Logo image
Logo image

7 myrkyllistä esinettä kotonasi

3 minuuttia
Vaikka et voikaan olla varma siitä, että olet poistanut joka ikisen haitallisen materiaalin kotoasi, näiden vinkkien avulla voit tehdä parhaasi välttyäksesi niiden haitoilta.
7 myrkyllistä esinettä kotonasi
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joka kodista löytyy esineitä, jotka ovat arkisia ja tavallisia, mutta todellisuudessa ne voivat olla myrkyllisiä ja haitallisia terveydellemme. Seuraavaksi esittelemme 7 myrkyllistä esinettä joita kotoasi voi löytyä!

1. Puulastuista valmistetut tuotteet

Miksi puulastuista valmistetut tuotteet voivat olla haitallisia? Puun ja sahanpurun lastut liimataan yleensä ureaformaldehydihartseilla, joka on eräänlainen myrkky, joka vaikuttaa suoraan hengityselimiin ja silmiin.

Se voi aiheuttaa ongelmia myös asunnossa olevilla lemmikeillä.

Riski on yhä suurempi vanhemmilla esineillä, sillä uudemmilla tuotteilla on korkeammat sääntelystandardit, eivätkä kaikki valmistajat käytä myrkyllisiä aineita enää niiden valmistuksessa.

Mitä voit tehdä?

 • Jos haluat selvittää, onko huonekalusi varmasti turvallinen, sinun on varmistettava tuotteiden sertifikaatit; ovatko ne kansainvälisten standardien mukaiset, mikä on puun valmistusmateriaali ja niin edelleen.

2. Matot ja kokolattiamatot

Some figure

Miksi matto voi olla terveydelle vaarallinen?

Mattojen valmistuksessa käytetään eri liimoja ja väriaineita. Nämä tuotteet vapauttavat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä, allergioita ja väsymystä.

Kokolattiamatto voi olla vielä vaarallisempi kuin tavallinen lattiamatto, sillä se peittää koko lattian ja tarttuu siihen kiinni. Tämä vaikeuttaa allergioiden ja astman aiheuttamien pölypunkkien poistamista matosta siivouksen yhteydessä.

Mitä voit tehdä?

 • Jos mattosi on jo hyvin vanha, voi olla hyvä ostaa kokonaan uusi, joka on valmistettu mielellään luonnonmateriaaleista, joita ei ole käsitelty vaarallisilla kemikaaleilla.
 • Vältä valitsemasta suurikokoisia mattoja, sillä pienemmät on helpompi pitää puhtaina.

3. Lasertulostimet

Lasertulostimet välittävät ilmaan pienen pieniä hiukkasia tulostusjauheesta. Nämä hiukkaset tunkeutuvat lopulta keuhkoihin ja voivat johtaa pahimmillaan erilaisiin keuhko-, sydän- ja verisuonisairauksiin.

Mitä voit tehdä?

 • Jos sinulla on kotonasi lasertulostin, pidä huoli että säilytät sitä hyvin ilmastoidussa paikassa.

4. Vauvan tuttipullot

Some figure

Vauvan tuttipullot valmistetaan yleensä polykarbonaattimuovista. Tämä muovityyppi luodaan bisfenoli A:lla (BPA) tunnetulla kemikaalilla.

Se on eräänlainen muovi, jonka rakenne on itse asiassa hyvin samanlainen kuin ihmisen estrogeeni, siksi tästä muovityypistä on tullut tunnettu “hormonaalisena tuhoajana”.
Tämä muovi voi aiheuttaa lapsille vakavia hormonaalisia häiriöitä.

Mitä voit tehdä?

 • Parasta on etsiä vaihtoehtoisia tuotteita, jotka on valmistettu turvallisista materiaaleista, ja tarkistaa tuttipullojen etiketit aina etukäteen selvittääksesi niiden koostumuksen.

5. Patjat

Monissa patjoissa on korkea polybromidifenyylieetteri, jolle altistuminen voi aiheuttaa terveysongelmia. Tämä materiaali on erityisen vaarallista lapsille.

Mitä voit tehdä?

 • Vanhat patjat sisältävät paljon todennäköisemmin näitä vaarallisia aineita. Jos et ole vaihtanut patjaasi pitkään aikaan, on aika käydä ostamassa uusi patja, joka on valmistettu luonnollisista, vaarattomista aineista.

6. Tupperware-astiat

Some figure

Tupperware-astiat on tyypillisesti valmistettu muovista. Tämä tarkoittaa, että se todennäköisesti sisältää materiaalia, jossa on lukuisia kemiallisia tuotteita, kuten ftalaatteja. Nämä voivat vaikuttaa endokriinijärjestelmään, lisääntymisjärjestelmään ja aiheuttavat korkean verenpaineen sekä insuliiniresistenssin.

Mitä voit tehdä?

 • Jos haluat muovisia astioita ja purkkeja, varmista että ne on valmistettu polyeteenistä tai polypropeenista.
 • Älä unohda, että sinun ei pitäisi koskaan lämmittää ruokaa mikroaaltouunissa muovirasioissa.
 • Lasiset tai keraamiset purkit ja astiat ovat paras vaihtoehto.

7. Huuhteluaine

Huuhteluaineet jättävät vaatteesi pehmeämmäksi, mutta todellisuudessa ne peittävät vaatteesi ohuella, myrkyllisten kemikaalien kerroksella.

Nämä kemikaalit ihollasi voivat aiheuttaa ihon ärsytystä, hengityselinten ongelmia ja päänsärkyä.

Mitä voit tehdä?

 • Vaikka et käyttäisi kuin suositellun määrän huuhteluainetta, olisi hyvä välttää sen käyttämistä kokonaan, erityisesti lasten vaatteiden pesussa.
 • Muista, että voit aina valita myös luonnonmukaisia keinoja parantaa vaatteidesi kuntoa sekä tuoksua!

Pidä mielessä nämä seitsemän myrkyllistä esinettä tai asiaa, joita kotoasi voi löytyä, ja yritä löytää niille turvallisemmat vaihtoehdot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bustamante-Montes, P., Lizama-Soberanis, B., Olaíz-Fernández, G., & Vázquez-Moreno, F. (2001). Ftalatos y efectos en la salud. Revista Internacional de Contaminacion Ambiental. https://doi.org/10.1021/jp811282f
 • Goloubkova, T., & P, M. S. (2000). Bisfenol ­ A. Scientific Eletronic Library Online. https://doi.org/10.1063/1.1146042
 • Covarrubias Velázquez, H. E., Galindo, A. S., & Facio, A. O. C. (2016). RESINAS TERMOESTABLES DE FENOL-FORMALDEHÍDO. Rev. Iberoam. Polímeros.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.