7 vinkkiä sydämen terveydestä huolehtimiseksi

Sydän on kehosi tärkein lihas, ja on aika alkaa huolehtia siitä paremmin. Se on helpompaa kuin luulet!
7 vinkkiä sydämen terveydestä huolehtimiseksi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Sydän on kehon tärkein lihas. Ihmiset eivät kuitenkaan yleensä huolehdi siitä kuten pitäisi, ennen kuin se alkaa reistailemaan. Miksi meidän pitäisi tehdä kaikkemme sydämen terveydestä huolehtimiseksi?

Sydänsairaudet ovat yksi tärkeimmistä kuolinsyistä ympäri maailmaa. Ikävien sairauksien välttämiseksi sydämen terveyteen tulee kiinnittää huomiota ennen kuin on liian myöhäistä.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, jotka auttavat tässä.

Vinkkejä sydämen terveydestä huolehtimiseksi

Terveelliset tavat ovat välttämättömiä sekä pidemmän että paremman elämän saavuttamiseksi. Minkä tahansa sydänsairauden riskin vähentäminen on yksinkertaista. Tämä riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon haluat muuttaa päivittäisiä tapojasi.

Jokapäiväisessä elämässäsi olevat pienet asiat voivat tehdä eron terveen sydämen tai sydänsairauden välillä.

On näkökohtia, joita emme voi muuttaa (sukupuoli, ikä, geenit jne.). Niiden ulkopuolella on kuitenkin mahdollista ponnistella, ja se kannattaa. Vahva sydän on välttämätön terveellisemmän elämän kannalta.

Kiinnitä huomiota seuraaviin ohjeisiin:

1. Tasapainoinen ruokavalio

Emme sano, että sinun täytyy luopua leivästä, paistetuista ruoista ja sokereista kokonaan. Emme puhu myöskään siirtymisestä kasvisruokavalioon. Sinun on kuitenkin tarkkailtava, että suurin osa syömästäsi ruoasta on terveellistä.

Sinun tulee välttää syömästä liikaa tyydyttyneitä rasvoja ja jalostettuja elintarvikkeitaNämä ovat suoraan verrannollisia suurempaan sydänongelmien riskiin.

Ole varovainen nauttimasi suolan, punaisen lihan ja leikkeleiden määrän kanssa.

Lisää hedelmiä, vihanneksia ja muita tuoreita, jalostamattomia tuotteita ruokavalioosi. Ne paitsi auttavat sydäntäsi pysymään terveenä, auttavat myös muita elimiäsi toimimaan hyvin.

Palkokasvien, pähkinöiden ja täysjyvätuotteiden tulisi olla myös ruokalistallasi.

2. Liikunta

Sydämen terveydestä huolehtimiseksi meidän täytyy harrastaa liikuntaa.

Istumiseen painottuva elämäntyyli on yksi sepelvaltimotaudin tärkeimmistä riskitekijöistä.

Urheilu ja liikunta tuovat monia etuja. Näiden etujen joukossa on laihtuminen, arteroskleroosin ehkäisy ja kolesterolin tai verensokerin lasku.

Aikuisille on suositeltavaa saada vähintään 150 minuuttia kohtuullista liikuntaa viikossa. Voit myös tehdä 75 minuuttia intensiivistä liikuntaa.

Ihanteelliset aktiviteetit ovat aerobisia: reipas kävely, pyöräily, uinti tai juoksu.

3. Terveelliset välipalat

Oli se sitten kotona tai työpaikalla, jätä pois epäterveelliset välipalat pääaterioiden välillä.

Älä ota aamupäiväkahvin kanssa pullaa, vaan valitse sen sijaan vaikka makeuttamaton jogurtti tai hedelmä. Kourallinen pähkinöitä on myös loistava valinta.

Kun palaat töistä, älä lässähdä sohvalle perunalastupussin kanssa. Valitse sen sijaan auringonkukansiemeniä tai manteleita.

Terveellisten välipalojen ei tarvitse olla tylsiä tai mauttomia.

Entä porkkanatikkut hummuksella tai munakoisodipillä? Tai täysjyvävoikkari avokadolla ja kanalla?

Tarjolla on tuhansia terveellisiä vaihtoehtoja!

4. Vähennä stressiäsi

Sydämen terveydestä huolehtimiseksi meidän on osattava rentoutua.

Tietysti stressin, ahdistuksen ja sydänongelmien välillä on läheinen suhde.

Jotkut ihmiset ovat alttiimpia kärsimään stressistä. Monet ihmiset antavat negatiivisten ajatusten viedä itsensä. Jos tunnet olevasi tässä ryhmässä, sinun on löydettävä itsellesi sopiva rentoutumistekniikka.

Voit kokeilla joogaa, meditaatiota tai jopa psykologista terapiaa.

Joitakin muita ideoita:

  • Maaseuturetket.
  • Lämmin kylpy.
  • Hyvän kirjan lukeminen sohvalla.
  • Kuuntele rentouttavaa musiikkia ennen nukkumaanmenoa.

5. Älä tupakoi tai juo alkoholia

Tupakassa on monia vaarallisia aineita. Ne voivat aiheuttaa erityyppisiä syöpiä. Lisäksi tupakalla on myrkyllinen vaikutus sydämeen, laskimoihin ja valtimoihin.

Tupakansavu lisää mahdollisuuksia kärsiä tromboosista ja se heikentää verenkiertoa. Valitettavasti sinun on oltava varovainen vaikka et itse tupakoisikaan, sillä läheisten tupakointi aiheuttaa ongelmia yhtä lailla.

Kun puhutaan alkoholin juomisesta, huomaa, että lasillinen punaviiniä silloin tällöin ei ole kamala tapa.  Liiallinen juominen voi kuitenkin aiheuttaa vakavia sydänvaivoja. Sydänsairauksien esiintyminen liittyykin usein liiallisen alkoholin nauttimiseen.

6. Pidä paino terveellisellä tasolla

Terve painosta on hyötyä terveellisen sydämen ylläpitämisessä.

Lihavuus ja ylipaino ovat sidoksissa useisiin sydänongelmiin.

Painoindeksi on luku, joka voi auttaa tässä. Se kertoo kuinka monta kiloa meidän pitäisi painaa pituuteemme nähden ollaksemme ihanteellisella alueella. Se ei kuitenkaan ole ainoa käytettävissä oleva menetelmä, eikä aina täydellinen.

Niille meistä, joilla on vain vähän ylipainoa, yksinkertaisesti pieni laihduttaminen auttaa verenpainetta normalisoitumaan ja valtimoita tervehtymään. Se on terveellisempi keino kuin ihmedieetit, jotka lupaavat isoa painonlaskua lyhyessä ajassa syömättä lähes mitään.

Sinun ei siis todellakaan tule lopettaa syömistä laihdutustavoitteen saavuttamiseksi. Tämä voi vain pahentaa tilannetta.

7. Nuku tarpeeksi

Hyvät yöunet auttavat ylläpitämään terveellistä sydäntä.

Kuinka paljon unta riittää? Se riippuu ihmisestä. On kuitenkin arvioitu, että aikuisten pitäisi nukkua 7-9 tuntia joka yö.

Hyvät nukkumistottumukset ovat hyödyllisiä sydämellesi. Tämä johtuu siitä, että ne vähentävät takykardian ja sydänkohtausten riskiä.

Jos nukut vain muutaman tunnin yössä, kehosi ei tuota tarvitsemaansa määrää serotoniinia. Tämä hormoni on vastuussa siitä, että olosi on hyvä ja mukava.

Jos et saa tätä hormonia normaaleina annoksina, se voi saada sinut syömään ja juomaan enemmän ja epäterveellisemmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.