Rita Simons ja kohdunpoisto: milloin tämä leikkaus on tarpeen?

Päätös radikaalista kohdunpoistosta ei ole helppo. Rita Simons valitsi tämän leikkauksen vuosien lääkehoidon jälkeen, sillä ne eivät olleet tuottaneet suotuisia tuloksia.
Rita Simons ja kohdunpoisto: milloin tämä leikkaus on tarpeen?
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2023

Rita Simons, 45, valitsi radikaalin kohdunpoiston tehdäkseen lopun kuukautisongelmistaan. Brittiläisen saippuaoopperan EastEndersin näyttelijä kertoi terveysongelmistaan suoraan ja avoimesti. Napsauta tätä saadaksesi lisätietoja hänestä.

Hänen lausuntojensa mukaan kivuliaat ja runsaat kuukautiset eivät sallineet hänen elää normaalia elämää, ei edes töissä. Hän joutui usein perumaan velvoitteita, tapaamisia ja haastatteluja, koska hän ei voinut hyvin.

Hän yritti konservatiivisempia, hormonilääkkeisiin perustuvia hoitoja, mutta ne epäonnistuivat. Siksi hän päätti lääkärinsä kanssa, että kohdun ja munasarjojen poistaminen oli ainoa tapa edetä.

Radikaalilla kohdunpoistolla on tarkat indikaatiot ja se soveltuu vain joillekin potilaille. Analysoidaanpa, milloin tämä leikkaus on järkevää ja miksi.

Mikä on kohdunpoisto?

Kohdunpoisto on suuri leikkaus, jossa kohtu poistetaan naisen kehosta. Se on peruuttamaton toimenpide, joka toimii lopullisena hoitona useille sairauksille.

Kirurgi voi poistaa vain kohdun ja jättää kohdunkaulan, tai poistaa myös kohdunkaulan. Myös munanjohtimet ja munasarjat voidaan poistaa samalla menettelyllä.

Rita Simons valitsi radikaalin kohdunpoiston salpingo-ooforektomialla, mutta kaikki tämän leikkauksen käytettävissä olevat tyypit Cleveland Clinicin mukaan ovat seuraavat:

 • Supraservikaalinen: Kohtu poistetaan, mutta kohdunkaula jätetään.
 • Täydellinen: Poistetaan sekä kohtu että kohdunkaula.
 • Salpingo-ooforektomia: Munajohtimet ja munasarjat poistetaan kohdun lisäksi. Joskus se on yksipuolinen, eli anatomiset rakenteet jätetään vain toiselle puolelle, tai molemminpuolinen, jos kaikki poistetaan.
 • Radikaali: Tämän leikkauksen kokonaisvaltaisin muoto eli radikaali muoto on sellainen, jossa kohtu, kohdunkaula, munanjohtimet, munasarjat, osa emättimestä ja alueen imusolmukkeet poistetaan. Vaikka sen pääasiallinen indikaatio on paikallisesti edennyt gynekologinen syöpä, se voidaan tehdä myös kuukautiskiertoon liittyvissä kliinisissä tapauksissa, mikäli potilas ei enää halua tulla raskaaksi tulevaisuudessa.
Rita Simons suoritti kohdunpoiston.
Erilaiset leikkaukset perustuvat naisen lisääntymisjärjestelmän anatomiseen rakenteeseen.

Kohdunpoisto raskaiden kuukautisten yhteydessä

Joillakin naisilla on kivuliaat kuukautiset, joihin liittyy runsasta verenvuotoa (HMB, heavy menstrual bleeding). On olemassa erilaisia tilanteita, jotka selittävät ne, ja esitysmuoto on myös vaihteleva. Joskus tunnistetaan tietty syy, kuten munasarjakystat tai endometrioosi, mutta on myös potilaita, joilla ei ole erityistä diagnoosia.

Arviolta 27,2 prosentilla eurooppalaisista naisista on oireita, jotka viittaavat raskaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin. Heistä yli puolet kärsii anemiasta, joka liittyy runsaaseen raudan menetykseen, joka johtuu runsaasta verenvuodosta. Korkeasta esiintyvyydestään huolimatta se on kuitenkin edelleen alidiagnosoitu kliininen tila.

Lääkärikäynneillä se yleensä aliarvioidaan ja määrätään hoitoja, jotka eivät tuota hyviä tuloksia. Tämä pidentää naisten kärsimystä, koska heidän päivittäinen elämänlaatunsa heikkenee.

Saatavilla olevat hoidot

Kansainvälinen gynekologien ja synnytyslääkärien liitto FIGO on kehittänyt luokituksen HMB:n syistä organisoidakseen hoitoprotokollat paremmin. Siten taustalla olevan diagnoosin mukaan jokaiselle potilaalle ehdotetaan tiettyä lähestymistapaa. Jokaista syytä käsitellään seuraavasti:

 • Kohdun polyypit: Kohdun polyypit poistetaan minimaalisesti invasiivisilla tekniikoilla. Kohdunpoistoa ei yleensä tarvita.
 • Adenomyoosi ja leiomyoomat: Näiden hyvänlaatuisten kasvainten koon ja potilaan oireiden mukaan voidaan valita kohdunpoisto, kuten Rita Simonsin tapauksessa. Lääkkeiden ottaminen ei aina riitä vähentämään elimessä kasvaneen ylimääräisen kudoksen määrää.
 • Pahanlaatuiset kasvaimet: Tässä tapauksessa kohdunpoisto on tarpeen, ja muidenkin osien, riippuen kasvainten levinneisyydestä.
 • Koagulopatia: Hyytymishäiriöistä kärsiviä naisia hoitavat hematologit, jotka yrittävät ratkaista ongelman, joka johtaa raskaaseen verenvuotoon.
 • Ovulaatiohäiriö: Hormonaalinen häiriö voi muuttaa kuukautisvuodon määrää ja rytmiä. Jos jotain epänormaalia havaitaan, lääkäri määrää hoidon synteettisillä hormoneilla.
 • Endometriumin ongelmat: Endometrioosin ja muiden siihen liittyvien sairauksien tapauksessa hoito määräytyy yksilön mukaan. Jotkut naiset reagoivat hyvin lääkitykseen ilman leikkausta, kun taas toiset eivät saa helpotusta ennen kuin kohtu on poistettu.

Diagnosoimattoman HMB:n tapaukset ovat monimutkaisimpia.

Jos hormonaalisia muutoksia tai kohdun tai munasarjojen anatomian muutoksia ei havaita, tilanne on monimutkainen. Naiset voivat keskustella lääkärinsä kanssa radikaalin kohdunpoiston vaihtoehdosta, jos he täyttävät tietyt kriteerit, kuten ovat yli 40-vuotiaita, ovat jo kokeilleet muita lähestymistapoja eivätkä halua enää tulla raskaaksi.

Kuka voi siis harkita kohdunpoistoa?

Alan asiantuntijoiden mukaan kohdunpoistoa ehdotetaan naisille, joilla on runsas kuukautisvuoto, ei diagnosoitua pahanlaatuista patologiaa ja jotka ovat jo kokeilleet konservatiivisia hoitoja huonolla menestyksellä. Ensisijaisesti heidän on myös oltava varmoja, että he eivät halua tulla enää raskaaksi.

Sikäli kuin tiedämme, Rita Simons täytti kaikki nämä ehdot. 45-vuotiaana ja hänellä oli jo pitkä historia HMB-ongelmista, ja hän oli sopiva ehdokas leikkaukseen.

Leikkaus on tuloksiltaan varsin tehokas. Vuosi leikkauksen jälkeen useimmat naiset havaitsevat elämänlaatunsa parantuneen.

Kuukautiskivut.
Kivuliaat kuukautiset vaativat diagnoosin, koska ne ovat syy rutiinin muutoksiin.

Milloin kääntyä lääkärin puoleen?

Jos sinulla on runsasta ja kivuliasta kuukautisvuotoa, sinun tulee kääntyä lääkärin puoleen. Ensimmäiseksi etsitään epänormaalien kuukautisvuotojen syy.

Jos syy tunnistetaan, asiantuntija ehdottaa hoitovaihtoehtoja. Kohdunpoisto ei ole ensimmäinen vaihtoehto, koska lääkkeet ja muut vähemmän invasiiviset hoidot ovat ensisijaisia.

Mutta jos hyviä tuloksia ei saada ja täytät tietyt kriteerit, leikkaus on mahdollinen. Keskustele silloin lääkärisi kanssa eduista ja haitoista tehdäksesi tietoisen päätöksen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kohdun fibroomat: 5 asiaa, jotka sinun tulee tietää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kohdun fibroomat: 5 asiaa, jotka sinun tulee tietää

Lähes 70 % naisista kehittää fibroomia jossain vaiheessa. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kohdun fibroomat ja mitä sinun tulisi tietää niis...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chen, Y. J., Li, Y. T., Huang, B. S., Yen, M. S., Sheu, B. C., Chow, S. N., … & Taiwan Association of Gynecology Systematic Review Group. (2015). Medical treatment for heavy menstrual bleeding. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology54(5), 483-488.
 • Davies, J., & Kadir, R. A. (2017). Heavy menstrual bleeding: an update on management. Thrombosis research151, S70-S77.
 • Fraser, I. S., Mansour, D., Breymann, C., Hoffman, C., Mezzacasa, A., & Petraglia, F. (2015). Prevalence of heavy menstrual bleeding and experiences of affected women in a European patient survey. International Journal of Gynecology & Obstetrics128(3), 196-200.
 • Mora, E., Gallego, P. A., & Fuentes, J. S. (2018). Histerectomía radical por cáncer de cuello uterino. Revista Repertorio de Medicina y Cirugía27(1), 2-6.
 • Rolla, E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research8.
 • Selvanathan, S., Acharya, N., & Singhal, S. (2019). Quality of life after hysterectomy and uterus-sparing hysteroscopic management of abnormal uterine bleeding or heavy menstrual bleeding. Journal of Mid-life Health10(2), 63.
 • van der Meij, E., & Emanuel, M. H. (2016). Hysterectomy for heavy menstrual bleeding. Women’s Health12(1), 63-69.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.