Logo image
Logo image

Sappirakon toimintaa parantava ruokavalio

3 minuuttia
Jos haluat parantaa sappirakkosi toimintaa, tulee sinun tehdä muutoksia ruokavalioon ehkäistäksesi ja vähentääksesi tulehdusta. On tärkeää vähentää tiettyjen rasvojen määrää. Opi lisää sappirakon toimintaa parantavasta ruokavaliosta lukemalla tämä artikkeli!
Sappirakon toimintaa parantava ruokavalio
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kärsitkö sappikivistä? Jos näin on, tulee sinun parantaa sappirakon toimintaa oikealla ruokavaliolla.

Kuten ehkä tiedätkin jo: olemme, mitä syömme. Sappirakon toiminnan parantamiseksi sinun täytyy vähentää tulehduksen riskiä. Sinun tulee olla erityisen valikoiva käyttämiesi rasvojen suhteen.

Jatka lukemista oppiaksesi lisää siitä, kuinka oikea ruoka voi auttaa lievittämään sappikivien aiheuttamia oireita.

Sappirakko

Some figure

Sappikivet syntyvät sappirakossa olevan sappisuolan kristallisoitumisen tuloksena.

Sappirakko on päärynänmuotoinen pussi, jota ympäröi lihaksikas seinä vatsan oikeassa yläosassa. Se pitää sappinesteen sisällään ja tiivistää sen. Kyseessä on maksan valmistama neste, joka on äärimmäisen tarpeellinen rasvojen sulattamisen ja vitamiinien imeytymisen kannalta.

Sappikivet ovat sappinesteen kristallisoitumisen aiheuttamia. Sappineste on maksan valmistamaa nestettä, joka erittyy suolistoon sappitiehyiden kautta ruoansulatuksen helpottamiseksi. Joskus sappikivet eivät aiheuta mitään havaittavia oireita.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että sappikivet ovat huonojen ruokailutottumusten aiheuttamia. Esimerkiksi liiallinen määrä rasvapitoisia ruokia pakottaa maksan erittämään enemmän sappinestettä. On siis tärkeää hallita sitä mitä syöt, jotta voit sekä ehkäistä kivien syntymistä että lievittää niiden oireita.

Yleisesti ottaen sappikivet ovat paljon yleisempiä yli 50-vuotiailla naisilla, ja jos perheessä on sappirakko-ongelmia. Sen esiintyvyys on paljon korkeampaa myös raskauden aikana sekä suun kautta otettavan estrogeenin yhteydessä ja ihmisillä, jotka paastoavat usein, jotka eivät harrasta liikuntaa ja joilla on rasvamaksa.

Lue myös: Kärsitkö sappikivistä? Syö näitä ruokia

Sappirakon toimintaa parantavat ruokavaliovinkit

Some figure

Terveellisen elämäntyylin ylläpitäminen ja suurten aterioiden välttäminen edistävät sappirakon toimintaa.

Tässä joitakin sappirakolle terveelliseen ruokavalioon liittyviä perusteita.

Rasvaiset ruoat

Lyhyesti sanottuna, sappirakon tuottama sappineste on tärkeää rasvojen sulattamisen kannalta, joten rasvaisen ruoan syöminen saattaa pakottaa sen tekemään enemmän töitä. Transrasvoja täynnä oleva prosessoitu ruoka, hydratut öljyt, paistetut ruoat ja liiallinen tyydyttynyt eläinperäinen rasva saavat sappirakon tekemään ylitöitä.

Yleisesti ottaen ruokavaliosuositukset, joita sinun tulisi noudattaa mikäli kärsit sappirakosta, ovat yksinkertaiset: syö monipuolisesti ruokia, joissa on vähän huonoja rasvoja ja kolesterolia, säädä päivittäisestä ruokavaliosta saamaasi kalorimäärää, jaa isot ateriat viiteen annokseen päivässä, älä paastoa, äläkä syö liikaa.

Tässä joitakin sappirakolle terveellisimpiä ruokia:

Nesteet

 • Vesi
 • Lämmin yrttitee
 • Maito pienissä määrin (voit lisätä sen määrää asteittain)
 • Keitot, puuro ja soseet
 • Kasviliemi riisin ja pastan kanssa
 • Kaurasta, linsseistä, maissista, riisistä, kvinoasta jne. valmistettu puuro
 • Perunamuusi ja keitetyt perunat
 • Keitetty vihannessose

Lihat

 • Vasikka, jänis tai lammas joko keitettynä, grillattuna tai paistettuna
 • Keitetty, grillattu tai paistettu kana
 • Vähärasvainen, hieman makea tai suolainen sianliha
 • Siika, kielikampela, kummeliturska, valkoturska (keitettynä, grillattuna, paistettuna ja kevyesti maustettuna)

Jälkiruoat

 • Paahtovanukas, hillo, kompotti, hedelmämehu, keitetyt hedelmät, raa’at omenat ja niin edelleen
 • Paahtoleipä, kuivat keksit, täysjyväleipä (tuore, prosessoimaton), kuivat leivonnaiset, lehtitaikina ja sokerikakku

Suositeltavia valmistusmenetelmiä

 • Varmista ensin, että pidät silmällä ruoanlaittoon käyttämiesi rasvojen laatua.
 • Säästä pannulla paistetut tai uppopaistetut ruoat erityisiin tilaisuuksiin. Älä lämmitä öljyä yli 93-asteiseksi.
 • Syö ruoka raakana, keitettynä, uunissa paistettuna, höyrytettynä.

Lue myös: 6 ruokaa sappikiviongelman hoitoon

Mitä sappirakon oikeanlaisen toiminnan kannalta tulee välttää

Some figure
 • Vältä äärimmäisiä ruokalämpötiloja. Tämä sen takia, että liian kylmät ja liian kuumat ruoat ja juomat stimuloivat sappea suuresti, joten on suositeltavaa syödä haaleita ruokia.
 • Poista jalostetut sokerit ruokavaliosta: jotkut tutkimukset paljastavat, että suuri määrä monosakkarideja ja disakkarideja stimuloi sappinesteen eritystä. Sinun tulisi siis käyttää niitä kohtuudella ja pienissä määrin.
 • Ksantiinit. Kofeiinia ja teobromiinia runsaasti sisältävät ruoat, kuten kahvi, mate, väkevä tee ja kolajuomat saavat sappirakon tekemään liikaa töitä, joten minimoi näiden juomien kulutusta.
 • Suuret annokset: mikä tahansa ruoka on huonoksi suurissa määrin, joten syö useita kertoja päivässä ja pienissä annoksissa.
 • Vähennä hedelmämehujen, hiilihappopitoisten juomien sekä alkoholin käyttöä.

Sappikivistä kärsivien ihmisten tulisi käydä ravitsemusterapeutin luona saadakseen noudatettavan hoitokuurin. Lääkäri pystyy antamaan parhaat neuvot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wilkins T, Agabin E, Varghese J, Talukder A. Gallbladder Dysfunction: Cholecystitis, Choledocholithiasis, Cholangitis, and Biliary Dyskinesia. Prim Care. 2017 Dec;44(4):575-597. doi: 10.1016/j.pop.2017.07.002. Epub 2017 Oct 5. PMID: 29132521.
 • Hita G., Ramírez B., Estela B., Cerda A., Factores de riesgo en la génesis de la litiasis vesicular. Investigación en salud, 2005.
 • Martínez García RM, Jiménez Ortega AI, Salas-González MªD, Bermejo López LM, Rodríguez-Rodríguez E. Intervención nutricional en el control de la colelitiasis y la litiasis renal [Nutritional intervention in the control of gallstones and renal lithiasis]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):70-74. Spanish. doi: 10.20960/nh.02813. PMID: 31368343.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.