, että toisilta ihmisiltä kannattaisi aina piiloutua. Voit hallita omaa ujouttasi siten, että uskaltaudut tulemaan ulos mukavuusalueeltasi.

4. Se kehittää ihmisen kykyä tehdä päätöksiä

Uiminen myöskin parantaa päätöksentekokykyä. Miksi näin on? Selitys on siinä, että uinnin avulla ihminen voi tasapainottaa tunteitaan, ja näin asiat pystytään näkemän selkeämmin.

Tämän lisäksi, kuten jo mainitsimmekin, uinti auttaa rakentamaan ihmisen itseluottamusta, mikä on välttämätöntä mitä tulee kykyyn tehdä parempia päätöksiä.

Lue aiheesta lisää: Uinti: koko kehon treeni

5. Se parantaa ihmisen omakuvaa

Miten sanoisit, että näet itsesi? Minkälainen on omakuvasi – hyvä vai ei-niin-hyvä?

Uinti on hyväksi omakuvan kannalta siksi, että ihminen pystyy usein hyväksymään oman kehonsa paremmin. Jos olet siis sitä mieltä, että vartalossasi on jotakin “vikaa” tai sellaisia kohtia joista et oikein pidä, uinti auttaa muokkaamaan kehoasi urheilullisemman näköiseksi, mikä usein parantaa itsetuntoa.

Oletko jo saanut kokea uinnin hyödyt henkiselle hyvinvoinnillesi?

Uinti on hyvin täysipainoista liikuntaa, ja kuten olemme nyt kuvanneet, se tarjoaa ihmiselle monenlaisia hyötyjä sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla.

Lisäksi tämän liikuntamuodon hyötynä on se, että kun olet hankkinut itsellesi perustaidot, voit alkaa harrastaa uintia myös luonnonvesistöissä altaan lisäksi. Näin saat hyvän keinon harrastaa liikuntaa vaikkapa lomilla.

Älä siis epäröi kokeilla tätä loistavaa ajanvietettä! Jos olet joskus miettinyt sopisiko uinti sinullekin, vastaus on ehdottomasti kyllä! Ja mikäli pelkät fyysiset hyödyt kuntoilusta eivät innosta, tässä on laji, jonka aloittaminen kannattaa jo sen merkittävien psyykkisten vaikutusten vuoksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maglione, J. (2008). Manual natación para todos – natación para la vida. FEDERACION INTERNACIONAL DE NATACION.
  • Quichimbo, G. (2016). La Psicomotricidad Influye en el desarrollo de la Tecnica de los Estilos de Natacion. Unidad Academica de Ciencias Sociales. https://doi.org/file:///C:/Users/DIABLO/Desktop/ECUACS%20DE00022.pdf
  • Ramírez, W., Vinaccia, S., & Gustavo, R. S. (2004). EL IMPACTO DE LA ACTIVIDAD FÍSICA Y EL DEPORTE SOBRE LA SALUD, LA COGNICIÓN, LA SOCIALIZACIÓN Y EL RENDIMIENTO ACADÉMICO: UNA REVISIÓN TEÓRICA. Revista de Estudios Sociales. https://doi.org/10.7440/res18.2004.06

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.