Logo image
Logo image

Raikastava kotitekoinen huuhteluaine pyyhkeille

3 minuuttia
Haluaisitko pyyhkeiden pesuun kotitekoisen vaihtoehdon kaupan huuhteluaineille?
Raikastava kotitekoinen huuhteluaine pyyhkeille
Kirjoittanut Paula Heidemeyer
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sen lisäksi että ehkäiset paremmin pyyhkeiden hajoamista, tämä kotitekoinen huuhteluaine sisältää luonnollisia aineksia, jotka auttavat torjumaan pahoja hajuja.

Erilaiset tekstiilit tarvitsevat eri tyyppistä hoitoa, joten vaatteet, lakanat ja pyyhkeet vaativat omanlaistaan käsittelyä.

Moni kokee tarvitsevansa siivoukseen uusia vinkkejä, jotta koti pysyisi siistinä ja hyvännäköisenä edullisesti sekä ympäristöystävällisesti. Internet on tässäkin suuri helpotus, sillä sieltä löytyy erilaisia käteviä ratkaisuja, jotka helpottavat arjen kotiaskareita.

Nyt kerromme, kuinka voit valmistaa kotitekoisen huuhteluaineen pyyhkeiden puhtauden ja pehmeyden lisäämiseksi.

Kun hankit uusia pyyhkeitä, ne jättävät alussa nukkaa. Mitä enemmän pyyhkeitä käytät, sitä enemmän ne kuluvat. Lopulta ne voivat olla niin kovia, että ne raapivat ihoasi, ja vaikka tämä ei varsinaisesti ole haitaksi, se ei ole miellyttävää.

Sen lisäksi että pyyhkeet voidaan pitää puhtaampina, huuhteluaine desinfioi ja pehmentää niitä. Näin toimii myös seuraava ympäristöystävällinen ja kotitekoinen huuhteluaine.

Ekologinen huuhteluaine pyyhkeille

Jos haluat ympäristöystävällisen vaihtoehdon kaupan huuhteluaineille, joka on lisäksi hyvin edullinen, jatka lukemista!

Tämä huuhteluaine on tehokas, eikä siitä puutu mitään niistä tärkeimmistä tekijöistä, joita on teollisissakin huuhteluaineissa.

Vaatteesi ja pyyhkeesi tulevat aivan yhtä puhtaiksi kuin teollisia tuotteita käytettäessä. Lisäksi kotitekoinen huuhteluaine on hellempi iholle.

Ainekset

 • 500 ml etikkaa
 • 1 l mineraalivettä
 • 2 rkl ruokasoodaa

Lue aiheesta lisää: 8 helppoa vinkkiä kotitöiden keventämiseen

Valmistus

Ohjeet ovat yksinkertaiset, ja tarvitset välineeksi vain riittävän suuren astian.

 1. Aloita sekoittamalla pieni määrä vettä puoleen litraan etikkaa. Etikka varmistaa, että tekstiilien värit eivät haalistu.
 2. Lisää vähitellen ruokasoodaa. Silloin alkaa muodostumaan vaahtoa, ja juuri vaahdon vuoksi ei kannata lisätä ruokasoodaa kaikkea kerralla.
 3. Sekoita ainekset hyvin.
 4. Kaada seos muovipulloon ja valmista tuli! Nyt voit jo käyttää itse valmistamaasi huuhteluainetta pyyhkeille.

Et tule pettymään tähän ympäristölle haitattomaan ja edulliseen huuhteluaineeseen, sillä sen teho on taattu.

Lue aiheesta lisää: Valmista sitrushedelmistä kodin ekologinen puhdistusaine

Vinkit ja lisätiedot

Some figure

Etikkaan pohjautuvat huuhteluaineet ovat parhaita vaatteille ja etenkin pyyhkeille, sillä ne imevät yleensä runsaasti kosteutta. Pyyhkeet voivat alkaa haista, jos ne eivät saa kuivua kunnolla. Vaikka pyyhkeet sitten pesee uudelleen, tämä paha haju voi jäädä pysyväksi.

Etikka toimii huuhteluaineena, mutta myös puhdistustuotteena vaikeilla kodin alueilla, kuten esimerkiksi keittiössä ja kylpyhuoneessa. Huolimatta siitä, että sen haju on voimakas, tämä haju katoaa kuivumisen myötä. Siten etikka on hyvä valinta tahrojen poistamiseksi ja pahojen hajujen karkottamiseksi.

Jos huomaat, että jokin pyyhkeistäsi on tahriintunut, voit laittaa hiukan etikkaa suoraan tahralle ja antaa nesteen vaikuttaa kymmenen minuutin ajan. Sitten pese kangas tavalliseen tapaan.

Vinkit pyyhkeiden pesemiseen

 • On parasta pestä pyyhkeet kylmässä vedessä etikan ja sitruunamehun kera, ja voit lisätä joukkoon muutaman tipan eteeristä öljyä. Näin voit varmistaa, että pyyhkeesi tuoksuvat miellyttäviltä.
 • Älä käytä teollisia huuhteluaineita tai kovin runsaasti pesuainetta pyyhkeiden pesussa. Vaikka tämä voikin kuulostaa kummalta, suuri määrä pesuainetta pesukoneessa saattaa aiheuttaa sitä, että pyykit eivät puhdistu kunnolla.
 • Jos et omista kuivaajaa, ripusta pyykit kuivumaan avaraan tilaan, jossa on hyvä tuuletus. Muista, että kannattaa aina antaa pyyhkeiden kuivaa täysin ennen kuin laitat ne kaappiin – näin estät pahaa hajua.
 • Älä pese kovin suurta määrää tekstiilejä yhdellä kertaa, ja älä täytä pesukonetta liiaksi. Muuten vaikeutat kunnollista pesua, ja lopulta saatat joutua pesemään koko pyyheröykkiön uudelleen.

Kuten huomaat, kotitekoinen huuhteluaine valmistuu hyvin nopeasti ja helposti. Kokeile itse ja huomaa sen teho – et tarvitse enää kaupan valmistuotteita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Chen-Yu, J. H., Jiangman Guo, & Kemp-Gatterson, B. (2009). Effects of household fabric softeners on thermal comfort of cotton and polyester fabrics after repeated launderings. Family and Consumer Sciences Research Journal. https://doi.org/10.1177/1077727X09333277

Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.