Logo image
Logo image

Salakavalat hyväksikäytön muodot, jotka voit torjua elämästäsi

3 minuuttia
Salakavala hyväksikäyttö voi aiheuttaa kipua, epävarmuutta ja alhaista itsetuntoa - sinun täytyy suojella itseäsi siltä. Jos joku loukkaa sinua, sano se ääneen, silläkin riskillä että kumppanisi pahastuu. Jos hän ei ymmärrä sinua, häneltä puuttuu empatia ja henkinen kypsyys joita tarvitaan terveen ihmissuhteen ylläpitämiseen.
Salakavalat hyväksikäytön muodot, jotka voit torjua elämästäsi
Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2019

Puhuttaessa hyväksikäytöstä, saatat ajatella fyysistä tai psykologista väkivaltaa, jota hyväksikäyttäjä kohdistaa uhriinsa. Mutta on olemassa muitakin, salakavalampia hyväksikäytön muotoja, joista et ehkä aina ole tietoinen. Myös hienovaraisemmin ilmaistut hyväksikäytön muodot jättävät jälkensä.

Lue lisää ja tunnista erilaiset hyväksikäytön muodot, sekä kuinka voit suojautua niiltä.

Tunnista erilaiset hyväksikäytön muodot

Erilaiset hienovaraisemmat hyväksikäytön muodot ovat piileviä tai passiivisia hyökkäyksiä. Tällaiset kommentit eivät yleensä herätä reaktiota siksi, että aggressio ei ole suoraa tai se ei tunnu loukkaavan liikaa sillä hetkellä.

Pitkällä aikavälillä tällainen käytös saattaa tuhota itsetuntosi ja itsevarmuutesi. Ja ole varuillasi – sillä tällaista mielipahaa ei aiheuta pelkästään romanttinen kumppanisi, vaan sen voi usein aiheuttaa jopa omat perheenjäsenet.

Tänään opetamme kuinka tunnistaa erilaiset hyväksikäytön muodot ja kuinka voit suojautua niiltä.

Kuinka tunnistaa salakavalan hyväksikäytön muodot?

Some figure

Jotta ymmärrät mitä salakavala hyväksikäyttö on, annamme muutaman helposti tunnistettavan esimerkin.

Ajattele lasta, joka jo pienestä pitäen on ollut kömpelö ja taitamaton. Hänellä on taipumus pudotella tavaroita ja joka kerta kun näin tapahtuu, vanhemmat tuovat sen lapsen tietoon; jos he vahingossa rikkoivat jotain, se johtui heidän luontaisesta kömpelyydestään.

Lapsen kasvaessa tämä oletettu kömpelyys alkaa päteä myös kokeisiin joita hän ei läpäise tai hänen kykenemättömyyteensä saada ystäviä helposti… Vanhemmat tietenkin rakastavat häntä, eivätkä kohtele lastaan kaltoin.

Mutta koko hänen elämänsä ajan, lapsi on saatu uskomaan, että hän on luontaisesti kömpelö ihminen, jolla on huonommat kyvyt kuin muilla. Tämä on salakavalaa hyväksikäyttöä, joka aiheuttaa valtavasti epävarmuuksia ja ajan myötä alhaisen itsetunnon.

Some figure

Tässä on toinen esimerkki. Ajatellaan pariskuntaa, joka käyttää paljon ironiaa päivittäisessä elämässään. He ovat tunnettuja siitä, että saavat muut ihmiset nauramaan toisten kustannuksella, tietämättä että tämä on loukkaavaa toista kohtaan.

He eivät tunnu koskaan ottavan mitään vakavasti ja vitsailevat kaikesta: asiat joita teet, kuinka pukeudut, kuinka ilmaiset itseäsi… Pieniä asioita joilla ei ole pahaa tarkoitusperää. Mutta ne aiheuttavat kipua, tehden siitä piilevää hyväksikäyttöä.

Jokainen tietää, että tällainen käytös on yleistä maailmassamme eikä siihen aina kannata reagoida. Ne ovat pieniä asioita, mutta kun ne ovat jatkuvia, ne saattavat korjaamattomasti vahingoittaa jotakuta. Siksi on tärkeää oppia tunnistamaan ne.

Kuinka sinun tulisi suojautua “salakavalalta” hyväksikäytöltä?

Some figure
  • Tiedosta, että sanat voivat vahingoittaa yhtä paljon kuin fyysinen isku – henkiset vammat ovat aivan yhtä kipeitä.
  • Huolimatta siitä kuinka harmiton huomautus on saattanut olla tai kuinka viattomalta se vaikuttaa, älä anna sen lipua ohi. Ilmoita tunteesi selkeästi äläkä epäröi kertoa että jokin loukkaa sinua eikä sitä tulisi enää toistaa.
  • Opettele asettamaan paremmat rajat elämällesi, luo rajat joita ihmisten ei tulisi ylittää. Jos jokin mitä sinulle sanotaan vaivaa sinua, älä anna sen vaivata – ja jos he sanovat jotain mikä ei ole totta, puolusta itseäsi. On olemassa ihmisiä jotka ovat aina valmiita tekemään epäystävällisiä tai valheellisia huomautuksia ja ehkä kannattaisi kysyä itseltäsi miksi enää vietät aikaasi heidän kanssaan. Myrkylliset ihmiset vain aiheuttavat lisää kärsimystä koska he itse elävät epävarmuuden ja onnettomuuden kanssa. Ei kannata pitää heitä lähettyvillä.
  • Suurin ongelma salakavalassa hyväksikäytössä on se, että hyväksikäyttäjä itse ei näe sanoissaan tai teoissaan mitään haitallista. He eivät yksinkertaisesti ymmärrä mitä tekevät. Mikä heille on vain vitsi, on sinulle selkeästi loukkaavaa. Jos et kerro heille tästä ja annat heidän jatkaa päivästä toiseen, lopulta hyväksikäytöstä tulee pahempaa. 
  • Vanhempasi, sisaruksesi, kumppanisi ja jopa työkaverisi voivat syyllistyä tällaiseen hyväksikäyttöön. Ihmiset voivat sanoa että he rakastavat ja kunnioittavat sinua, mutta älä epäile vaistojasi. Sinun täytyy puolustaa omaa koskemattomuuttasi ja itsetuntoasi, ja tiedät varsin hyvin mikä sinusta on kunnioittavaa ja mikä loukkaavaa. Jotkut ihmiset ajattelevat olevansa oikeutettuja vitsailemaan toisten kustannuksella ja jopa olemaan epäkunnioittavia heitä kohtaan. Älä anna kenenkään kohdella sinua näin. Kun jokin vaivaa sinua, muista se. Tämä saattaa ehkäistä sinua loukkaamasta itseäsi tulevaisuudessa ja jos kyseinen henkilö reagoi palautteeseesi huonosti, älä murehdi. Jos he eivät ymmärrä että ovat loukanneet sinua, se osoittaa ettei heillä ole empatiaa eikä henkistä kypsyyttä luodakseen ja ylläpitääkseen terveitä ihmissuhteita.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Drigas, A., & Papoutsi, C. (2018). A New Layered Model on Emotional Intelligence. Behavioral Sciences, 8(5), 45. https://doi.org/10.3390/bs8050045
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PLoS One, 11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.