Terveellisiä välipaloja masennuksen hoitoon

Tiesitkö, että ruokavaliomuutos voi olla avuksi masennuksen hoidossa? Terveellisten välipalojen lisääminen ruokavalioon voi parantaa mielialaa.
Terveellisiä välipaloja masennuksen hoitoon

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tässä artikkelissa esittelemme useita terveellisiä välipaloja masennuksen hoitoon. Kerromme myös sellaisista ruoka-aineista, joita masennusta sairastavan tulisi välttää tai syödä vähemmän. On silti tärkeää muistaa, että ruoka on vain lisäapu; se ei korvaa lääkärin määräämää lääkehoitoa.

Masennus

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan masennus on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen psyykkinen sairaus. Sen pääpiirteisiin kuuluvat surun ja syyllisyyden tunteet sekä itsetunnon lasku. Potilaalla voi esiintyä myös kiinnostuksen ja mielihyvän puutetta, unihäiriöitä, muutoksia ruokahalussa, keskittymisvaikeuksia sekä yleistä väsymystä.

Maailman terveysjärjestö huomauttaa, että masennus voi olla kroonista tai esiintyä jaksoittain. Se vaikeuttaa arjen askareiden suorittamista ja arjessa jaksamista.

Kuka tahansa voi sairastua masennukseen, sillä kaikki kokevat stressiä ja ahdistusta sekä töissä että kotona.

Hälyttävät lukemat

Masennus vaikeuttaa arjessa jaksamista

Maailman terveysjärjestön mukaan masennusta sairastaa yli 300 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Vuosien 2005 ja 2015 välillä masennustapaukset ovat lisääntyneet yli 18 prosentilla.

Valitettavasti masennus voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, erityisesti kun se on jatkunut pitkään ja voimistunut keskivaikeaksi tai vaikeaksi.

Pahimmassa tapauksessa masennus voi johtaa itsemurhaan. Joka vuosi lähes 800 000 ihmistä riistää hengen itseltään. WHO:n tietojen mukaan itsemurha on toisiksi yleisin kuolinsyy 15-29-vuotiaiden ikäryhmässä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 5 lääkeyrttiä masennuksen hoitoon

Hoito

Vaikka masennukseen on tehokkaita hoitomuotoja, puolet sairastuneista ei saa apua. Yksi suurimmista hoidon esteistä on resurssien tai ammattilaisten puute. Tähän lisätään vielä psyykkisiin sairauksiin liittyvä stigma yhteiskunnassa sekä epätarkat diagnoosit.

Joskus masennusta sairastava saattaa saada väärän diagnoosin. Voi käydä myös päinvastoin: masennusta sairastamattomat diagnosoidaan virheellisesti masentuneiksi ja heille määrätään masennuslääkkeitä turhaan.

Terveellisiä välipaloja masennuksen hoitoon

Seuraavaksi jaamme listan terveellisiä välipaloja masennuksen hoitoon. Muista silti aina puhua lääkärille masennuksestasi, jotta saat parhaan hoidon juuri sinulle.

1. Kaura

Verensokerilla voi olla tietty yhteys masennukseen. Onneksi jotkut ruoat auttavat tasapainottamaan veren glukoosia sekä rauhoittamaan hermostoa ja parantamaan psyykkistä hyvinvointia.

Kauralla on tässä merkittävä rooli. Sen sisältämä kuitu auttaa rauhoittamaan ruoansulatusjärjestelmää ja pitämään verensokerin tasaisena, mikä voi auttaa ehkäisemään äkillisiä mielialanmuutoksia.

Tästä täysjyväviljasta saa lisäksi B1-, B6- ja B5-vitamiineja, jotka auttavat ylläpitämään psyykkistä tasapainoa. Tämä johtuu siitä, että ne vaikuttavat mielialaan liittyvien aivokemikaalien tuotantoon.

2. Saksanpähkinät ovat terveellisiä välipaloja masennuksen hoitoon

Pähkinät ovat hyviä välipaloja masennuksen hoitoon

Saksanpähkinät ja muut pähkinät ovat joitakin suositeltavimpia välipaloja masennuksen hoitoon.

Ne sisältävät Omega-3:a, aivotoiminnan kannalta tärkeää rasvahappoa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tämän rasvahapon alhainen pitoisuus voi olla yksi masennusta aiheuttavista tekijöistä. Pähkinät voivat siis auttaa pysymään hyvällä tuulella, sen lisäksi että ne parantavat sydämen ja verisuonten terveyttä.

Pähkinöiden säännöllinen syöminen auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja pitämään aivot vireessä. Ajan myötä tämä voi ehkäistä kognitiivisten toimintojen heikentymistä.

3. Tumma suklaa

Kaakaopitoinen tumma suklaa sisältää antioksidantteja, jotka auttavat pysäyttämään vapaiden radikaalien haitalliset vaikutukset.

Tumma suklaa stimuloi myös serotoniinintuotantoa aivoissa. Tämä hormoni parantaa mielialaa ja alentaa kortisolia.

Tumma suklaa on täydellinen välipala, jonka syöminen pienissä määrissä on hyvin terveellistä sekä keholle että mielelle. Suklaan tulee kuitenkin sisältää vähintään 70 % kaakaota.

4. Banaanit tai keittobanaanit

Sekä banaanit että keittobanaanit sisältävät runsaasti magnesiumia. Koska ne lisäävät näin elimistön kivennäisaineiden määrää, stressistä, masennuksesta tai ahdistuksesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä paljon niiden syömisestä.

5. Omenat ovat hyviä välipaloja masennuksen hoitoon

Jotkut ruoat auttavat masennuksen hoidossa

Omenat ovat aivotoiminnan kannalta tärkeiden antioksidanttien lähde. Lisäksi ne auttavat muodostamaan välittäjäaineita kuten dopamiinia, jotka auttavat pitämään mielen positiivisena.

Ruokia, joita masennusta sairastavan tulisi välttää

Jos sairastat tai uskot sairastavasi masennusta, yllä mainittujen terveellisen ruoka-aineiden syömisen lisäksi kannattaa välttää seuraavia ruokia ja juomia:

  • Liiallinen kahvi ja kofeiinipitoinen tee
  • Rasvaiset ruoat
  • Valkoista sokeria sisältävät ruoat
  • Virvoitusjuomat ja alkoholi
  • Keinomakeutetut tuotteet

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • La Rosa F, Clerici M, Ratto D, Occhinegro A, Licito A, Romeo M, Iorio CD, Rossi P. The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. Nutrients. 2018 Sep 8;10(9):1267. doi: 10.3390/nu10091267. PMID: 30205543; PMCID: PMC6164598.
  • Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Apr 25;4(4):CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3. PMID: 28439881; PMCID: PMC6478304.
  • Wang J, Um P, Dickerman BA, Liu J. Zinc, Magnesium, Selenium and Depression: A Review of the Evidence, Potential Mechanisms and Implications. Nutrients. 2018 May 9;10(5):584. doi: 10.3390/nu10050584. PMID: 29747386; PMCID: PMC5986464.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.