Logo image
Logo image

Suolistotulehduksen aiheuttajat

2 minuuttia
Jos kärsit suolistotulehduksesta, on tärkeää selvittää mistä se johtuu, jotta voit hoitaa sitä asianmukaisesti. Sen epämiellyttäviä oireita ovat mm. ruokahaluttomuus, ripuli, pahoinvointi ja oksentelu.
Suolistotulehduksen aiheuttajat
Kirjoittanut Grecia Morillo
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, mikä suolistotulehdus oikeastaan onkaan? Tiedätkö, mikä sitä aiheuttaa? Tässä artikkelissa kerromme mitkä suolistotulehduksen yleisimmät aiheuttajat ovat, sekä miten sitä voi yrittää ehkäistä.

Suolistotulehduksesta kärsivän ihmisen vatsan seinämät sekä ohutsuoli (tarkemmin ottaen pohjukaissuoli) ovat tulehtuneet. Tila on useimmiten seurausta infektiosta, joka johtuu tietynlaisten mikro-organismien saastuttamien ruokien syönnistä.

Nämä mikro-organismit voivat vaihdella viruksista ja bakteereista erilaisiin ei-tarttuviin suolistotulehdusta aiheuttaviin tekijöihin. Jos haluat ehkäistä tätä sairautta, on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita. Kyseessä on kivulias sairaus, ja siitätoipuminen vaatii runsaasti aikaa potilaan iästä riippumatta.

Suolistotulehduksen yleisimmät aiheuttajat

  • Infektiot:
    • virukset
    • bakteerit
  • Myrkylliset tekijät
  • Loiset
  • Lääkkeet
  • Haitalliset aineet
  • Laktoosi-intoleranssi

Lue aiheesta lisää: Suolistoloisten häätö maito-minttuhoidolla

Virukset

Some figure

Rotavirus on yksi yleisimmistä viruksista, jotka liittyvät saastuneen ruoan aiheuttamaan suolistotulehdukseen. Tämä virus esiintyy yleisesti ottaen vain rokottamattomilla vauvoilla.

Lisäksi adenovirus ja astrovirus ovat muita sellaisia viruksia, joiden yhteydessä lapsilla voi ilmetä ripulijaksoja, pahoinvointia ja oksentelua tulehdustilan vuoksi. Nämä kolme virusta aiheuttavat yli 70 % tarttuvista ripulitapauksista. Niitä on pääasiassa 2-7 -vuotiailla lapsilla silloin, kun he ovat syöneet saastunutta ruokaa.

Bakteerit

Suolistotulehduksen mahdolliset aiheuttajat sisältävät lukuisia erilaisia bakteereja. Yleisin tyyppi on nimeltään Campylobacter jejuni, ja sen lisäksi erityisen yleisiä ovat Salmonella ja Escherichia coli, jotka pääsevät ihmisen kehoon tämän oltua suorassa kontaktissa ulosteen kanssa.

Pääosin tämän tyypin sairaus johtuu siitä, että ihminen syö bakteerien saastuttamaa siipikarjan lihaa. Tätä lihaa pidetään joskus huoneenlämmössä vielä useita tunteja teurastuksen jälkeen, ja siksi se on alttiina hyökkääville ja haitallisille bakteereille.

Myrkylliset tekijät

Some figure

Bakteerien tuottamat erilaiset myrkylliset tekijät, kuten esimerkiksi Clostridium difficile, ovat yksi mahdollinen suolistotulehduksen aiheuttaja. Niiden vaikutukset ovat huomattavissa jo lyhyessä ajassa, ja ne aiheuttavat ripulia silloin, kun ihminen on syönyt jotakin huonosti säilytettyä ruokaa.

Lue aiheesta lisää: 7 myrkyllistä esinettä kotonasi

Loiset

Loisilla on merkittävä rooli suolistotulehduksen synnyssä, ja yleisimpiä ovat Entamoeba histolytica sekä Giardia lamblia. Molemmat ovat sellaisia loisia, jotka pääsevät kukoistamaan huonosti puhdistetuissa ruoissa.

Giardia lamblia on loinen, joka aiheuttaa vakavaa suolistotulehdusta matkailijoilla, jotka käyvät niissä maissa joissa kyseistä tartuntaa on paljon. Sen sijaan Entamoeba histolytica on loinen, joka tunnetaan yleisesti myös nimellä ameeba, ja se aiheuttaa vakavaa suolistotulehdusta ja ripulia.

Myös ihmisen elämäntyyli voi aiheuttaa suolistotulehdusta

Maitotuotteet

Some figure

Monet kärsivät laktoosi-intoleranssista, ja on otettava huomioon, että maito ei ole ainoa laktoosin lähde, vaan muutkin maitotuotteet kuten juusto, voi ja jogurtti sisältävät sitä.

Kaikki nämä tuotteet voivat saada aikaan tulehdusta ihmisen suolistossa, mikä voi sitten aiheuttaa voimakasta kramppaamista. Kipu lähtee pois vain ulostamalla, sillä näin keho pääsee eroon kaikesta sen sisällä olevasta laktoosista.

Lääkkeiden käyttö

Monet lääkkeet voivat aiheuttaa huonoja sivuvaikutuksia, ja nämä liittyvät usein suolistoon ja vatsaan. Tällöin ihmisellä voi olla ripulia, vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Monessa tällaisessa tapauksessa on käytetty ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä eli NSAID-lääkkeitä, jotka aiheuttavat suolistotulehduksen oireita, kun ne pääsevät kontaktiin vatsassa olevan kloorivetyhapon kanssa.

Alkoholi

Some figure

Sen lisäksi, että alkoholi aiheuttaa tietysti päihtymistä, se tuottaa kehossa monia muitakin välittömiä seurauksia. Se saa vatsan limakalvon tulehtumaan, mikä aiheuttaa ei-tarttuvaa suolistotulehdusta. Tällöin vatsan oireisiin kuuluvat kipu ja ripuli.

Jos suolistotulehdus aiheutuu alkoholista, sekä kipu että ripuli katoavat sitten, kun alkoholi poistuu elimistöstä täysin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.