Millainen toimenpide on vasektomia?

Vasektomia on yksinkertainen, turvallinen ja hyvin tehokas kirurginen toimenpide, jota hyödynnetään ehkäisymenetelmänä miehillä. Se ei vaikuta haitallisesti miehen seksielämään ja on monissa tapauksissa purettavissa.
Millainen toimenpide on vasektomia?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Vasektomia on yksinkertainen kirurginen toimenpide, joka on eräänlainen miehen ehkäisymenetelmä. Se on hyvin turvallinen ja tehokas menetelmä ehkäistä raskaus pysyvästi.

Yhä useampi mies valitsee nykyään vasektomian. Se on kuitenkin päätös, joka edellyttää tietoisuutta ja vastuuntuntoa raskaudenehkäisyä koskien. Sitä ei suositella nuorille miehille, joilla ei ole kumppania tai jotka käyvät parhaillaan läpi parisuhdekriisiä.

Vasektomiaan tulisi päätyä vain siinä tapauksessa, että mies on täysin varma siitä, ettei hän halua biologista lasta tulevaisuudessa. Vasektomia on suhteellisen pysyvä ratkaisu ja näin ollen päätös, joka vaatii huolellista harkintaa.

Millainen toimenpide on vasektomia?

Vasektomia on miehen ehkäisymenetelmä

Vasektomia on kiruginen toimenpide, jossa siemenjohtimet katkaistaan. Nämä johtimet kuljettavat siittiöt kiveksistä virtsaputkeen. Lääkäri katkaisee nämä johtimet niin, etteivät ne voi enää täyttää tätä tehtävää, jolloin siittiöt jäävät jumiin kiveksiin pääsemättä pois.

Koska siittiöt eivät enää pääse poistumaan miehen elimistöstä, vasektomian läpikäynyt mies ei voi saattaa naista raskaaksi. Menetelmä tehoaa 99,9 prosenttisesti ja käytännössä katsoen sterilisoi miehen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että siittiö on solu, joka voi hedelmöittää naisen munasolun. Mies voi edelleen olla yhdynnässä, ejakuloida ja päästää siemennestettä vasektomian jälkeen, mutta tässä siemennesteessä ei ole siittiöitä, joten naisen hedelmöittäminen on mahdotonta.

Toimenpide

Vasektomia on päiväkirurginen toimenpide, jossa käytetään yleensä paikallispuudutusta, eli potilas on hereillä toimenpiteen ajan mutta ei tunne kipua. Ensin kivespussi ajellaan ja puhdistetaan, minkä jälkeen alue puudutetaan toimenpiteen tekemiseksi.

Vasektomia voidaan tehdä kahdella tavalla: tekemällä leikkausviilto tai ilman sitä. Ensimmäisessä tapauksessa kirurgi tekee kaksi pientä leikkausviiltoa skalpellilla kivespussin ylempään osaan. Sitten siemenjohtimien päät katkaistaan ja sidotaan tai poltetaan, ja haava suljetaan ompeleilla.

Jälkimmäisessä tapauksessa kivespussiin tehdään pienen pieni aukko, siemenjohtimet katkaistaan ja niiden päät laitetaan lenkille. Lopuksi ne suljetaan ompeleilla.

Vasektomia – ennen ja jälkeen toimenpiteen

Vasektomia on turvallinen kirurginen toimenpide

Yleensä tällainen toimenpide vaatii hyvin vähän valmistelua. Potilaan täytyy välttää tai vähentää veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, tavallisesti 10 päivää ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen jälkeen potilaan on tuettava kivespussia vähintään kolme tai neljä päivää tiukahkoilla alushousuilla. Alueella voi esiintyä mustelmia tai turvotusta, mutta se katoaa yleensä viimeistään pari viikkoa toimenpiteen jälkeen.  Tavallisesti mies voi jatkaa normaalia elämää 3-7 päivän kuluessa.

Vasektomia on hyvin turvallinen toimenpide, mutta joitakin riskejä siihen liittyy. Kipu ja turvotus ovat normaaleja tuntemuksia, joita voidaan lievittää reseptilääkkeillä tai asettamalla alueelle jääpakkaus. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli kipu on sietämätöntä. Joissakin tapauksissa alueella voi olla tulehdus, mutta se saadaan yleensä helposti hallintaan antibiooteilla. Kuume on merkki tulehduksesta ja vaatii välitöntä lääkärinhoitoa. Sama koskee verenvuotoa tai hyvin runsasta turvotusta.

Huomioitavaa

Vasektomia ei vaikuta miehen seksuaalisuuteen millään tavoin, ja vasektomian läpikäynyt mies voi harrastaa seksiä viikon, parin päästä. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana raskauden mahdollisuus on edelleen olemassa, joten tuona aikana kannattaa käyttää muita ehkäisymenetelmiä.

Vasektomia on joskus purettavissa oleva toimenpide, mutta toisinaan ei. Toimenpiteen purkaminen on kalliimpaa ja vaikeampaa, eikä sen onnistumisesta ole varmuutta. Lisäksi tulee huomioida, että vaikka vasektomia on ehkäisymenetelmä, se ei ehkäise sukupuolitauteja. Uusien kumppaneiden kanssa kannattaa siis edelleen käyttää kondomia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Romero Pérez, P., Merenciano Cortina, F. J., Rafie Mazketli, W., Amat Cecilia, M., & Martínez Hernández, M. (2004). La vasectomía: estudio de 300 intervenciones. Revisión de la literatura nacional y de sus complicaciones. Actas urológicas españolas, 28(3), 175-214.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.