Logo image
Logo image

Ruokavalio vaikuttaa siemennesteen laatuun

2 minuuttia
Monet eri asiat voivat vaikuttaa haitallisesti siemennesteen laatuun, esimerkiksi sinkin puute, alkoholinkäyttö ja yksinkertaisten sokereiden kulutus. Lue alta lisää siitä, kuinka mies voi parantaa ruokavaliotaan hedelmällisyyden lisäämiseksi.
Ruokavalio vaikuttaa siemennesteen laatuun
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hedelmällisyyteen vaikuttavat suoraan ruokavalio ja elämäntavat. Myrkyt, alkoholi ja puutteellinen ruokavalio voivat kaikki vaikuttaa haitallisesti miehen siemennesteen laatuun ja näin ollen hänen lisääntymiskykyynsä.

Tämän tilanteen välttämiseksi miehen tulisi pitää yllä terveitä ruokailutottumuksia pitämällä painopiste kalan ja kasvisten syönnissä. Samalla tulisi vähentää ultraprosessoitujen ruokien kulutusta ja liikkua enemmän.

Alkoholi heikentää siemennesteen laatua

Alkoholilla on haitallinen vaikutus kehoon. Se lisää monitekijäisten sairauksien riskiä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sen lisäksi, että se heikentää tilapäisesti kognitiivisia kykyjä.

Alkoholin juominen säännöllisesti huonontaa siis terveydentilaa. Reproductive Biomedicine Online -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllinen alkoholinjuonti vähentää myös siittiöiden määrää.

Ota huomioon, että naisen lisääntymiselimiin on päästävä tietty vähimmäismäärä siittiöitä, jotta hedelmöityminen voisi tapahtua. Jos siittiöitä on vähän, myös hedelmöitymiseen on käytettävissä vähemmän soluja. Tämä laskee lisääntymiskykyä.

Some figure
Alkoholi vähentää siittiöiden määrää sekä hedelmöitymisen todennäköisyyttä.

Lue myös: Siemennesteanalyysin tulosten tulkinta

Mikroravintoaineet vaikuttavat siittiöiden liikkuvuuteen

Mikroravintoaineiden puutteellinen saanti johtaa sairauksien puhkeamiseen keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä. Tyypillinen esimerkki tästä on rautavajeen aiheuttama anemia, ja siemennesteenkin laatu heikkenee ilman näiden ravintoaineiden riittävää saantia.

Siemennesteen laatu ja määrä sekä sen sisältämien siittiöiden liikkuvuus ovat suoraan yhteydessä erityisesti sinkin saantiin. Sinkin vähäinen määrä vaikuttaa siemennesteen tuotantoon ja sen laatuun, ja voi aiheuttaa hedelmättömyyttä, kertoo International Journal of Reproductive Biomedicine -lehdessä julkaistu tutkimus.

Sokeri vaarantaa siemennesteen laadun

Nykypäivän ruokavalioissa on paljon yksinkertaisia, lisättyjä sokereita. Sokeri lisää metabolisten häiriöiden riskiä sekä edistää lihavuuden syntyä, erityisesti kun sitä käyttävät passiivista elämäntapaa viettävät ihmiset.

Yksinkertaisten sokereiden kulutus on myös yhteydessä siittiöiden määrän ja laadun vähenemiseen. Tämä tilanne vaikuttaa siittämiskykyyn ja voi johtaa tilapäiseen hedelmättömyyteen.

Onneksi ruokailutottumusten parantaminen yksinkertaisia sokereita vähentämällä palauttaa siittiöiden normaalin määrän. Kehno ruokavalio ei kuitenkaan ainoastaan johda lisääntymiskyvyn heikkenemiseen, vaan uusimmat tutkimukset yhdistävät vanhemman kehnon ravitsemuksen myös jälkikasvun heikompaan terveyteen.

Some figure
Liika yksinkertaisten sokereiden syönti heikentää siemennesteen laatua sekä hedelmällisyyttä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Millainen toimenpide on vasektomia?

Ruokavalio vaikuttaa siemennesteen laatuun, joten tee siihen parannuksia

Elämäntavat vaikuttavat sekä siittiöiden määrään että laatuun. Oikeanlainen ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat näin suuresti parantaa hedelmällisyyttä.

Jotkut ruoat ja haitalliset aineet nimittäin vähentävät siittiöiden määrää ja liikkuvuutta vaikeuttaen hedelmöitymistä. Tämä koskee erityisesti alkoholia ja yksinkertaisia sokereita.

Myös mikroravintoaineiden puutteellinen saanti on yhdistetty heikentyneeseen siittiöiden liikkuvuuteen ja laatuun. Sinkki on tässä mielessä merkittävin. Joskus hedelmättömyys liittyy nimittäin tämän ravintoaineen alhaiseen määrään, jolloin lisäravinteiden syöminen voi auttaa.

Pidä lopuksi mielessä, että tasapainoinen, runsaasti kalaa ja kasviksia sisältävä ruokavalio, erityisesti kun yritätte saada lasta, on onnistumisen kannalta perustavanlaatuinen asia. Se on paras keino lisätä raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä ja vaikuttaa myönteisellä tavalla myös jälkeläisten terveydentilaan, sillä vanhempien ruokavaliolla on vaikutusta jälkikasvun sairauksien riskiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahmadi S., Bashiri R., Ghadiri Anari  A., Nadjarzadeh A., Antioxidant supplements and semen parameters: an evidence based review. Int J Reprod Biomed, 2016. 14 (12): 729-736.
  • Ricci E., Beitawi S., Cipriani S., Candiani M., et al., Semen quality and alcohol intake: a systematic review and meta analysis. Reprod Biomed Online, 2017. 34 (1): 38-47.
  • Gutiérrez, Alejandra María Gómez, Briana D. Gómez Ramírez, and Walter D. Cardona Maya. “¿ Tienen los Hábitos de Vida y de Alimentación Impacto en la Calidad Seminal?.” Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal (2020).
  • Dupont, Charlotte, and Rachel Lévy. “Nutrition, environment and male fertility.” Médecine de la Reproduction 20.3 (2018): 206-214.
  • Alves, Marco G., Branca M. Silva, and Pedro F. Oliveira. “Nutritional Factors and Male Reproduction.” Encyclopedia of Reproduction (2018): 458.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.