Logo image
Logo image

Ruokavalion merkitys raskauden aikana

2 minuuttia
Raskaudenaikainen ruokavalio on tärkeä tekijä, jolla varmistetaan sekä äidin että vauvan terveydentila. Normaali ruokavalio ei riitä täyttämään raskauden tuomia tarpeita, ja riittämätön ruokavalio tai toisaalta myös ylenmääräinen syöpöttelykin voivat johtaa moniin ongelmiin.
Ruokavalion merkitys raskauden aikana
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Terveellisen ruokavalion merkitys korostuu raskauden aikana, kun sekä äidin että sikiön ravintotarpeet kohtaavat. Ei ole kyse syödyn ruokamäärän lisäämisestä, vaan sellaisten ruokien valitsemisesta, jotka täyttävät tämän vaiheen tuomat vaatimukset.

Raskaudenaikainen ruokavalio on yksi peruspilareista:

Ei ole mitään tarvetta syödä kahden edestä, kuten sanotaan. Sen sijaan sinun tulisi tehdä oikeita päätöksiä syömiesi ravintoaineiden määrän ja laadun suhteen. Raskaudenaikaisen ruokavalion tulisi vastata uuteen biologiseen tasapainoon, jonka uuden elämän luova raskaana oleva nainen kokee. 

Ruokavalion merkitys raskauden aikana

Some figure

Raskaudenaikainen ruokavalio liittyy vauvan terveyteen sekä kohdun sisällä että syntymän jälkeen. Tässä vaiheessa saatu huono ravinto voi johtaa esimerkiksi ennenaikaiseen synnytykseen tai alhaiseen syntymäpainoon.

Hyvä ravinto ei vaikuta ainoastaan sikiön oikeanlaiseen kehitykseen, vaan myös istukan laatuun. Se mahdollistaa myös hyvän energiatason ylläpitämisen synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen, aktivoi rintamaidon tuottamisen sekä ehkäisee anemiaa.

Äidin liikalihavuus yhdistetään riskiin kärsiä korkeasta verenpaineesta, maksasairauksista tai raskausajan diabeteksesta sekä joutua keisarileikkaukseen. Liikalihavien äitien lapset tulevat todennäköisesti kärsimään suuresta syntymäpainosta ja tarttumattomista kroonisista taudeista (NCD).

Jokaisen äidin tilanne on erilainen. On siis tärkeää keskustella lääkärin kanssa erityisistä ravitsemustarpeista. Määrätyn ruokavalion pitäisi ihanteellisesti sopia raskaana olevan naisen makumieltymyksiin sekä mahdollisuuteen hankkia kyseistä ruokaa.

Jatka lukemista: Sokerirasituskoe raskaana oleville naisille

Välttämättömät ravintoaineet

Some figure

Yleisesti ottaen raskaudenaikaisen ruokavalion pitäisi noudattaa tällaista suhdetta:

 • 15-17 % tulisi koostua proteiineista.
 • Hiilihydraattien pitäisi kattaa 53 % raskaana olevan naisen ruokavaliosta.
 • Rasvoja pitäisi olla 30 %.
 • Raskaana olevien naisten pitäisi ottaa vitamiineja ja mineraaleja pienissä määrin.

Välttämättömät ravintoaineet koostuvat siis:

 • Hiilihydraateista. Ne käytännössä katsoen tuottavat energiaa. Niitä on ruoissa, kuten riisi, pasta, täysjyvät, palkokasvit, perunat ja hedelmät.
 • Proteiineista. Ne vaikuttavat suuresti vauvan kehitykseen ja syntymäpainoon. Ne auttavat myös äidin elimistön, kuten kohdun ja rintojen, kasvussa. Lääketieteen asiantuntijat suosittelevat syömään 80 g proteiinia päivässä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, 100 g synnytykseen asti ja 120 g imetyksen aikana.
 • Rasvoista. Hyvät rasvat suojaavat kehoa, kuljettavat vitamiineja, osallistuvat hormonien muodostumiseen ja toimivat energianlähteinä. On siis suositeltavaa nauttia paljon tyydyttymättömiä ja vain pieni määrä tyydyttyneitä rasvoja. 

Lue lisää: Onko elimistössäsi raudanpuutetta?

Muita tärkeitä ravintoaineita

Välttämättömien ravintoaineiden lisäksi on myös muita ruokia, jotka ovat tärkeitä raskauden aikana ja jotka käytännössä katsoen koostuvat mineraaleista ja vitamiineista. Niitä ovat:

 • Kalsium. Raskaana olevien naisten pitäisi saada vähintään 120 g kalsiumia päivässäNämä tarpeet pitäisi täyttyä syömällä neljä ruoka-annosta päivässä, jotka sisältävät maitoa, jogurttia, juustoa tai raejuustoa. Kalsiumia voidaan saada myös täysjyvistä, palkokasveista ja viherkasviksista.
 • Rauta. Se ei ole välttämätöntä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, mutta on melko tärkeää siitä eteenpäin. Raskaana olevien naisten pitäisi saada riittävästi rautaa päivittäin anemian ja alhaisen syntymäpainon ehkäisemiseksi. Lääkäri määrittelee, onko lisäravinteen ottaminen tarpeen.
 • Muut mineraalit. Lääkärit suosittelevat fosforia sisältävien ruokien syömistä, jotta sikiön luut kehittyvät oikealla tavalla. He suosittelevat myös kaliumin ja sinkin käyttöä hermoston kehittymisen suojaamiseksi ja edistämiseksi.
 • Vitamiinit. Raskaudenaikaisen ruokavalion pitäisi koostua A-, B-, C- ja D-vitamiinia runsaasti sisältävistä ruoista. Nämä kaikki vitamiinit osallistuvat vauvan kehon eri elinten ja toimintojen kehitykseen sekä äidin kehon biologisen tasapainon ylläpitämiseen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
 • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.