Sykkeen nousu liikunnan aikana

Fyysinen aktiivisuus nostaa sykettä, kun lihasten energiantarve kasvaa suuremmaksi. Tämän päivän artikkelissa kerrotaan siitä yksityiskohtaisesti.
Sykkeen nousu liikunnan aikana
Maria Marin Garcia

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Maria Marin Garcia.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Syke on sydämenlyöntien lukumäärä minuutissa (bpm) ja sykkeen nousu liikunnan aikana on normaalia. Normaali sykkeen keskiarvo levossa on 60-100 bpm, vaikka se vaihtelee henkilöstä toiseen.

Leposykkeeseen liittyy erilaisia ​​ehdollisia tekijöitä, kuten genetiikka, sukupuoli, ikä, psyykkinen tila, fyysinen kunto, asento, korkeus, lämpötila, tupakointi jne. Nämä tiedot ovat hyödyllisiä, kun haluat selvittää nopeasti ja helposti, kuinka sydän toimii. Sen avulla voimme myös oppia tuntemaan suorittamamme fyysisen toiminnan intensiteetin.

Päivittäinen fyysinen aktiivisuus laskee leposykettä ja parantaa elämänlaatua, koska kuntomme paranee. Näin ollen sydämen ei tarvitse tehdä yhtä paljon töitä veren kierrättämiseksi kehossa kuin aikaisemmin. Joten miten fyysinen aktiivisuus vaikuttaa sykkeeseen? Analysoidaanpa tätä.

Sykkeen nousu liikunnan aikana on normaalia.

Miksi syke kiihtyy fyysisen toiminnan aikana?

Tärkeimmät fyysisen toiminnan aikana vaikuttavat elimet ovat sydän ja keuhkot. Jälkimmäiset vastaavat hapen (O2) ja hiilidioksidin (CO2) vaihdosta. Se saa O2:ta lisäämään lihasten toimintaa ja eliminoi CO2:ta orgaanisena jätteenä elimistöstä.

Sydän on vastuussa hapella täytetyn veren pumppaamisesta lihaksiin, jotta niille saadaan tarvittavaa energiaa. Sitten se sallii CO2-kuormaisen veren mennä keuhkoihin ja tulla ulos.

Lihasten täytyy työskennellä kovemmin intensiivisen liikuntasuorituksen aikana. Elimistön on siis kulutettava O2:ta ja karkotettava hiilidioksidia suurempia määriä. Tämä johtuu siitä, että kehon energiantarve kasvaa.

Liikunnan seuraukset

Yllä mainitusta syystä sydämen sykkeen nostaminen on välttämätöntä, jotta lihakset voivat suorittaa toimintansa normaalisti. Lisäksi, aivan kuten syke nousee, myös hapen tarve lisääntyy. Näin ollen myös keuhkot toimivat tehokkaammin. Keukot auttavat sydäntä liikuntasuorituksen aikana.

Leposyke on yleensä 60-100 lyöntiä minuutissa (bpm). Normaali sydämenlyöntien määrä voi kuitenkin vaihdella välillä 120 ja 160 lyöntiä minuutissa harjoituksen aikana.

Maksimisyke, jonka sydän voi saavuttaa, riippuu iästä ja se voidaan laske kaavalla: 220 – ikä = maksimisyke.

Normaalit oireet lisääntyneestä sykkeestä ja hengityksestä harjoituksen aikana

Yllä selitetyn prosessin mukaan voidaan tiivistää, että fyysinen aktiivisuus tuottaa erilaisia ​​oireita kehossamme.

  • Ihminen aloittaa fyysisen toiminnan huomaamatta sykkeen tai hengitysmallin nousua.
  • Muutaman minuutin kuluttua lihaksia voi kihelmöidä ja jalat voivat tuntua raskailta.
  • Hengitys lisääntyy asteittain ja sitten ilmenee hengenahdistusta, väsymystä, yskää tai hengityksen vinkumista.
  • Sydämen pulssi on tavallista nopeampi ja voimakkaampi.
  • Lievää kipua, puristavaa tunnetta rinnassa ja sydämentykytystä.
  • Epämukavuuden tunne fyysisen toiminnan alussa voi vakiintua tai jopa hävitä ja antaa henkilön jatkaa sitä normaalisti.

Milloin kannattaa huolestua?

Äärimmäinen sykkeen nousu liikunnan aikana voi olla merkki sydänongelmista. Lisäksi hidas sykkeen palautuminen jälkeenpäin voi olla merkki sydänsairauksista.

Jatkuva sykkeen nousu yhdessä hengenahdistuksen kanssa voi olla merkki hengitystiehäiriöstä. Tästä syystä saattaa olla hyvä idea käyttää sykemittareita sykkeen hallintaan ja tarkkailuun. Myös hengityksen seurantaan fyysisen harjoituksen aikana ja sen jälkeen on tärkeää.

Mitä sinun tulee tietää?

Sykkeen nousu fyysisen toiminnan aikana on normaalia. On kuitenkin tärkeää pitää silmällä varoitusmerkkejä, jotka voivat viitata sydän- tai hengitysongelmiin. Ota yhteys lääkäriin, jos sinulla on kysymyksiä tai olet huolissasi terveydentilastasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 sydänystävällistä ruokaa naisille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 sydänystävällistä ruokaa naisille

Syötkö säännöllisesti sydänystävällistä ruokaa? Jos nämä eivät ole jo osa ruokavaliotasi, aloita niiden syöminen niin pian kuin mahdollista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.