Ruokavalio-ohjeet raudanpuuteanemiaan

Sen lisäksi, että lisäät rautapitoisten ruokien kulutusta anemian ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi, on välttämätöntä välttää ruokia, jotka voivat estää tämän mineraalin imeytymistä.
Ruokavalio-ohjeet raudanpuuteanemiaan

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mistä raudanpuuteanemia johtuu?

Raudanpuuteanemia johtuu hemoglobiinin, eli punasoluissa olevan molekyylin laadun ja määrän puutteista. Hemoglobiini on tärkeä kehomme kannalta, koska se kuljettaa happea keuhkoista kehon muihin kudoksiin.

Kun hemoglobiini ei pysty kuljettamaan happea kehon kudoksiin, meille kehittyy raudanpuuteanemia. Tämä häiriö onkin siis poikkeavuus kehon normaalin punasolujen määrässä. Siihen sisältyy sellaisten punasolujen vähentyminen tai puute, jotka eivät pysty kuljettamaan happea kunnolla veressä.

Raudanpuuteanemiasta kärsivän henkilön oireita voivat olla mm:

  • Krooninen väsymys ja letargia
  • Yleinen epämukavuuden tunne
  • Unettomuus
  • Huimaus
  • Kalpeus ja hengästyminen
  • Naisilla epäsäännöllinen kuukautiskierto
  • Epänormaalit sydämentykytykset

Mikäli anemia diagnosoidaan ja hoidetaan nopeasti, siitä ei ole seuraamuksia. Mutta jos tätä sairautta ei huomata aikaisessa vaiheessa, siitä voi kehittyä vakaviakin sydänongelmia, tai hengityksenlamaantumiseen liittyviä ongelmia.

Sinun tulee aina tarkistaa lääkäriltäsi, ennen kuin aloitat rautalääkityksen. Myös liiallinen raudan saaminen voi olla haitallista kehollesi.

Ruokavalio-ohjeet raudanpuuteanemiaan

Tässä on muutamia vinkkejä siihen, kuinka pystyt selviytymään raudanpuuteanemiasta.

1. Lisää rautaa ruokavalioosi

rautaa ruokavalioon

 

Ensimmäinen ohjeemme raudanpuuteanemiaa vastaan taistelussa on varmistaa, että sisällytät tätä mineraalia ruokavalioosi. Muista, että rauta on pakollista hemoglobiinin tuotannossa. Useimmissa tapauksissa raudanpuute johtuu liian alhaisesta raudan määrästä syömässämme ravinnossa.

Tämä ongelma on yleisempi lapsilla sekä nuorilla naisilla. Tämä ilmiö ei kuitenkaan johdu pelkästään siitä, että kuukautisten aikainen verenvuoto voi aiheuttaa liiallista verenhukkaa ja täten tyhjentää samalla rautavarantoja, vaan ilmiöön vaikuttavat myös nykyajan yleiset ääripäädieetit, sekä erilaiset kasvis- ja vegaanipainotteiset ruokavaliot, jotka sisältävät usein liian vähän rautaa.

Huomioi, että se rauta, jota saamme lihasta ja kalasta, on helpoiten kehoon imeytyvää rautaa. Kasviksista, hedelmistä, viljoista, kananmunista sekä pähkinöistä saamamme rauta imeytyy pienempinä määrinä.

Ei ole myöskään suositeltavaa ottaa mitään rautalisäravinteita ilman lääkärin suositusta. Rautalisäravinteiden liiallinen käyttäminen voi johtaa ummetukseen sekä mustaan ulosteeseen. Ilman tarvetta otettujen rautalisäravinteiden käyttöön voi liittyä vakavia ongelmia, kuten ruoansulatuselimistön verenvuotoa.

2. Rajoita alkoholin kulutusta

On hyvä tietää, alkoholin liikakäyttö ja anemia voivat liittyä toisiinsa. Useissa tapauksissa ne liittyvät huonoon ruokavalioon. Kun nautit alkoholia, maksasi joutuu tekemään ylimääräistä työtä käsitelläkseen alkoholin elimistössäsi. Juuri samainen elin on vastuussa raudan jakelusta muualle elimistöösi.

Tästä syystä juuri alkoholin kulutus voi lisätä raudanpuuteanemian aiheuttamia oireita. Liiallinen alkoholin nauttiminen voi johtaa raudanpuutostilaan.

Pidä myös mielessäsi, että niillä henkilöillä jotka nauttivat liikaa alkoholia, on usein viallisia punasoluja – nämä solut tuhoutuvat ennen niiden luonnollista elämänkaarta.

3. Lisää foolihapon saantia

Fooli, tai foolihappo, on B-tyypin vitamiini joka kiihdyttää punasolujen jakautumista, ja siten myös edistää hapen kulkeutumista muualle kehoon. Tästä syystä ihmisten jotka kärsivät raudanpuutteesta tulisi lisätä foolipitoisuudeltaan korkeita ruokia ruokavalioonsa.

Korkeita foolipitoisuuksia sisältäviä ruokia ovat mm. seuraavat: sitrushedelmät, vihreät lehtikasvikset, pähkinät, siemenet sekä palkokasvit. Ota kuitenkin huomioon, että näiden raaka-aineiden sisältämä foolihappo on erityisen herkkää kuumentamiselle.

Vältä siis kuumentamasta niitä liikaa, ja suosi höyryttämistä tai matalalla lämmöllä uunissa kypsentämistä.

4. Nauti enemmän C-vitamiinia

c-vitamiinia raudanpuutteeseen

Kun rauta on peräisin kasvilähteestä, C-vitamiini helpottaa sen imeytymistä. 

Jotta voit helpottaa kasvislähteistä peräisin olevan raudan imeytymistä kehoosi, sinun on välttämätöntä lisätä myös saamaasi C-vitamiinin määrää. Tämä vitamiini auttaa niin kutsutun ei-heme raudan, eli kasvislähteistä saatavan raudan imeytymistä kehoosi.

Varmista, että sisällytät C-vitamiinin lähteen säännölliseen ruokavalioosi. Juo vaikkapa yksi lasillinen appelsiinimehua tai sitruunamehua päivittäin. Myös hedelmät kuten greippi, karpalot, banaanit, sekä kiivit sisältävät paljon C-vitamiinia.

5. Rajoita teen sekä kahvin juomista

Tee ja kahvi sisältävät paljon tanniineja. Nämä ovat kasviperäisiä aineita, jotka rajoittavat raudan imeytymistä kehossa. Tästä syystä sinun tulisi rajoittaa teen sekä kahvin juomista, etenkin säännöllisillä aterioilla.

Mikäli otat jotakin rautaa sisältävää ravintolisää, sinun ei tulisi nauttia kahvia taikka teetä useita tunteja ennen sekä jälkeen ravintolisän ottamista. Sen lisäksi rautalisä olisi suositeltavaa ottaa mieluiten joko aikaisin aamulla tai iltapäivällä ennen ruokailua, mutta ei koskaan aterian päätteeksi.

Lopuksi huomioi, että raudanpuuteanemia on yleisin anemian muoto. Tämä tarkoittaa ainoastaan sitä, että et saa tarpeeksi rautaa ruokavaliostasi, tai et saa riittävästi rautaa kompensoidaksesi akuutin tai kroonisen verenvuodon aiheuttamaa raudanpuutetilaa. Pidä siis mielessäsi nämä ruokavalio-ohjeet raudanpuuteanemiaan, jos sinäkin kärsit siitä.

Pidä mielessäsi, että tärkeintä punasolujen määrän palauttamiseksi on arvioida ongelman aiheuttaja. Kuten aina, suosittelemme tässäkin asiassa kääntymään ensimmäisenä lääkärisi puoleen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Terveellisiä juomia rasvamaksaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Terveellisiä juomia rasvamaksaan

Rasvamaksa eli steatohepatiitti on sairaus, jossa rasvaa kertyy maksaan. Tässä artikkelissa esittelemme terveellisiä juomia rasvamaksaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.