Logo image
Logo image

Näin opit pitämään alusvaatteista parempaa huolta

3 minuuttia
Näin opit pitämään alusvaatteista parempaa huolta
Viimeisin päivitys: 28 maaliskuuta, 2019

Ottaen huomioon että alusvaatteet ovat suorassa kosketuksessa ihoomme päivästä toiseen, toisin kuin päällysvaatteet, emme syystä tai toisesta kiinnitä tarpeeksi huomiota alusvaatteiden oikeaoppiseen pesemiseen, kuivaamiseen ja säilyttämiseen. Alusvaatteista ei yleensä pidetä yhtä hyvää huolta kuin muista vaatteista.

Vaikka kukaan muu ei alusvaatteita näkisikään, tulee niiden kuntoon ja mukavuuteen kuitenkin panostaa, koskien erityisesti alushousuja, ovathan ne päivittäisessä kontaktissa hankaumille ja tulehduksille alttiin intiimialueen kanssa.

Jos et siis vielä ole varannut riittävästi aikaa ja huomiota alusvaatteiden oikeaoppiseen kunnossapitoon, tutustu seuraaviin nopeisiin ja helppoihin vinkkeihin, joiden avulla voit sekä pidentää alusvaatteiden käyttöikää että parantaa niiden mukavuutta ja istuvuutta.

Näillä vinkeillä onnistut pitämään myös alusvaatteista parempaa huolta

Some figure

1. Pese alusvaatteet käsin

Yksi tehokkaimmista keinoista alusvaatteiden käyttöiän pidentämiseen on niiden peseminen käsin konepesun sijaan. Käytä aina alusvaatteiden pesuun neutraalia saippuaa tai hellävaraista hienopyykille suunnattua pesuainetta. Erityisesti alushousuja pestäessä älä liioittele pesuaineen määrässä, sillä pesuainejäämät alusvaatteissa voivat aiheuttaa käytön aikana herkän ihon ärsyyntymistä ja allergiaa.

Kiinnitä huomiota myös pyykkiveden lämpötilaan. Alusvaatteiden pesuun tarkoitetun veden lämpötilan tulisi olla 30-40 astetta, materiaalista riippuen, jotta alusvaatteiden hienovarainen materiaali ei vahingoitu.

Puhtaan lopputuloksen takaamiseksi alusvaatteet tulisi myös liottaa kunnolla vähintään 20-30 minuutin ajan ennen itse pesua. Jos kuitenkin päätät pestä alusvaatteet pesukoneessa, suojaa alusvaatteet pesun aikana hienopyykille tarkoitetulla pyykkipussilla.

Lue myös: Pese pyykki luontoystävällisesti

2. Poista likatahrat alusvaatteista oikeaoppisesti

Pinttyneimmätkin likatahrat tulisi poistaa alusvaatteista hellästi ja varovaisesti. Usein päädymme hankaamaan ja hinkkaamaan aivan liian rajusti alusvaatteiden herkkää materiaalia, jolloin kangas kuluu ja heikentyy turhaan. Alusvaatteiden hellävaraisempaan puhdistamiseen suosi mieluummin seuraavia neuvoja:

  • Jos kyseessä on veritahra tai jokin muu kehon neste, aseta alusvaate pesuastiaan tai ämpäriin, pirskota tahran päälle hieman shampoota ja lisää sitten sekaan kylmää vettä. Anna alusvaatteen liota astiassa 20-25 minuuttia ja huuhtele se sitten runsaalla vedellä. Pese lopuksi alusvaate normaalisti joko käsin tai koneessa.
  • Jos tahriintunut alusvaate on täysin valkoinen, poista tahra lisäämällä sen päälle teelusikallinen puristettua sitruunanmehua ja ruokasoodaa.
  • Jos alusvaatteen väri alkaa haalistua tai kulua epätasaisesti, pese se aina erikseen muista vaatteista. Voit myös lisätä merisuolaa veteen vaatteen liotusvaiheessa.
  • Silkkisten alusvaatteiden pesuveteen suositellaan lisättäväksi pieni määrä hiuksille tarkoitettua hoitoainetta silkin pehmeyden säilyttämiseksi.
Some figure

3. Kuivaa alusvaatteet oikeaoppisesti

Jos alusvaatteesi eivät ole täysin valkoiset tai tarkoituksenasi ei ole valkaista niitä, alusvaatteiden kuivaaminen auringossa ei ole suositeltavaa. Auringonvalo haalistaa ja pilaa ajan myötä intenssiivisemmänkin värin, joten värin ylläpitämiseksi kuivaa alusvaatteet poissa auringonvalolta ja varmista, että kuivaustilassa myös ilma kiertää tehokkaasti.

Alusvaatteet kestävät huonosti kuivausta kuivausrummussa, joten sen käyttöä tulisi välttää. Tänä päivänä useat alusvaatteet on tehty materiaalista, jonka kuidut alkavat heikentyä ja menettää elastisuuttaan liian korkeissa lämpötiloissa. Toinen varma tapa pilata alusvaatteidesi kunto on ripustaa ne patterin päälle kuivumaan, sillä patterin kuumuus aiheuttaa vaatteen kuidulle aivan yhtälailla tuhoa kuin kuivausrumpu.

Jos päädyt ripustamaan alusvaatteesi kuivumaan ulos, varmista että ne on väännetty niin kuivaksi kuin mahdollista ja käytä alusvaatteiden ripustamiseen mahdollisimman helliä pyykkipoikia, etteivät ne jätä vaatteen pintaan painaumia. Kaikkein hellävaraisin tapa alusvaatteiden ripustamiseen olisi kuitenkin niiden kuivaaminen pyykkitelineessä sisällä ilman pyykkipoikia.

Lue aiheesta lisää: Miten valita sopivimmat alusvaatteet

4. Kiinnitä huomiota myös alusvaatteiden säilyttämiseen

Some figure

Esimerkiksi rintaliivien oikeaoppiseen säilyttämiseen tulisi kiinnittää tarkemmin huomiota, sillä vääränlainen säilytys vaatekaapissa voi saada rintaliivit menettämään muotonsa ja tukensa. Paras tapa rintaliivien säilyttämiseen olisi niiden kasaaminen yksi toisensa päälle taittamatta niitä ollenkaan. Jos tilaa vaatekaapista löytyy rajoitetusti, voit säästää tilaa asettamalla yhden kupin toisen kupin päälle muodostamalla liivien sangoista ympyrän. Pikkuhousujakaan ei tarvitse rytätä samalla tapaa kuin sukkia tilaa säästääkseen, sillä yksinkertainen pikkuhousujen keskeltä taittaminen riittää tuomaan rutkasti lisätilaa pieneenkin vaatekaappiin.

Alusvaatteista ja niiden kunnosta huolehtiminen ei loppujen lopuksi vaadi paljoa aikaa eikä vaivaa. Noudattamalla näitä nopeita ja yksinkertaisia neuvoja onnistut helposti sekä pidentämään alusvaatteidesi käyttöaikaa että parantamaan niiden mukavuutta ja istuvuutta, jolloin intiimialueen herkkä ihokin pysyy terveenä ja hyvinvoivana!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.